Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-02-27

â??ZöldmérÅ?â? címmel indított környezettudatossági kutatássorozat második felmérésének eredményeit tette közzé a Sun Microsystemsâ?¦

  Az informatikai környezetvédelem úttörőjeként ismert Sun Microsystems megbízásából készített kutatássorozat célja, hogy felmérje: a magyarországi vállalatok mennyire tartják fontosnak a környezetvédelmi szempontokat üzleti döntéseik meghozatalakor. A 2007-es első felmérés után, amely a pénzügyi szektorra fókuszált, idén a közép- és nagyvállalatok teljes spektrumára kiterjedt a vizsgálat.
 
Csak az
internet
több mint 100 milliárd kW elektromos áramot fogyaszt egy évben, ennek költségei meghaladják a 7.2 milliárd USD-t. Az informatikai adatközpontok energiafogyasztása 2000 és 2005 között megduplázódott, s 2010-re minden bizonnyal újra megkétszereződik. Az adatközpontok mintegy fele 2008-ra ki fog fogyni az energiaellátási vagy hütési kapacitásból, vagy egyszerüen csak a helyből, jósolja a Gartner kutatócég, mely szerint az energiaszámlák eddig az IT -költések 10%-át tették ki, hamarosan azonban eljön az az idő, amikor akár ez az arány elérheti az 50%-ot is. A közeljövőben elképzelhető, hogy olcsóbb lesz egy kiszolgálót megvenni, mint üzemeltetni.
 
A GKIeNet Kft. által végzett kutatásból kiderült, hogy a magyaroszági vállalatok tisztában vannak a fenti előrejelzések hazai vonatkozásával, azonban  tudatosan még nem tesznek meg mindent a környezeti szempontok előtérbe helyezéséért, döntéseik hátterében jelenleg elsősorban a különböző szabályozók, előírások állnak.
 
A környezettudatos gondolkodásmód hazai terjedését igazolja, miszerint az 50 fő feletti vállalatok már a versenyképességben is érzékelhető tényezőnek tartják, illetve a nagy volumenü beszerzéseik során is megjelentek a környezeti kérdések. Ennek ellenére a fontossági sorrendek közül kizárólag az önkéntes társadalmi felelősségvállalás területét lehet említeni, ahol nem a környezetvédelem szerepel az utolsó helyen, mivel a versenyképességi tényezők értékelésénél és a beszerzési döntések során is a környezeti szempontok bírnak az összes értékelt közül a legcsekélyebb jelentőséggel.
 
Az 50 fő feletti vállalatok 68%-a állította, hogy beszerzéseik során a kötelező szabályokon felül is figyelembe veszik az adott termék, eszköz vagy jószág környezeti ártalmi hatásait, de valójában ez a legutolsó szempont, amit mérlegelnek. A környezetvédelemmel kapcsoltban a legelkötelezettebbek a mezőgazdasággal és halászattal foglalkozó vállalatok. A pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás ágazatában pedig a környezetvédelem elméleti támogatása a legjellemzőbb, ugyanakkor a saját iparágukban a legkevésbé fontos versenyképességi szempontnak tartják a vállalatok. Társadalmi felelősségvállalás címén az ágazatok között a pénzügyi szektor körében a legritkább a környezetvédelem támogatása.
 
 

Sun: célpontban a környezettudatos technológiák


A Sun a környezettudatos technológiák kifejlesztésére nagy hangsúlyt fektet a vállalat minden termékénél. A szerverek, a kliensek és az adattárolás és archiválás területén is minimális fogyasztásra és maximális környezetbarátságra törekszik úgy, hogy egyúttal többszörös teljesítményt nyújtsanak megoldásai.
 
A Sun házon belül törekszik a minél hatékonyabb energiagazdálkodás és környezettudatos müködés megvalósítására. A cég az elmúlt év során konszolidálta Santa Claraban található központi adatközpontját, melynek során 66%-os hely és 61%-os energia-megtakarítást ért el. A régi 2177 szerver, 550 rack, 2.2 MW energia felhasználás helyett 1015 szerver, 65 rack, 500 kW energia felhasználás mellett növelte számítástechnikai kapacitását. A
738 háttértároló 225-re csökkentése és a kapacitás 292
TB
-ról 713 TB -ra növelése (244%  háttértár kapacitás növekedés 70%-kal kevesebb eszközzel) tudta biztosítani a megnövekedett felhasználói igényeket.
A 2007-es év energia számlája a Sun-nak több mint egymillió dollárral csökkent, miközben a CO2 kibocsájtását 3227 tonnával csökkent éves szinten.
 
A Sun Microsystems úgy gondolja, hogy a technológiák fejlődésével már nem csak a számítástechnikai teljesítmény növelése az elsődleges szempont, hanem az is, hogy ez mekkora helyen és mekkora fogyasztás mellett érhető el. Ezen szempontok figyelembe vételével megalkotott termékeken keresztül az ügyfeleink számára is lehetővé tesszük, hogy környezettudatos müködést tudjanak kialakítani.
 
A környezettudatos számítástechnika egyik alapköve a Sun 8 magos 32 vagy 64 szálas UltraSPARC T1-es és T2-es processzora (kódnevén Niagara), amelyek kevesebb mint 70 illetve 90 W fogyaszás mellett egyedülállóak az iparágban. Ennek köszönhető, hogy ez a termékcsalád a Sun történetében az eddigi legnagyobb növekedést produkálta bejelentése óta. A T1-es processzoron alapuló Sun Fire T1000/T2000-es termékcsalád a Sun 2007-es pénzügyi évében (amit 2007. júniusában zárt) több mint 550 millió dolláros árbevételt produkált, míg az utódja, a T2-es processzoron alapuló Sun Fire T5120 és T5220-as gépeket csak az előző negyedévben már 285 millió dollár értékben rendeltek a teljesítményt/fogyasztás arányra érzékeny ügyfeleink. A Sun elkötelezettségét a nyílt forráskódú rendszerek mellett mi sem bizonyítja jobban, hogy ezen processzorok architektúráját is nyílttá tette.
 
A
desktop
oldalon a Sun Ray vékonykliens architektúrája platform független megjelenítést tesz lehetővé, mind Solaris,
Linux
és Windows alapokon, 4 W fogyasztás mellett, ami kevesebb mint 5%-a egy hagyományos
PC
több mint 100 W-os átlag fogyasztásának. A Sun Ray nem csak kevesebb fogyasztással jár, hanem a zajártalom is teljes mértékben lecsökken, illetve nincsen szükség több géppel rendelkező munkahelyek illetve call-center-ek külön légkondicionálására.  Mivel a vékonykliens architektúra esetében a központi szervert lehet bővíteni illetve frissíteni, a
kliens
oldali élettartam is több mint kétszeresére nő, csökkentve ezáltal az elektronikus hulladékokat.
 
A január végén bejelentett Sun Modular Datacenter S20 (kódnevén Blackbox) egy standard méretü konténerben kialakított adatközpont, ami lehetővé teszi komplett adatközpont napokon belüli felállítását. Ez az adatközpont a hagyományos léghütés helyett egy egyedi vízhütéses módszert használ a konténerben elhelyezett eszközök hütésére, amely 40%-al csökkentheti a hütéshez szükséges energia felhasználást.
 
A virtualizáció szintén eszköz lehet az informatikai eszközök jobb kihasználására, és hatékonyabb müködtetésére, kevesebb energia felhasználás mellett. Ezt a célt szolgálja a Sun xVM virtualizációs megoldása az adatközpontok területén. A Sun néhány hete bejelentette, hogy megvásárolja a nyílt forráskódú Virtual Box desktop virtualizációs megoldást gyártó Innotek nevü céget, ezzel kiterjesztve virtulizációs megoldásait a desktop-ok területére is.