Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-01-15

A Norton családi oldal forrásanyagokkal és jótanácsokkal segíti a szülÅ?ket...

A 13-17 éves korosztály a társadalom online generációi közé tartozik – ők nap mint nap használják az internetet, a mobiltelefont, az azonnali üzenetküldési szolgáltatásokat, hogy a tanulmányaikhoz szükséges információkat megszerezzék, elolvassák a legfrissebb híreket, illetve szélesebb körben kommunikáljanak kortársaikkal. Könnyen hozzá is férhetnek ezekhez az elektronikus kommunikációs eszközökhöz az iskolákban, otthon, ismerőseiknél, könyvtárakban, illetve
WiFi
hozzáférést biztosító helyeken. A modern kommunikációs eszközök használata során azonban kellemetlen élmények is érhetik őket, olyan cselekedeteket követhetnek el ellenük, amelyek során visszaélnek személyes adataikkal, jogosulatlanul használhatják fel fotóikat, a személyükre vonatkozó információkat, pletykák, rosszindulatú támadások célpontjaivá válhatnak.
A Harris Interactive által 2007-ben lefolytatott közvélemény-kutatás rámutatott, hogy tíz kamasz közül nagyjából négy (43%) szerint szülei többnyire tudják, mit tesznek a neten, de semmilyen szabályhoz nem kötik azt, míg 37 százalékuk szerint a szüleiknek fogalmuk sincs erről. Ráadásul tíz kamasz közül nagyjából négy (43%) azt is jelezte, hogy az internetes durvaság valamilyen formájával találkozott az elmúlt évben.
A Symantec családi oldalt indított azzal a céllal, hogy segítsen a szülőknek útmutatást adni internetet használó gyermekeik számára. A Symantec segítséget nyújt abban, hogy a szülők gyermekeiket és családi számítógépüket biztonságban tudhassák az interneten, és megbizonyosodhassanak afelől, hogy tudatos internet-felhasználó válik gyermekeikből. A Symantec forrásanyagainak segítségével és a szülők irányításával, felügyeletével az
internet
biztonságos, élményekben gazdag közeget jelenthet a gyermekek számára a kutatáshoz, tanuláshoz, kommunikációhoz és társasági élethez. A Norton családi oldalán a szülők többek között az alábbi témákban találhatnak cikkeket és forrásanyagokat:
• Hogyan védjük magunkat és családunkat? – A MySpace-szel, a YouTube-bal és a többi kapcsolatépítő hellyel, az internetes morállal, a titkossággal, a biztonságos böngészéssel, a közvetlen üzenetekkel és a netes játékokkal kapcsolatos tanácsok.
• Beszéljük meg a gyerekkel! – A különböző korú gyerekekkel megbeszélendő, internetbiztonsággal kapcsolatos témáknak a felsorolása.
• Szülői segédeszközök – A biztonságos böngészéssel és kereséssel kapcsolatos legfrissebb hírekkel, jelentésekkel és információkkal, köztük egy havonta megjelenő biztonsági beszámolóval, a pénzügyi adatok ellopása utáni helyzet helyrehozásához szükséges gyakorlati tanácsokkal, az adathalászat elleni javaslatokkal, valamint a vírusoktól, veszélyforrásokról és egyéb támadásokról szóló legfrissebb hírekkel vértezi fel a szülőket.

A Symantec magyar nyelven is elérhető oldala a vállalat 2007-ben, az online családok védelmére indított kezdeményezésének része, melynek vezetője Marian Merritt, aki az internetbiztonsági termékfejlesztés terén szerzett évtizedes tapasztalatai birtokában lépett az internetbiztonsági pártfogó posztjára. Három iskoláskorú gyerek anyjaként, miután rájött, hogy környezete két részre oszlott: a technikától lemaradt felnőttekre és a számítógépet, a ketyeréket és az internetet használó csemetéikre, síkra szállt az internetbiztonság mellett. Rendszeresen találkozik tanárokkal, szülőkkel és gyerekekkel, hogy beszélgessen az internet biztonságát veszélyeztető tényezőkről. Marian a Norton termékek csapatával is tanácskozik, hogy a legmagasabb szintü, értelmes szülői felügyelet lehetősége beépítésre kerüljön a Norton márkanevet viselő termékekbe. A forrásanyagok mellett a szülők Marian tanácsait is megtalálják a weboldalon.
„A szülők gyakran mondják, hogy nem tudják, miként beszélgessenek a gyerekekkel az internet-biztonságról” – mondta Marian Merritt. „A valóság az, hogy számtalan esetben a gyermekek több ismerettel rendelkeznek a technológiákról, mint szüleik. Lényegében a gyermekek a háztartás IT vezetői. A Symantec kezdeményezésének az a célja, hogy mind a gyermekeket, mind pedig szüleiket kellő ismeretekkel vértezze fel.”
„A Symantec elkötelezett amellett, hogy minden fogyasztó – különösen azoknak a „digitális családoknak” a milliói, akiknek mindennapi élete a technikától függ – biztonságban lehessen az interneten” – mondta Bartha Hedvig, a Symantec pr és marketing menedzsere. „A szakma vezető cégeként a legjobb minőségü internetvédelmi
szoftverek
nyújtásával elköteleztük magunkat a jelen digitális családjainak védelmére, és emellett a szülők megsegítésére abban, hogy gyermekeiket a biztonságos internetezésre nevelhessék, és biztosak lehessenek afelől, hogy gyermekeik jó netpolgárok.”
A Symantec felhasználói forrásanyagai és jótanácsai a [%A=http://www.symantec.com/hu/hu/norton/themes/familyresource/%]http://www.symantec.com/hu/hu/norton/themes/familyresource/[%A%] linken érhetők el. Akik tesztelni szeretnék ismereteiket az online fenyegetettségekről, illetve a felhasználók internetes szokásairól, a Norton Cyber Smackdown elnevezésü, angol nyelven elérhető játékban kipróbálhatják tudásukat a [%A=http://www.cybersmackdown.com/%]http://www.cybersmackdown.com/[%A%] címen.