Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2007-12-05

A Nokia ismertette az internet fejlÅ?désére vonatkozó elképzeléseit és beszámolt a környezeti fenntarthatóság mellett vállalt elkötelezettségérÅ?l...


Az idei, hagyományos Nokia World konferencián a Nokia beszámolt a mobiliparág jövőjéről alkotott képéről, a mobilitás és az
internet
konvergenciája kiváltotta gyors változást prognosztizáló elképzeléseiről, és sürgette az iparág nagyobb mértékü hozzájárulását a környezeti fenntarthatósághoz. A Nokia elnök-vezérigazgatója, Olli-Pekka Kallasvuo nyitóbeszédében kiemelte: a Nokia elkötelezett amellett, hogy iránymutató szerepet töltsön be mindkét tendencia terén.

Amszterdamban, a Nokia mobiliparág jövőjéről alkotott elképzeléseire kíváncsi, csaknem 2 700 küldöttből álló közönség előtt Olli-Pekka Kallasvuo kifejtette: „A mobilkommunikáció új korszakának hajnalát éljük, amelyet az internet és a mobilitás rohamléptékü konvergenciája jellemez, a Nokia pedig meghatározza a változás ütemét. Azonban egy ekkora befolyással rendelkező iparágban kivívott piacvezetői szerep felelősséggel is jár. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy élére álljunk az iparág környezettudatosságát fokozó és környezeti teljesítményét javító lépéseknek. Ez az elkötelezettségünk egyszerre jelent felelősségteljes magatartást és üzleti szempontból is okos lépést.”

A Nokia bemutatja „Comes With Music” programját

A Nokia Worldön a vállalat bemutatta a Nokia Comes With Music programot, mellyel a Nokia vásárlói készülékeikhez egy éven keresztül korlátlan hozzáférést kapnak kiváló − már elismert, napjainkban népszerü és most feltörekvő − zenészek több millió felvételéhez. Az év elteltével a vásárlók az összes dalt megtarthatják, és nem kell attól tartaniuk, hogy az előfizetés megszünésével a dalok is eltünnek.

„Elhatároztuk, hogy megvalósítjuk azt a zenei élményt, amelyre felhasználóinknak szükségük van: mindenféle zenét biztosítunk, korlátlan mennyiségü mobiltelefonos vagy számítógépes letöltés formájában” – mondta el Anssi Vanjoki, a Nokia Multimedia üzletágának ügyvezető alelnöke és igazgatója. – „Még akkor is csak a rendelkezésre álló zenemennyiség felszínéig jutnánk, ha a nap 24 órájában, a hét minden napján zenét hallgatnánk. A Nokia Comes With Music programmal valóra váltjuk azt az álmunkat, hogy ügyfeleinknek biztosíthassuk az általuk keresett összes zenét, ugyanakkor a zenészeket is kompenzálni tudjuk.”

A programot a Nokia a Universal Music Group Internationallal közösen indítja, és a többi nagy nemzetközi lemezkiadóval is zajlanak a tárgyalások.

A Universal Music Group International elnök-vezérigazgatója, Lucian Grange a Nokiával együtt mutatta be a programot. „Fantasztikus együtt dolgozni a Nokiával a Nokia Comes With Music programon” − mondta Grange. – „Egyrészt innovatív módon lehetőséget biztosítunk új alkotók felfedezésére és megismerésére, ugyanakkor az elképesztő méretü Universal gyüjteményt is megnyitjuk a közönség előtt. A Nokia Comes With Music program segítségével előadóink nagyon egyszerüen és takarékos módon juthatnak új közönséghez.”

Ovi − saját konzol az élethez

A Nokia további részleteket árult el a hamarosan megjelenő Ovi internetszolgáltatási környezettel kapcsolatban. A finnül ajtót jelentő és felhasználói számára mindennapjaikhoz irányítópultot biztosító Ovi lehetőséget teremt arra, hogy a felhasználók könnyedén elérhessék a már müködő közösségi hálójukat és tartalmaikat.

„Az Ovi a mobil, a számítógépes és a webes környezetet ötvözve egyszerüen kezelhető felhasználói élményt kínál, amelynek következetességét és egyszerüségét közös interfészelemek biztosítják” – mondta el Vanjoki. – „Az Ovi szolgáltatások bevezetését a navigációs, zenei és játékszolgáltatások elindításával kezdtük, a következő lépés pedig a teljes körü élmény biztosítása. A teljes Ovi környezet és az új szolgáltatások 2008 során folyamatosan mutatkoznak be.”

Nagyobb fokú környezeti fenntarthatóság

A Nokia emellett a környezetvédelmi kérdések iránti fogékonyságát hangsúlyozva beszámolt azon elkötelezettségéről, hogy a mobiliparág élére áll olyan kezdeményezésekben, mint például az energiahatékonyság, a használt termékek alapanyagai, visszavételük, újrafeldolgozásuk és a csomagolás. Az elkötelezettséget jól illusztrálta a most bemutatkozó Nokia 3110 Evolve mobilkészülék, amely több mint 50 százalékban újrahasznosítható alapanyagokból felépülő bioborítással készült. A készülék 60 százalékban újrafeldolgozott anyagú, kisméretü csomagolásban kerül piacra, és az energiafelhasználás szempontjából eddig leghatékonyabb, az Energy Star követelményeinél* 94 százalékkal alacsonyabb energiafogyasztású Nokia töltő jár hozzá.

A Nokia 3110 Evolve képviseli a vállalat környezetvédelmi kezdeményezés-sorozatának legújabb elemét. A Nokia volt például az első gyártó, amely készülékein keresztül figyelmeztette a felhasználókat a töltők lecsatlakoztatására. A használaton kívüli töltők konnektorból való kihúzásával világszerte annyi energiát lehetne megtakarítani, amely fedezné százezer átlagos méretü európai otthon energiaszükségletét. 2006 februárjában a Nokia emellett új, kompakt, 54 százalékkal kisebb anyagigényü csomagolást vezetett be, amelynek következtében az év végéig 5 000-rel kevesebb kamionra volt szükség a termékek kiszállításához, amely csökkentette az üzemanyag-fogyasztást és a szén-dioxid kibocsátást, és 100 millió eurós megtakarítást eredményezett.
ocsátást, és 100 millió eurós megtakarítást eredményezett.