Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2008-02-26

A Cambridge Egyetem kutatói és a Nokia szakemberei elképzelték milyen lenne a jövÅ?nk alakváltó, átlátszó és számos „csodára” képes telefonnal…


A Nokia Morph névre hallgató készüléke egy lélegzetelállító és manapság még szinte hihetetlen jövőképet csillant meg szemünk előtt ahol a nano-technológia fejlődésének köszönhetően a telefonok nemcsak rendkívül széleskörü funkcionalitással rendelkeznek hanem alakot is képesek váltani.

A Moprh koncepció készülék felvehet különféle alakokat, formákat, mely a hitelkártya szerü lapos formától a hagyományos, hosszúkás mobilformán át, akár karkötő is lehet. A készülékben majdan felhasznált technológia teljesen napelemes töltésü lenne, a készülék felületének speciális kiképzése pedig szinte összekoszolhatatlanná tenné. A hozzá tartozó headset pedig a telefonra is csíptethető, vagy ékszerként is hordható lenne.

Dr. Tapani Ryhanen, a Nokia kutatóközpont cambridge-i laboratóriumának vezetője hozzáfüzte:[%ITALIC%] „Reméljük, hogy a müvészet és a tudomány ezen ötvözete a szélesebb közönség előtt is világossá teszi a nanotechnológiában rejlő lehetőségeket. A lehetőségek kiaknázásában kulcsszerepet játszanak kutatásaink, mivel azok az új alapanyagok kifejlesztésének és felhasználásának biztonságos és ellenőrizhető módszereit keresik.”
[%ITALIC%]
A Cambridge-i Egyetem Müszaki Tanszékén a Nanotudományi Csoport vezetője és a Nokia-Cambridge együttmüködés egyetemi igazgatója, Mark Welland professzor hozzátette: „A Nokiával közösen kifejlesztett Morph tanulmánykészüléknek köszönhetően egy olyan feladatra kell összpontosítanunk, amely müvészi szempontból inspiráló, és ami ennél is fontosabb, lefekteti közös nanotudományi kutatássorozatunk müszaki célkitüzéseit, ami ösztönzőleg hat majd a jövőbeli közös munkánkra."

A Morph elemei hét éven belül épülhetnek be a mobilkészülékekbe, bár eleinte csak a csúcstechnológiájú eszközökbe. A nanotechnológia fejlődése azonban egy napon majd alacsony költségü gyártási megoldásokhoz vezet, és kedvező áron összetett funkcionalitás alkalmazását teszi lehetővé.
[%A=http://nds3.nokia.com/NOKIA_COM_1/About_Nokia/Research/Demos/Morph/video/morph_concept_small.mov%]Ide kattintva[%A%] megtekinthető a koncepcióról készült videó bemutató.