Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2007-12-19

Teszteltük a Pinnacle két PCTV hibrid TV tuner egységét, melyeket kifejezetten laptopokhoz terveztek és már DVB-T képességekkel is rendelkeznek"¦

Kompakt kivitel, egyszerű kezelés és telepítés, jó felvételi funkciók, DVB-T képességek
8.8 pont
7.9 pont
8.5 pont
9 pont
8.8 pont
8.5 pont
7.9 pont
összpontszám: 8.5 pont
Közepes analog képminőség

 
A szóban forgó termékek a
PCTV
Hybrid
ExpressCard
TV tuner
és a PCTV Hybrid Pro Stick. A két tuner közül az egyik, ahogy azt már a neve is mutatja a notebook Express kártya foglalatába illeszkedik, mely már a legtöbb új modellen megtalálható, ha viszont nem rendelkeznénk ilyen foglalattal akkor jól jöhet az
USB
–s változat, ami alig nagyobb egy megtermett pendrivenál.
 
Az ExpressCard változat fizikai kialakítása a 34 mm-es illesztő helyhez van optimalizálva, egy kis müanyag kiegészítővel azonban az 54 mm-es, teljes méretü helyre is be tudjuk helyezni. Sajnos az említett müanyag toldalék pontatlan és bizonyos Express kártyafoglalatoknál kicsit erősebben kell megnyomnunk a tunert, hogy az a helyére csússzon.
 
Az eszköz, foglalatból kilógó részén két csatlakozót találunk, melyek közül az egyik az antenna csatlakozó, legyen szó digitális, vagy analóg antennáról – melyet egy kise átalakítóval tudunk csatlakoztatni. A másik pedig egy kombinált bemenetet biztosít számunkra a mellékelt adapter kábelen keresztül, így
S-Video
,
RCA
videó és audió bemeneteket is kapunk, melyeken keresztül akár régebbi videokamerát vagy bármilyen más jelforrást csatlakoztathatunk. A digitális földi adások vételéhez szükséges antennát, mágneses és tapadókorongos talppal együtt megtaláljuk a dobozban. A kényelmünket és a TV müsorok élvezetét pedig a melléklet mini távirányító teszti teljessé.
 
Az USB változaton egyetlen antenna csatlakozó kapott helyet, melyre analóg antennakábelt és a mellékelt digitális vételhez használható antennát is csatlakoztathatjuk. Ennél a változatnál nem találunk S-Video, RCA bemenetet, de távirányítót itt is kapunk.
 
Mivel nagy valószínüség szerint hazánkban a legtöbb leendő felhasználó analóg vételre fogja majd használni mindkét tunert ezért fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy a szabványos antenna kábelek rendszerint elég merevek és fokozottan figyelnünk kell az elhelyezésükre, mivel az erős vezeték nemcsak az USB változatot, de gyengébb notebook foglalat esetén akár az Express kártya foglaltból is elmozdulhat a tunerünk. 
 
A gyakorlat
 
Mindkét PCTV tuner a cég MediaCentre programjával kerül forgalomba, mely rendelkezik minden szükséges alapfunkcióval amire szükségünk lehet. A program képes időzített felvételre, time shifting funkciót is találunk benne, számos videó és zene állományt tud lejátszani.
 
A time shifting tulajdonképpen egyfajta automatikus felvételi opció, melynek során az élő TV müsor automatikusan rögzítésre kerül az adás megállításakor, majd később a merevlemezre rögzített videó lejátszása folytatódik. Azonban a time shift nem müködhet folyamatosan, már csak azért sem, mert igen sok
merevlemez
helyet emészt fel.
 
A MediaCentre jó munkát végez az
MPEG
és a
DivX
kódolások során egyaránt, valamint számos minőségi beállítás közül választhatunk. Ezen kívül lehetőségünk van közvetlen
DVD
-re rögzíteni a merevlemez helyett.
 
Elméletben mindkét tuner estében egy szinte azonnal használható mobil média centert kapunk, mely jórészt így is van, ha túljutottunk a kezdeti telepítési és konfigurációs nehézségeken. Az alkalmazás feltelepítése igazán egyszerü és a lépéseket követve, néhány kattintás valamint egy újraindítás után már kezdhetjük is a csatornák beállítását. A program képes automatikusan megkeresni az összes rendelkezésre álló csatornát, melynek során amennyiben internetre is rá vagyunk kapcsolódva az
internet
rádiókat is végigpásztázza.
 
Az analóg csatornák keresése és pontos beállítása azonban korántsem töklétes. Az alkalmazás jó néhány csatornát rosszul jegyez be és könnyen előfordulhat hogy a területi és egyéb beállításokkal játszadozva kell keresgélnünk, hogy lehetőleg minél több adást élvezhessünk. A képminőség, mindkét eszköz esetén közepesnek mondható. Voltak csatornák ahol sehogyan sem lehetett tiszta képet elővarázsolni.
 
A digitális adások során persze más a helyzet. Amennyiben elég erős a jel, tiszta éles képet kapunk. A
DVB-T
viszont jelen állás szerint itthon jóformán nem is létezik, ami van is csak egyes Budai részeken és a Pesti oldal Duna közelébe eső részén fogható. Ez persze a jövőben javulhat ám tényleges elterjedése jelenleg kérdéses.
 
Összegzés
 
Összességében elmondhatjuk, hogy mindkét eszköz élvezhető de közepes képminőség mellett ruházza fel laptopunkat TV funkcionalitással. Amennyiben rendelkezünk Express kártya foglalattal érdemes ezt a változatot választani hiszen itt még plusz S-Video és RCA bemenetet is kapunk.
 
Főbb funkciók:
- TimeShift (szüneteltetés, visszajátszás) élő tévé- és rádióadásoknál
- Rögzítés
MPEG-1
,
MPEG-2
 és
DivX
formátumokban
- Rögzítés merevlemezre
- Programozható vagy egy gombnyomásos rögzítés
- Elektronikus müsorkalauz (EPG)
- Rögzítés
MPEG-4
-ben Sony PSP és Apple iPod-ra
- Rögzítés közvetlenül
DVD
-re
 
 
Pinnacle PCTV Hybrid PRO Stick USB 320e TV tuner
Ára: bruttó 23 940 Ft
 
 
PCTV Hybrid ExpressCard 320CX TV tuner
Ára: 22 800  Ft