Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-03-28

Kutatók egy csoportja kifejlesztett egy olyan szilícium alapú integrált áramköri rendszert, mely akár komplex formák köré is hajlítható, és nyújtás közben is müködÅ? képes maradâ?¦

 
Az Illinoisi egyetem kutatóinak John Rogers professzor vezetésével sikerült létrehozniuk egy olyan szilícium alapú áramkört, mely hajlítható, nyújtható, összepréselhető. Az új gyártási technológiával olyan áramkörök készthetők, melyeket ruhákba lehetne építeni, vagy mechanikus részek köré hajlítani, így figyelve azok állapotát.
 
A több éves kutatás eredményeképpen most megszületett kísérleti áramkör nemcsak abban különleges, hogy képes elviselni hagyományos áramkörök számára végzetes fizikai hatásokat, hanem nyújtás vagy hajlítás közben is megtartja elektromos teljesítményét és tulajdonságait. A most létrehozott teszt rendszerben tranzisztorok, oszcillátorok, logikai kapuk és erősítő áramkörök voltak. A különleges eljárással készített áramkör elviseli az extrém hajlítást és nyújtást, miközben elektronikus paraméterei hasonlóak maradnak a hagyományos szilícium lapkákra épített áramkörökhöz.
 
Az eljárás megnyithatja az utat egy egész sor nagyteljesítményü eszközhöz, melyek korábban elképzelhetetlen helyzetekben és körülményekben is müködőképesek maradnak. Idővel pedig lehet hogy a nemrégiben bemutatott [%A=../hirek/1590%]Nokia Morph[%A%] hajlítható koncepció telefonja is ehhez hasonló alapokon fog megvalósulni.