Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2008-01-15

A Nokia bejelentette, hogy nem folytatja tovább mobilkészülékek gyártását Németországban, és 2008 közepére bezárja bochumi telephelyét...

 
A Bochumból más európai telephelyekre tervezett termelésáthelyezés következményeként a Nokia a bochumi telephelyén zajló egyéb, nem a gyártással összefüggő tevékenységét sem folytatja tovább. A bochumi telephely bezárásával párhuzamosan a Nokia bejelentette, hogy eladja az autóiparhoz kapcsolódó üzletágát, és tárgyalásokat folytat a Sasken Technologies-zal a Bochumban lévő alap
szoftver
kutató-fejlesztő részlegének eladásáról.
 
A bochumi telephely tervezett bezárása várhatóan mintegy 2 300 Nokia alkalmazottat érint.
 
A Nokiának a bochumi gyártási tevékenység beszüntetésére vonatkozó döntése a helyszín versenyképességének hiányával magyarázható. A telephely megújítása további befektetést igényelne, de ez sem eredményezné a Bohumban történő gyártás globális versenyképességét.
 
„A bochumi gyár tervezett bezárása szükséges ahhoz, hogy biztosítsuk a Nokia hosszú távú versenyképességét – mondta Veli Sunbäck a Nokia alelnöke és a Nokia GmbH igazgatótanácsának elnöke. – A piaci változások és a költséghatékonyságra vonatkozó megnövekedett követelmények miatt a Nokia számára a mobilkészülékek németországi gyártása már nem kivitelezhető. Nem lehetséges úgy müködtetni, hogy megfeleljen a globális költséghatékonyság és a rugalmas kapacitásnövekedés követelményeinek. Ezért kell ezt a kemény döntést meghoznunk.”
 
A Nokia a lehető leghamarabb megkezdi a konzultációkat a munkavállalók képviselőivel, hogy kielégítő megoldást találjanak minden érintett fél számára.
 
Az átszervezéssel kapcsolatos költségek a konzultációk folyamán kerülnek meghatározásra, és a Nokia 2008-as negyedéves beszámolóiban lesznek jelentve.