Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Sulaki - 2008-02-06

Az EMC minden idÅ?k legjobb negyedik negyedéve...


Az EMC Corporation (NYSE: EMC), az információsinfrastruktúra-megoldások globális vezető gyártója ma minden idők legjobb negyedik negyedéves és teljes éves bevételéről számolt be, valamint erős növekedésről az előző év azonos negyedévéhez képest a nyereség, a részvényenkénti nyereség és a müködési készpénzállomány terén. Az EMC immár tizennyolcadik egymás utáni negyedévben felmutatott kétszámjegyü növekedése mögött kiegyensúlyozott, kétszámjegyü bevétel-növekedés áll a cég információtárolási, tartalomkezelési és archiválási, az RSA információbiztonsági és a
VMware
virtuálisinfrastruktúra üzleti egységek, illetve a négy földrajzi terület mindegyikében.

2007 negyedik negyedévében az összbevétel az eddigi legmagasabb, 3,83 milliárd dollár volt, ami 19 százalékos növekedést jelent 2006 negyedik negyedévének 3,21 milliárd dolláros bejelentett eredményéhez képest. 2007 negyedik negyedévében a
GAAP
szerinti nettó nyereség 525,7 millió dollár volt, ami bővített részvényenként 0,24 dollárt jelent. Ez 33 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi bővített részvényenkénti 0,18 dolláros
GAAP
szerinti nyereség. A negyedév során az EMC-ből származó müveleti készpénzállomány 979 millió dollárra rúgott, ez 50 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, a szabad készpénzállomány pedig 712 millió dollár volt, 78 százalékkal több az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Az EMC teljes 2007-es pénzügyi évének összbevétele szintén rekord, 13,23 milliárd dollár, ami 19 százalékkal haladja meg a 2006-os pénzügyi év 11,16 milliárd dollárját. A GAAP szerinti nettó nyereség 1,67 milliárd dollár volt, ami bővített részvényenként 0,77 dollárt jelent. Ez 43 százalékkal magasabb, mint a 2006-os bővített részvényenkénti 0,54 dolláros GAAP szerinti nyereség.

Joe Tucci, az EMC elnöke, igazgatótanácsi elnöke és vezérigazgatója így nyilatkozott: „2007 valódi kitörést jelentett az EMC számára. Az év elején kitüzött ambiciózus pénzügyi célok mindegyikét meghaladtuk. A VMware igen sikeres részleges kezdeti nyilvános jegyzése világosan láthatóan elérte céljait. Ezenfelül még jobban sikerült szervezni magunkat a ‘One EMC’ (egységes EMC) kezdeményezés köré, melynek célja, hogy magasabb szintü technológiai- és termék-integrációt valósítsunk meg az információtárolási, tartalomkezelési és archiválási, az RSA információbiztonsági üzleti egységeink között, egyszerübbé téve vásárlóink és partnereink számára az üzleti kapcsolatot az EMC-vel.”

Tucci megjegyezte még: „Az EMC soha nem volt még jobb helyzetben a további növekedést és piacszerzést illetően. Történetünkben a legjobb termékkínálatunkkal rendelkezünk, és tovább erősödött a piaci megjelenési modellünk is. Az EMC nagyon jó helyzetben van azokon a területeken, ahol idén várhatóan a legjobban nő az informatikára költött pénz mennyisége. Végül pedig az innovációra és a kutatás-fejlesztésre koncentrálás eredményeképpen meg tudunk birkózni az olyan kialakulóban lévő vásárlói igényekkel, mint a Web 2.0, a virtualizáció, a törvényi előírásoknak megfelelés, illetve a szoftvervásárlás és -fogyasztás új, online módszerei.”

A negyedik negyedév során az EMC rendszerekből származó bevétele 15 százalékkal növekedett az egy évvel korábbi időszakhoz képest – ez a teljes negyedik negyedéves bevétel 44 százaléka. A szoftverlicencekből és karbantartásból származó bevétel 20 százalékkal növekedett egy évvel korábbhoz képest és a teljes negyedik negyedéves bevétel 40 százalékát tette ki. A professzionális szolgáltatásokból, rendszerkarbantartásból és az egyéb szolgáltatásokból származó bevétel 27 százalékkal nőtt egy évvel korábbhoz képest és a teljes negyedik negyedéves bevétel 16 százalékára rúgott. Az észak-amerikai területről származó bevétel 16 százalékkal nőtt egy év alatt és 55 százaléka lett a teljes negyedik negyedéves bevételnek. Az Észak-Amerikán kívüli müködésből származó bevétel 23 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ami mögött az EMC EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika), APJ (Ázsia– Csendes-óceán), illetve latin-amerikai régióinak kétszámjegyü növekedése áll.

David Goulden, az EMC vezető alelnöke és gazdasági igazgatója így nyilatkozott: „Meghaladtuk a negyedik negyedévre és a teljes évre meghatározott növekedési, nyereségességi és a szabad készpénzállománnyal kapcsolatos céljainkat. A piaci megjelenési modellünkbe és a világszintü piaci jelenlétbe fektetéssel, termékportfóliónk megerősítésével és a stratégiai partnerkapcsolataink az egész világon kibővítésével úgy lépünk 2008-ba, hogy még erősebb alapokra építhetünk a további pénzügyi sikerek és piacszerzés érdekében.”