Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Sulaki - 2008-03-04

A ma megjelent felmérés szerint a magyarok háztartások telis-tele vannak olyan drága és bonyolult készülékekkel, amiket a közös háztartásban élÅ? személyek közül többen nem tudnak kezelniâ?¦

 
Becslések szerint a magyar háztartásokban összesen legalább 5 milliárd eurónyi értékü televízió, HiFi -je, hangrendszer, videó- és
DVD
-lejátszó, digitális felvevő és müholdvevő található otthon, bár a pontos összeg valószínüleg még néhány milliárddal több ennél. Ennek ellenére a magyar családok 24 százalékában csak egyetlen ember ismeri a háztartásban megtalálható összes készülék kezelését.
 
A Lightspeed Research kutatóvállalat által végzett Logitech felmérés megmutatja, mennyire költséges és bonyolult dolog a háztartásokban jellemzően megtalálható müszaki cikkek beszerzése és üzemeltetése. A legtöbb háztartás rengeteg pénzt költött szórakoztató elektronikára, ám a háztartásban élő többi családtag nagy részének megoldhatatlan gondot okoz például egy DVD lejátszása vagy egy TV müsor felvétele.
 
A probléma forrása egyértelmüen az otthonainkban felhalmozott müszaki cikkek komplexitása. A háztartások 87 százalékában három vagy több távirányító van, 49 százalékában pedig négynél is több. Négyből egy magyar nem keres müszaki megoldást a problémára, inkább papír fecnikre írt útmutatókat készít szeretteiknek az egyes készülékek kezeléséről.
 
A Logitech válasza erre a problémára a Logitech Harmony univerzális távirányító termékcsalád. Ezek a termékek a Harmony egyszerü, egyetlen gombnyomásos, tevékenység alapú vezérlési módszerének köszönhetően rövid idő alatt a legkedveltebb univerzális távirányítójává váltak az Egyesült Államokban, és hazánkban is egyre népszerübbek. A távvezérlő használójának elég egyetlen gombot megnyomnia, és a Harmony mindent elintéz, ami a TV nézéshez, zenehallgatáshoz vagy egy müsor rögzítéséhez szükséges. Nem is csoda, hogy a GFK felmérése szerint a tanítható és az előre programozott univerzális távirányítók eladásai évente 31 százalékos növekedést mutatnak a három legnagyobb európai piacon, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban. A Logitech Harmony és a hozzá hasonló távirányítók hamarosan átveszik a dohányzóasztalon kupacban heverő, különböző készülékek távirányítóinak helyét.
Azért készíttettük el ezt a felmérést, hogy megmutassuk, mekkora rés tátong a szórakoztató elektronikára költött pénz, és annak hasznosulása, kezelhetősége között”[%ITALIC%] - mondta Gregor Bieler, a Logitech európai szórakoztató elektronikai részlegének alelnöke. „[%ITALIC%]Manapság a müszaki cikkek egyre drágábbak és összetettebbek lesznek, de az őket használó emberek igényei alapvetően nem változnak: egyszerüen csak használni akarják, amit kifizettek. A Harmony üzletágunkban tapasztalható növekedés is azt bizonyítja, hogy megfelelő megoldást kínálunk erre az egyre jellemzőbb problémára.”
 
A Logitech legújabb Harmony távvezérlője – a Harmony One – jelentős előrelépés ennek a népszerü termékcsaládnak a fejlődésében. Ugyanazokat az egyetlen gombnyomásos, tevékenység alapú szolgáltatásokat kínálja, mint a korábbi Harmony távirányítók, de színes érintőképernyőjével, intuitív gombkiosztásával és különösen kényelmes formájával mindezt az eddiginél is magasabb szintre emeli. A termék ez év elején elnyerte a 2008-as CES formatervezési és mérnöki díját: a szórakoztató elektronikai kiegészítők kategória „legnagyszerübb újítás” kitüntetését.
A Harmony One Európa-szerte már kapható 200 eurós áron, magyarországi ára még nem ismert.