Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2008-02-11

A Nokia elnök-vezérigazgatója gy sor olyan új konvergáló készüléket és szolgáltatást mutatott be, amelyek célja az együttmüködés és a megosztás...

 
A Nokia N96, a Nokia N78, a Nokia 6220 classic és a Nokia 6210 Navigator készülékek a gyalogos navigációtól kezdve a földrajzi címkézésen (geotagging) át a filmnézésig és a fényképek és videofelvételek megosztásáig különféle helyspecifikus és multimédiás élményekkel szolgálnak. A Nokia szerint a mobilkészülékek továbbfejlődésében alapvető szerepet játszanak majd a helyhez kapcsolódó szolgáltatások, például a térképek és a navigáció. A vállalat az Ovi internetszolgáltatási környezet továbbfejlesztésének következő lépcsőfokát is nyilvánosságra hozta: bemutatta a Share on Ovi (megosztás az Ovin) egyéni médiamegosztó közösséget, amellyel egyszerüen tölthetők fel, kezelhetők és oszthatók meg a személyes tartalmak.
 
„Folyamatosan szabadítjuk meg az Internetet az asztali számítógép jelentette kötöttségtől, közben pedig a lehetőségek új világa tárul fel − mondta Olli-Pekka Kallasvuo, a Nokia vezérigazgatója. −Tulajdonképpen magát az Internetet fogalmazzuk újra, hiszen kontextusfüggővé és személyesebbé tesszük. A kontextus figyelembe vétele révén az
Internet
azonnali és nagyon személyes élményt nyújtó csatornává válik.”
 [%IMAGB=4845%]
 
Maps 2.0 − a navigáció „kiszáll” az autóból és elindul a járdán
 
A Nokia Maps a térképezést és a navigációs élményt továbbgondolva, müholdas képeket és áttervezett felhasználói felületet kínáló multimédiás városkalauzokkal ezúttal a gyalogos navigációt fejleszti tovább. A Nokia Maps 2.0-ban a világszínvonalú autós navigációs rendszere, a ’Drive’ (vezetés) mellett a gyalogosoknak készült navigációs elem, a ‛Walk’ (séta) is megtalálható.
 
 
Share on Ovi − személyes tartalommegosztó közösség
 
A Nokia bejelentette a korábban bemutatott Ovi internetszolgáltatási környezeten alapuló Share on Ovi indulását, amely egy új ingyenes személyes médiatartalom-megosztó közösség az egyéni tartalmak egyszerü feltöltésére, kezelésére és megosztására a mobiltelefonnal, az asztali számítógéppel vagy egyéb hálózatra csatlakoztatott készülékkel. A Share on Ovi közösségben a fogyasztók találkozhatnak, beszélgethetnek és együttmüködhetnek egymással, és a megoldás száznál is több különböző médiatípust képes kezelni korlátlan tárkapacitással és korlátlan havi feltöltéssel. A felhasználóknak a feliratkozáshoz  a http://share.ovi.com oldalra kell ellátogatniuk.
 

A Nokia négy új készüléket is bemutatott a rendezvényen


 
A Nokia N96 kifejezetten a videózáshoz és a tévénézéshez készült multimédiás számítógép. Nagy, 2,8 hüvelykes kijelzőjével, 16 gigabájtos belső memóriájával és a jó minőségü és sokféle formátumú videofelvételek támogatásával a két irányban elcsúsztatható Nokia N96 a mobilmédia-eszközök izgalmas új fejezetét fémjelzi. A Nokia N96 multimédiás számítógép szállítása várhatóan a harmadik negyedévben kezdődik.
 [%IMAGB=4846%]
A Nokia N78 a zenét, navigációt és fényképezést a mobilitás előnyeivel ötvöző multimédiás számítógép. A Nokia N78 a Nokia új szolgáltatáscsomagját, többek között a Nokia Music Store-t, a Nokia Maps-et és a Share on Ovit kihasználó készülék. A Nokia N78 szállítása a tervek szerint 2008 második negyedévében indul.
 
A Nokia N78 a nagyteljesítményü technológiák egész sorát vonultatja fel, többek között beépített
A-GPS
-t ingyenes Nokia Maps-szel,
WLAN
-t, nagysebességü
HSDPA
3G
csatlakozást és egy 3,2 megapixeles,
Carl Zeiss
objektívvel rendelkező kamerát, emellett a kedvenc zenék és tartalmak tárolására a jelenleg akár 8
GB
-os változatban is kapható
microSD
memóriakártyát is támogatja. Az N78 újdonságai között a fényképek földrajzi címkézése (geotagging) és egy
FM
adókészülék szerepel, amelynek segítségével a telefonon található zene bármilyen FM rádión, az autóban vagy otthon is lejátszható.
 
„A Nokia N78 igazán valóra váltja az Nseries ígéretét, vagyis a legújabb technológiák és szolgáltatások révén páratlan mobil multimédiás élményt szerez − mondta Jonas Geust, a Nokia Nseries készülékekért felelős vezetője. − A többek között a sikeres Nokia N73-at is tartalmazó, kiegyensúlyozott Nseries készülékek mögé felsorakozó Nokia N78-cal kiélhetjük szenvedélyeinket, élvezhetjük kedvenc zenénket, és élményeinket másokkal is megoszthatjuk.”
 [%IMAGB=4844%]
A Nokia 6220 classic egy minden funkcióval felszerelt készülék, amely 5
megapixeles
kamerát és 
A-GPS
szolgáltatást kínál és újraértelmezi a megosztás fogalmát. A fényképeket és videofelvételeket kiváló minőségben készíthetjük el, aztán felcímkézhetjük és megszerkeszthetjük azokat, majd a hálózaton keresztül, telefonról telefonra, vagy akár egy tévéképernyőn is megoszthatjuk a felvételeket egymással. A Nokia 6220 classic a kiválasztott piacokon előreláthatóan 2008 harmadik negyedévében jelenik meg.
 
A Nokia 6210 Navigator a vállalat első olyan
GPS
-sel felszerelt mobilkészüléke, amely a gyalogosok irányítása céljából beépített iránytüvel is rendelkezik. A Nokia 6210 Navigatoron megtalálható a szintén ma bemutatott Nokia Maps 2.0, emellett teljes körü beszédhangos és vizuális lépésről lépésre haladó útmutatást is kínál további költségek nélkül. A Nokia 6210 Navigator a kiválasztott piacokon előreláthatóan 2008 harmadik negyedévében jelenik meg.