Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2007-12-18

A MACROgate telefonszolgáltató bejelentette, hogy Magyarországon a MACROgate IPsytems Kft. támogatja a Nokia wlan-képes modelljein az internetes telefonszolgáltatás használatát.



Az együttmüködés alapja, hogy a Nokia wlan-képes készülékek teljes értékü mobil internetes telefonként is használhatók, a gyárilag telepített
szoftver
segítségével. A mobil internetes telefonálás jellemzője, hogy a hangot adatcsomagok formájában továbbítja a
WLAN
kapcsolaton keresztül az interneten, így a mostaninál jóval olcsóbb percdíjakkal lehet számolni vezetékes és külföldi irányba. A
roaming
miatt sem kell aggódniuk az új technológia használóinak, hiszen az
internet
nem ismer országhatárokat.

A "netszerü" mobiltelefonálás technológiájáról röviden: ha a készülékünkkel csatlakozunk egy megfelelő
Wi-Fi
hálózathoz, a hívandó számot beírva, vagy a készülék telefonkönyvéből kiválasztva, nem a
GSM
hálózatot használjuk, hanem az interneten keresztül a MACROgate végződteti a hívást.

Teljesen mindegy, hogy földrajzilag éppen hol tartózkodunk, a hívás díját mindig a hívott számhoz tartozó tarifa határozza meg. Tehát ha az ismerősünket hívjuk Budapesten, és ez a hívás 5 Ft-ba kerül, akkor New Yorkból vagy Nagyváradról is ugyanannyiért, tehát 5 Ft-ért beszélhetünk vele percenként.

A wlan-képes készülékek listáját a MACROgate és a Nokia honlapon lehet megtalálni. Jelenleg 11-féle Nokia készülék alkalmas a szolgáltatás használatára (N80, E51, E61, E61i, N95, N958 GB, E65, E90, N81, N81 8GB, N82), a típusválaszték a jövőben tovább bővül.

A mobil internetes telefonálás használata: először válasszunk díjcsomagot, és töltsük ki a regisztrációs lapot a MACROgate honlapján. Röviddel ezután e-mailben kapunk egy 06 21-es (földrajzilag független!) hívószámot és mellé az előfizetői kódokat. Egyenlegünk feltöltése és telefonunk sikeres beállítása (beállítási útmutató [%A=http://www.nokia.hu/voip%]itt[%A%] és [%A=http://www.macrogate.hu/%]itt is[%A%]) után már telefonálhatunk akár külföldre is 5 Ft-ért percenként. Ráadásul a 06 21-es számunkat szinte bárhonnan fel is lehet hívni.

A MACROgate ügyvezetője, Schindler Péter szerint „Örömteli a mobil internetes telefonálás lehetőségének megteremtése, mind a gyártók, mind az internetszolgáltatók oldaláról. Bárki szabadon és könnyedén dönthet arról, hogy megfelelő wlan környezetben (otthon, munkahelyen vagy nyilvános helyeken) az adott híváshoz a GSM szolgáltató, vagy a MACROgate hálózatát kívánja-e használni. Az internetes telefonálás – jellemzően PC, vagy laptop otthoni használatával – egyre nagyobb népszerüségnek örvend, de miután a mobilunk általában a zsebben van, így végre igazán kényelmessé és gazdaságossá válik a szolgáltatás útközben, számítógép nélkül is.”

Előnyként kínálkozik az is, hogy a MACROgate-nél nincs sem előfizetési, sem kapcsolási díj, a feltöltött összeg lebeszélésére 12 hónap áll rendelkezésre.

Forrás: [%A=http://infovilag.hu%]www.infovilag.hu[%A%][%A=http://infovilag.hu%] [%A%]