Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2007-12-07

A Toyota tervei szerint 2010 körül a gyakorlatban is alkalmazni szeretné az emberszabású és más fejlett robotjait, melyek segíthetnek az embereknek, gyárakban, kórházakban otthon és akár a házkörülâ?¦

A Toyota tervei szerint 2010 körül a gyakorlatban is alkalmazni szeretné az emberszabású és más fejlett robotjait, melyek segíthetnek az embereknek, gyárakban, kórházakban otthon és akár a házkörül…

 
Még akár 5 vagy 10 éve is milyen távolinak tüntek a sci-fi alkotók házkörül serénykedő ember formájú robotjai, ám ehhez a jövőképhez, minden nappal gyorsabban közeledünk. A Toyota tegnap bemutatott több új robotot, melyek közül az egyik egy „mobility robot” a másik pedig a „violin-playing robot” vagyis a hegedülő robot nevet kapta. A cég tervei szerint három éven belül megduplázzák a robot kutatás és fejlesztés terén dolgozó kutató számát, és 2020 környékére a cég egyik fő profiljává kívánják bővíteni a robot fejlesztést és gyártást.

A bemutatón a 152 cm magas kétlábú, 17 izületi ponttal és két komplett kézzel rendelkező robot egy rövid bemutató erejéig egy rövid hegedüszólót is előadott. A cég tervei szerint az ehhez hasonló jövőben robotváltozatok akár a korházakban, beteggondozókban is használhatóak lesznek.

A „mobility robot”, melynek célja az emberek segítése rövid távú szállítás során, egy intelligens kerekes szék, mely képes egyenetlen talajon és akadályokon is manőverezni, és akár táv vezérlehető, hogy mellettünk haladjon.

A Japán robot építési versengésnek az egyik alapja, hogy becslések szerint a lakosság 40 százaléka 65 év feletti lesz 2055-re, így az olyan cégek mint a Toyota, vagy a rivális Honda Motor Co. És különböző kutatóintézetek egymással versengve igyekeznek olyan robotokat kifejleszteni, melyek idővel képesek lehetnek az idősebb embereket segíteni és akár gondozni, ellátni.

Reuters video: [%A=http://www.reuters.com/news/video?videoId=72177%]klikk![%A%]
Akihabara News video: [%A=http://www.dailymotion.com/video/x3ojjn_toyota-unveils-personaltransport-an_tech%]klikk![%A%]