Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2007-10-15

Ha a Cowon márkajelzés nem tünne ismerősnek, akkor semmi baj, mert a gyártó még iAudio márkanéven is hoz forgalomba multimédiás eszközöket...

nagy képernyő, minőségi teljes képernyős érintőkijelző, SD kártya bővítőhely, 220-as töltőkábvel, TV kimen
8 pont
7.7 pont
8.3 pont
összpontszám: 8 pont
kissé vaskos, nincs magyar menü, gyenge fejhallgató, nincs RDS, nincs Bluetooth


 
A tesztkészülék csomagolása vonzó. A külső fehér kartont lefejtve, egy fekete dobozt tarthatunk a kezünkben, amelyből egy kis ablakon keresztül „kukucskál ki” a médialajátszó. Legyőzve, a csomagolás utolsó védvonalát, a szokásos látvány fogad bennünket, és előkerül maga a készülék, a fejhallgató, az
USB
kábel, a cd és örömmel nyugtázhatjuk, hogy van hálózati töltő is, de előkerül egy a
PDA
készülékeknél használatos miniceruza is..
 
A készülék tetszetős házban kapott helyet. Ez a legnagyobb, legvastagabb házú a tesztelt készülékek között. Nem fémszerü ugyan a hátlap, de első ránézésre minőséginek néznek ki a felhasznált anyagok. Elől nézetben: farkasszemet nézhetünk a 2,5”
QVGA
(320 x 240 képpontos) kijelzővel. Ezen felül se elől, sem hátul nem találunk mást, a kezelőszervek az oldalfalon kaptak helyet. Itt találhatjuk, az
SD
kártyahelyet, a külső hangerő szabályozót, a menügombot, a bekapcsoló és a billentyüzár toló kapcsolóját, a fejhallgató csatlakozót és egy kis rejtekajtó alatt a USB csatlakozókat. Ezek gondoskodnak a számítógépes kapcsolatról, a töltésről, és ha opcionálisan megvesszük a TV kábelt, akkor arról, hogy a készülék képét egy televízión is megtekinthessük.
 
 Bekapcsolás után birtokba nyugtázhattuk, hogy a „hatalmas”
LCD
nem csak szép kontrasztos képet állít elő, hanem egy teljes felületü kezelő szerv is, mert érintésvezérelt. Két lehetőségünk van: vagy a mellékelt „stylist”, vagy az ujjaink segítségével kezeljük. Utóbbi esetben nem árt beszerezni egy törlőkendőt. Nem számoltuk meg de a valószínüleg tényleg meg lehet mind a 16 millió szín, mert egyre jobban tetszett a megjelenített kép.
 
Rádiózásnál kellő érzékenységről tett tanúbizonyságot, sajnos az
RDS
kimaradt, pedig lett volna hely a kijelzőn. 24 adót tudunk tárolni. A fejhallgató közepes minőségü, a zenehallgatásnál kellemesen csalódtunk. A kapott hang megfelelő dinamikával, szépen tisztán szólt, pláne azután hogy a saját fejhallgatónkat is csatlakoztattuk. Ezután megnéztünk pár képet. A nagy kiterjesztésü képekkel is megbirkózott, de a túl nagy képek, kissé homályosan jelentek meg a kijelzőn, ezért célszerü kissé lebutítani őket. A szinronizálásnál nyugtázhattuk, hogy az adatáttöltés gyorsasági versenyében előkelő helyen végezne, mert az átllagosnál gyorsabban másolódtak a file-ok. Egy dologra célszerü odafigyelnünk, mivel eléggé jó minőségü a hangzás, ezért óhatatlanul is felhangosíthatjuk a zenét. Ez azért lehet probléma, mert huzamosabb használat esetén célszerü betervezni egy randevút a fülész szakorvossal.
 
Videójelek esetén élvezhetjük a „nagy képernyő előnyeit. A megjelenített képbe nem tudtunk belekötni, és mivel van lehetőségünk, hogy a készülék videó jeleit akár egy televízión is megjelenítsük, ezért a videó rendszer tökéletes lehet. A 30 képkocka/másodperc önmagáért beszél, és megérdemli a zsebcinema titulust.
 
Használhatjuk még könyvként is mert elég nagy ahhoz, hogy kényelmes legyen a szövegek olvasása, de jól jöhet a szokásos diktafon funkció is. A közel 50 órás zenelejátszási képesség, pedig igazi prémiumszolgáltatás.

 
Hang:  jó
LCD kép: nagyon jó
Szolgáltatások  jó
Kivitel  jó
Kezelhetőség jó
Ár/érték jó