Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-01-10

A Google a mai naptól elérhetÅ?vé tette a Google Earth â??Skyâ? szolgáltatásának új verzióját, amely csillagok és bolygók milliót tárja a tudósok, diákok és az amatÅ?r csillagászok szeme elé...

 
A továbbfejlesztett változat számos új lehetőséget kínál, többek között friss kozmológiai híreket, történelmi térképeket és virtuális égi kirándulásokat.
 
A legfontosabb újdonságok:
·     [%TAB%]Legfrissebb csillagászati hírek – híradás aktuális kozmológiai eseményekről, például az üstökösökkel és aszteroidákkal kapcsolatos történésekről.
 
·     [%TAB%]Különleges müholdas felvételek - a megfigyelő müholdaktól kapott képek révén  röntgen-, infravörös- és UV-felvételek az ürről, illetve rövidhullámú eljárással rögzített térképek az égboltról.
 
·     [%TAB%]Régmúlt korok térképei – többek között David Rumsey történelmi csillagtérképei, amelyek Giovanni Maria Cassini ötvösmester 1792-ben készített munkáin alapulnak, és jól ábrázolják, hogy hogyan alakult át az égboltról való elképzelés az idők során. Emellett egy ún. konstellációs müvészeti réteg is megtalálható itt, amelyben ötven csillagképet ábrázó metszet - Johannes Hevelius német csillagász 1690-ből származó alkotásai – látható.
 
Ezenkívül a Sky frissített verziója számos különlegességet tartalmaz: csillagokról, galaxisokról, bolygókról és az ürrel kapcsolatos eseményekről szóló podcastokat; égi utazást, amelynek keretében a felhasználók a kozmosz 100 “legkedveltebb” tájára kirándulhatnak; valamint egy Sky közösségi réteget, amelyben a felhasználók által megosztott tartalmak szerepelnek.
 
A mai naptól szintén elérhető a Sky
API
-ja, amelynek segítségével a fejlesztők felépíthetik saját kiegészítő alkalmazásaikat, mashupjaikat a Google Earth gazdag képtárának felhasználásával.
 
Ahhoz, hogy nekikezdhessen feltérképezni az égboltot a Sky-jal, töltse le és telepítse a Google Earth legfrissebb verzióját a [%A=http://earth.google.com/%]http://earth.google.com[%A%] honlapról, indítás után kattintson a "Switch to Sky" opcióra a képernyő felső részén található eszköztárban, majd járja be az eget!