Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-01-17

A pakisztáni politikus elleni merényletrÅ?l készült videók mögé rejtÅ?ztek a legújabb vírusok és kémprogramok…


Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a Sunbelt Threat Research Center 2008 januárjában is megjelentette toplistáját a 2007 decemberében legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról. A listát a Sunbelt szakemberei a díjnyertes CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet™ káros alkalmazások elleni hálózatban résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik.

Megmerevedett frontok

Az elmúlt év utolsó hónapjában nem történt nagyobb változás a legtöbb fertőzést okozó kémprogramok között: lassan megszokhattuk, hogy a lista éllovasa a Trojan.FakeAlert, ami biztonsági programnak álcázott kémprogramok telepítésére buzdít. A karácsonykor megemelkedő kereskedelmi forgalom indokolhatja, hogy lényegesen nagyobb lett a kéretlen reklámleveleket pop-up ablakban megjelenítő programok által okozott fertőzések száma, így például a novemberben még csak a lista utolsó helyén kullogó MyGeek/CPVFeed reklámprogram immár az „előkelő” hatodik helyen található. Hasonlóan sok fertőzést okozott a többi hirdetőprogram, a Virtumonde , [%BOLD%]a ClickSpring.PuritySCAN és a
Command
Service is, amelyek összesen a fertőzések közel 2.5%-át adták.[%BOLD%]


A Sunbelt havi kémprogram-összesítőjét lehetővé tevő ThreatNet hálózathoz bárki csatlakozhat, hiszen elég letölteni a [%A=http://www.sunbelt.hu/%]www.sunbelt.hu[%A%] honlapról a CounterSpy kémprogram-eltávolító ingyenes próbaváltozatát, s a program automatikusan összegyüjti a számítógépet ért fertőzéseket – egyúttal megtisztítja a merevlemezt a kémprogramoktól, ami gyorsabbá és újra biztonságossá teheti a számítógépet.

Bhutto haláláról készült videók mögött vírusok leselkednek

Januárban ismét tanúi lehettünk, hogy a hackerek milyen gyorsan használják ki az adódó lehetőségeket: a Benazir Bhutto pakisztáni politikus elleni merényletre természetesen netezők százezrei voltak kíváncsiak, s a Google keresőben legtöbben a támadásról készült videofelvételekre kerestek rá. A vírusírók erre azonnal reagálva olyan oldalakat hoztak létre, amelyeket a Google kereső az elsők között adott meg a találati listán. A videókra klikkelve „természetesen” nem csupán a robbantás előtti perceket lehetett megtekinteni, hanem kodeknek tünő vírusok és reklámprogramok települtek a felhasználók gépeire, amelyek megváltoztatták a számítógép
DNS
beállításait, illetve pop-up ablakokban felbukkanó hirdetésekkel hamis biztonsági programok vásárlására ösztönözték a felhasználókat. „A jelenség sajnos nem új: számos szenzációszámba menő eseményről készült videó mögül leselkedtek már eddig is kémprogramok – így például Zinedine Zidane 2006-os VB-döntőbeli lefejeléséről, illetve a Katrina hurrikánról készült felvételeknél is ezt tapasztaltuk. Egy-egy ilyen prominens videó megtekintéséért pedig olyan felhasználók is feltelepítik a kémprogramokat, akik más tartalomért nem kockáztatnának.” – mondja Bódis Ákos, a Sunbelt Software magyarországi képviseletének vezetője.

2008: a Mac elleni támadások éve lesz?

Az előző év tendenciája folytatódni fog és növekszik a Mac operációs rendszerre készülő vírusok és kémprogramok száma. Erre lehet következtetni legalább is abból, hogy már az év első két hetében a Quicktime biztonsági rését kihasználó káros alkalmazások jelentek meg, illetve scareware támadta a Macesek egyre növekvő táborát. Ez utóbbi - amely a MacSweeper nevet kapta -, hamis riasztást ad és kémprogramok jelenlétével riogat, így próbálja meg rávenni a felhasználókat különböző antivírusok és biztonsági
szoftverek
megvásárlására. Az egyre népszerübb – ez évtől hazánkban is kapható – iPhone, illetve a hozzá kapcsolódó szolgáltatások pedig ígéretes terepet jelentenek a hackereknek és adathalászoknak – például az iPhone-ra letölthető videók mögé könnyen lehet kémprogramokat rejteni. A telefonon futó károkozók pedig teljesen új lehetőségeket nyitnak meg az illetéktelen adatszerzők és a kéretlen reklámozók számára, és jelentős fejfájást okozhatnak majd eddig biztonságosnak hitt alkalmazásokban is.

A legfertőzőbb kémprogramok és káros alkalmazások 2007 decemberében:



1. Trojan.FakeAlert (trójai)
A kémprogram tipikusan a tálcáról felugró tájékoztató ablakokban hívja fel a felhasználó figyelmét számítógépe fertőzöttségére, és megpróbálja rávenni a gyanútlan felhasználót különböző rosszindulatú, biztonsági programnak álcázott szoftverek, például ál-antivírusok feltelepítésére.

2. Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec (trójai letöltő)
A káros alkalmazás általában felnőtt tartalmú honlapokon az egyes videók lejátszásához szükséges Windows Media Player bővítményként tünteti fel magát, valójában viszont további káros alkalmazásokat és kémprogramokat tölt le a felhasználó számítógépére. A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec a háttérben letölt és feltelepít olyan rosszindulatú, biztonsági szoftvereknek álcázott kémprogramokat, mint a SpywareQuake, a SpyFalcon vagy a WinAntivirusPro, amik később újabb és újabb károkozók letöltéséhez vezetnek.
A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec fertőzésnek olyan változata is ismert, ami hátsó ajtót nyit a felhasználó számítógépén, így a programírók távolról átvehetik az irányítást a számítógép felett, és azt különböző illegális tevékenységekre használhatják fel.

3. Virtumonde (reklámprogram)
A Virtumonde felugró ablakokban különböző kéretlen reklámokat jelenít meg, a háttérben pedig további károkozók letöltésére, és különböző összegyüjtött adatok elküldésére is képes. A fertőzést általában nehéz eltávolítani, több módszerrel is próbál a kémprogram-eltávolítók ellen küzdeni.

4. ClickSpring.PuritySCAN (reklámprogram)
A PuritySCAN egy reklámok megjelenítésével finanszírozott szoftver, ami a böngésző gyorsítótára és az előzmények átvizsgálásával pornográf tartalmakat és utalásokat keres, majd felajánlja ezek törlését. A háttérben viszont a program a teljes böngészési előzményeket elküldi, ami alapján célzott hirdetéseket jelenít meg. A licensszerződés, ami a program telepítésével kerül elfogadásra, külön kitér arra, hogy a fejlesztő ClickSpring LLC automatikusan frissítheti vagy eltávolíthatja a szoftvert, és minden további hozzájárulás nélkül (vagyis a felhasználó tudta nélkül) tetszőleges alkalmazásokat telepíthet a számítógépre.

5. Trojan.NewMediaCodec (trójai)
A New Media Codec trójai alkalmazás a Zlob.Media-Codec családhoz hasonlóan Windows Media Player frissítésnek tünteti fel magát, és tipikusan felnőtt tartalmú videók lejátszásakor kér engedélyt a felhasználótól a „frissítés” elvégzésére. Telepítését követően a kérdéses videó általában megtekinthetővé válik, viszont a trójai alkalmazás a háttérben azonnal elkezd különböző kémprogramokat és további károkozókat letölteni a gyanútlan felhasználó számítógépére.

6. MyGeek/CPVFeed (reklámprogram)
A 2007 februárjában felfedezett kéretlen reklámozó alkalmazás (adware) egy böngésző beépülő modulként települ, általában a felhasználó tudta nélkül. Müködése során különböző reklámokkal zavarja a böngészést, sőt, bizonyos esetekben a weboldalakra történő navigáció eltérítésével más oldalakat mutat, mint amit valójában a felhasználó megpróbált megnyitni.


7. Trojan.Unclassified.gen (általános trójai programok)
A Trojan.Unclassified.gen általános kategóriába olyan trójai alkalmazások tartoznak, amelyeket a CounterSpy felismer, de egyenkénti elnevezésükre és elemzésükre még nem került sor. A kategória sok hasonló fertőzést tartalmaz.

8. RootKitWin32Agent.eq (rootkit)
Az operációs rendszer legmélyebb rétegeibe beférkőző Win32.Agent.eq
rootkit
elsősorban reklámprogramok számára biztosít búvóhelyet kémprogram-eltávolító és antivírus szoftverek elől. A futó rootkit képes átverni az operációs rendszert úgy, hogy a károkozókat tartalmazó könyvtárat „nem mutatja” a könyvtárak listázása során, így egy víruskeresés esetén a klasszikus védelmi szoftverek számára láthatatlan marad a búvóhely.

9. Command Service (reklámprogram)
Egy klasszikus adware kémprogram a felhasználó engedélyével, általában más, hasznosabb szoftverekkel együtt települ, és böngészés közben kéretlen hirdetéseket jelenít meg. A Command Service különlegessége, hogy más adware programok kiütésével megpróbálja „megvédeni saját területét”, a megszerzett számítógépet: végfelhasználói licensszerződése tartalmazza, hogy a program a felhasználó külön értesítése nélkül eltávolíthat, letilthat vagy müködésképtelenné tehet más adware alkalmazásokat, amelyek feltételezhetően csökkenthetnék a Command Service hatékonyságát.

10. ClickSpring.Oinadserver (reklámprogram)
A ClickSpring.Oinadserver egy böngészőbe beépülő modul, és általában automatikusan, a felhasználó beleegyezése nélkül települ. A beépülő modul müködése során kéretlen reklámablakokat jelenít meg, müködése a ClickSpring.PuritySCAN kémprogramhoz hasonlóan beszámíthatatlan és bizonyos esetekben nem csak zavaró, de veszélyes is lehet.