Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2007-12-06

ElképesztÅ?, hogy milyen gyorsan felnÅ?nek! A ThinkPad 2007-ben ünnepli 15. születésnapját. Bár számos jellemzÅ?je megváltozott az évek során, három dolog ugyanolyan maradt...

Elképesztő, hogy milyen gyorsan felnőnek! A ThinkPad 2007-ben ünnepli 15. születésnapját. Bár számos  jellemzője megváltozott az évek során, három dolog ugyanolyan maradt: a piros TrackPoint, a téglalap alak és a fekete külső.
 
 
A ThinkPad, amelyet 1992-ben Richard Sapper és Naitó Arimasza tervezett, díjak százait gyüjtötte be. Mindez azonban csak töredéke a mérföldkövek hosszú listájának:  a ThinkPad volt az első modern noteszgép, amelyik felszállt az ürbe egy ürrepülőgéppel, és amelyik helyet kapott a new yorki Modern Müvészetek Múzeumának állandó kiállításában.
 

A ThinkPad történetének állomásai:

 

1992: ThinkPad 700C

Az IBM bejelentette a ThinkPad sorozat első tagját, a ThinkPad 700C-t.  Az IBM már az elején felállította a mércét: ez volt az első notebook 10,4 hüvelykes színes TFT-képernyővel és új TrackPoint mutatóeszközzel. A notebook 2,6 kilogrammot nyomott és 120
MB
memóriával volt felszerelve – akkor ez egész komolynak számított.

1993: ThinkPad 750P/360P

Az IBM bemutatott egy átalakítható, tollal rendelkező notebookot, amellyel használója lejegyezhette gondolatait és ötleteit – így több időt tölthetett gondolkodással és kevesebbet gépeléssel.

1994: ThinkPad 755

1994-ben továbbra is iparágvezetőként megjelent az első, beépített CD-olvasóval felszerelt notebook. A ThinkPad 755
CD
nagy mennyiségü adat betöltését és használatát tette lehetővé.

1995: ThinkPad 701C

Az IBM egyik kutatójának, miközben kirakóst játszott lányával, nagyszerü ötlete támadt: válasszuk szét a billentyüzetet két összeillő részre, amelyek kinyílnak a képernyő felnyitásakor, és összecsukódnak a lecsukáskor. A ThinkPad 701 billentyüzete új irányt jelentett a technológiában, mivel elsőként tette lehetővé egy szabványos méretü billentyüzet elhelyezését egy kisméretü notebookban.

1996: ThinkPad 560

Az IBM ismét új kategóriát állított fel, az „ultrahordozható” számítástechnikát. A folyton úton lévő felhasználók igazán könnyüsúlyú, mégis ütőképes hordozható számítógéphez jutottak.

1997: ThinkPad 770

Ez volt az első notebook beépített DVD-olvasóval. Végre kiváló minőségü videót lehetett nézni notebook-számítógépeken is.

1998: ThinkPad 600

1998-ban az IBM ismét új kategóriát hozott létre a ThinkPad 600 bemutatásával, a „vékony és könnyü” notebookot. A ThinkPad 600 sorozat minden idők legnagyobb példányszámban eladott IBM ThinkPad notebookja lett, amely címet a mai napig őrzi. A vásárlóknak egy vékony és könnyü, mégis nagyteljesítményü, de versenyképes árú notebookra volt szükségük, és ezen igény kielégítésére született meg a típus. Az IBM az akkori lehetőségekhez képest tökéletesen kiegyensúlyozta a teljesítményt és a hordozhatóságot.

1999: ThinkPad i sorozat

Az i sorozatban jelent meg az ötletes ThinkLight – egy kis lámpa, amely sötét környezetben, például repülőgépeken kellemesen megvilágította a billentyüzetet.

1999: Ultrabase

A ThinkPad 570-hez lehetett elsőként kapni az IBM Ultrabase dokkolóállomását kiegészítőként, hogy a felhasználók még nagyobb teljesítménnyel és rugalmassággal alakíthassák kedvükre ThinkPad notebookjukat.

2000: ThinkPad i sorozat

Az i sorozat tagjai voltak az első notebookok beépített vezetéknélküli csatlakozással. A felhasználók immár vezetéknélküli hálózatok kialakításával is növelhették hatékonyságuket.

2001: ThinkPad TransNote

A TransNote egy forradalmian új portfolió-notebook volt, amelyik a papír és tinta alapú munkát, illetve a mobil számítástechnikát egy digitális munkahelyben egyesítette.

2001: ThinkPad T sorozat

A T sorozat notebookjai kiváló egyensúlyt biztosítanak a teljesítmény és a hordozhatóság között. A titán-kompozit ház segít a súly alacsonyan tartásában a 14,1 hüvelykes képernyőméret mellett is, melyet akkoriban még sok asztali számítógéphez használtak.

2002: ThinkPad A31p

Az IBM bemutatta első mobil munkaállomását, a ThinkPad A31p-t.

2002: ThinkPad X30

Ez a notebook tovább növelte a kiemelkedő bővíthetőség és az egésznapos használat kínálta értékeket egy kicsi, és könnyü (mindössze 1,6 kilogrammos), ultrahordozható gépben.

2003: ThinkPad T41

A ThinkPad T41 az első notebook, amely saját ejtőernyővel van felszerelve: az IBM Active Protection System (aktív védelmi rendszer) egy beépített mozgásérzékelő, amelyik folyamatosan figyeli a rendszer merevlemezét, és ha ütődést, durva rázkódást vagy hasonló eseményt észlel, megvédi a merevlemezt a  meghibásodástól.

2003: A húszmilliomodik ThinkPad

Az IBM gyártotta le elsőként a húszmilliomodik notebookját – mely több, mint amit bármely más notebbok-márkából gyártottak addig.

2004: Ujjlenyomat-olvasó

Az IBM
PCD
bemutatta az első beépített ujjlenyomat-olvasót tartalmazó notebookot, és leszállította százmilliomodik PC-jét (asztali és notebook számítógépeket együtt számolva).

2005: Lenovo

A Lenovo megvásárolta az IBM
PC
üzletágát, így a cég új nemzetközi informatikai szereplővé, és a világ harmadik legnagyobb számítógépgyártójává vált. A Lenovo egyúttal bejelentette első átalakítható tábla PC-jét is, a ThinkPad X41-et, amely mind tábla PC-ként, mind ultrahordozható notebook-ként használható.

2006: ThinkPad X60 Tablet

Az új X60 Tablet gépbe érintőképernyő, valamint beltéri/kültéri képernyőfunkciók kerültek.

2007: Bukócső

A ThinkPadekben megjelent a felső „bukócső”, a képernyőt védő „Roll Cage”, amely tartósabbá teszi és jobban védi a fedelet és a monitort.

2007: Bőrkötésü ThinkPad Reserve

A ThinkPad Reserve az első ThinkPad igényes bőrkötésben. További részletek: http://www.thinkpadreserve.com