Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Sulaki - 2007-11-21

Szinte naponta jelennek meg újdonságok a telefonok piacán. Az RRC Hungary DIFO üzletágának köszönhetően, hazánkban elsőként most a legújabb jövevényt próbálhatjuk ki...

szép kijelző, GSM telefon, 32 GB-ig bővíthető memória, beépített 2 megapixeles fényképezőgép
9.1 pont
8.9 pont
7.8 pont
összpontszám: 8.6 pont
magas ár, eleinte kissé szokatlan és nehézkes kezelés, legfeljebb GPRS adatátvitel, nincs FM rádió



A svéd neonode termékét 2001 óta fejlesztik, és idén a 3GSM konferencián mutatták be a világnak. A 9 x 11 centis átlátszó manyag doboz tetszets. És a csomagolás nem árul zsákbamacskát, mert szinte minden látszik, mintha csak nyáron a strandon lennénk.

Külalak

Első ránézésre, egy
MP3
/
MP4
lejátszóra asszociálhatunk. A 2
colos
TFT
176 x 220 képpont megjelenítésére alkalmas, és 65.000 szín elállítására képes. Eléggé meggyőző mind a kontraszt, mind a képminség szempontjából. Ez alatt már csak egy navigációs gomb található. Az egész szerkezet meglehetősen kicsinek tünik, de meglepő módon azért jól használható. Bal oldalt a hangerőszabályzó gombokat és a bekapcsoló gombot találjuk. Felül egy univerzális csatlakozót (headset, fejhallgató,
USB
és hálózati töltő) helyezkedik el, a hátlap „lepattintó” és rögzítő gomb társaságában. Hátul a beépített hangszóró, és igen egy beépített mini kamera kapott helyet. Méreténél (47 x 77 x 14,7 mm) fogva ideális társa lehet egy gyereknek, egy nőnek, de egy újdonságra nyitott férfinak is. A 70 grammos súlyát tekintve, pedig az egyik legkönnyebb telefonnak számít a piacon.

Müködés

A hátlap lepattintása után férünk hozzá az alapcsomagban benne lévő 1 gigás
miniSD
kártyához, az alaplap kompatibilis akát 32
GB
-os miniSd kártyáva is, ezáltal eléggé „jövőbiztos”. E mellé tudjuk becsúsztatni a
SIM
kártyát. Hátlap vissza, a biztosító pöcök vissza a helyére, és indulhat a kalandtúra. A bekapcsolást követően az
LCD
életre kel és ismét rácsodálkozhatunk a megjelenített kép szépségére. Feltnik a menü rendszer: kontakt, bill. Zár, híváslista, kamera, üzenetek, média, futó alkalmazások, feljegyzések, fájlok, naptár, tetris, ébresztóra, számológép, internet, és egy Windows média player szer lejátszó
szoftver
ikon. A kezelés, így elsre szokatlan, mert csak az érintő képernyő áll rendelkezésre, de a használat függvényében viszonylag hamar elsajátítható. Az oldali bekapcsoló gombbal kezdünk, ezt megnyomjuk, ezután a billentyzárat feloldjuk, azzal, hogy végighúzzuk ujjunkat az LCD bal alsó sarkától a jobb oldali irányba. Ez, így leírva bonyolultnak tünhet, de készülékkel a kézben, teljesen egyértelm cselekvéssorozat.

Telefonként is jól müködött, ilyenkor a kijelző átalakul billentyzetté, és a vibra funkció diszkréten jelzi, ha megnyomunk egy virtuális billentyt. Sms-t is így írhatunk, ekkor átváltunk betkre, és a megszokott módón egy billentyt többször megnyomva válogathatunk a betk között. Küldhetünk és fogadhatunk
MMS
-t is. Ekkor jól jön a beépített 2
megapixeles
kamera, amely egyébként méretéhez képest egész jó képeket készít 1600 x 1200 képpontos felbontással. Persze, a mai alap digitális fényképezgépek 5-6 megapixeles képeivel nem veheti fel a versenyt. Magyarul, élményfotózásra pont jó.

Nosztalgiáztunk is egy kicsit: kipróbáltuk a tetris játékot is, így érintképernyővel kissé szokatlan, de jól játszható. Alul a navigációs gombbal irányítjuk a figurákat, és az ujjunk hegyével forgatunk.

Van még zene és képlejátszás is. Zenelejátszásnál jól jön a széria fejhallgató, ami nem is annyira „gagyi”, mint azt általában megszokhattuk. Persze, mivel két részből áll, ezért használhatjuk a sajátunkat is .Elvileg netezhetünk is mert van
GPRS
, sajnos az idő rövidsége miatt nem állt rendelkezésre netezésre is használható SIM kártya, ezért ezt nem tudtuk kipróbálni.

Számítógéphez csatlakoztatva, az XP egyből felismeri az N2-t, és tudunk szinkronizálni, és úgyis kezelhetjük az eszközt, mint egy külső cserélhető lemezt.

Összegzés

Igazi különlegesség. Azoknak tervezték, akik kis készüléket szeretnének és nyitottak az újdonságokra, és hajlandóak azt meg is tanulni használni. A méretéhez képest, a müszaki paraméterek jónak számítanak. A beépített telefon, az érintképernyő, a zene és filmlejátszás a beépített kamera, önmagáért beszél.

Forgalmazó: RRC Hungary Kft. DIFO üzletág Internet: [%A=http://www.difo.hu/%]www.difo.hu[%A%]
Ára: 94.900 Ft.

Technikai specifikációk:


Memória: MiniSD kártya (32 GB-ig)
Alkalmazások: MP3 lejátszó (MP3 ,
WMA
,
WAV
), Naptár, Címjegyzék szinkronizálva az
ActiveSync
segítségével
Telefonálás: Négy
GSM
sáv: 850, 900, 1800 és 1900
MHz
, GPRS
Üzenetkezelés:
SMS
és MMS
Bluetooth: OBEX , Headset,
FTP
profilok támogatva
LCD: 2,0 colos (176×220 képpont) színes kijelz. 65 ezer szín
Hang: Sztereó hang a fülhallgatókban, Mono hangszóró, Rezgmotor
Képkezelés: 2 megapixeles rögzített fókuszú kamera, állóképek, videólejátszás (
MPEG
,
WMV
)
Méretek: 47×77×14,7 mm; Súly: Kb. 60 gramm