Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2007-08-17

A világ legelsÅ? CD lemezét a Philips Hanover közelében elhelyezkedÅ? gyárában készítették el 1982 augusztus 17-én. Azóta több mint 200 milliárd lemezt adtak el világszerte az elmúlt 25 év során…


Immár 25 éve, hogy legyártották az első
CD
lemezt a Royal Philips Electronics Hanover közelében, egészen pontosan Langenhagen-ben fekvő gyárában, mellyel megkezdődött az optikai lemezek kora. A Philips és a Sony közös fejlesztése révén megszületett optikai lemez forradalmasította a zeneipart, és strapabíró, tartós kialakításuknak köszönhetően hamarosan háttérbe szorították a bakelit hanglemezeket.

[%IMAGE=4128%]A gyári ahol az első lemezeket gyártották a Polygram tulajdonában volt, melynek az akkori tulajdonosa a Philips cég volt. Az első lemezre melyet itt gyártottak az ABBA The Visitors címü albuma került. Az 1982 novemberében megrendezett hivatalos piaci bemutatóra már több mint 150 zenemü közül lehetett válogatni, melyek többsége klasszikus zene volt. Az első CD lejátszókat még novemberben forgalomba hozták Japánban, majd 1983 márciusában az európai és amerikai piacokon is megkezdődött a forgalmazásuk.

Az eredeti szabvány célkitüzése egy órányi kapacitás volt, melyhez elegendő volt egy 115 mm átmérőjü lemez, melyet később 74 percesre bővítetek, hogy egészben elférjen Beethoven 9-dik szimfóniája egyetlen lemezen. Az új szabványt 1980 júniusában mutatták be, melynek technikai adatait a Red Book tartalmazta.
[%IMAGE=4129%]
Ez a mára lassan kifutó optikai lemezformátum tekinthető a mai optikai lemezek elődjének és technológiájuk alapjának. A mai optikai lemezek, mint a
DVD
, vagy a
Blu-Ray
egy CD sokszorosának megfelelő kapacitással rendelkeznek, de ne feledjük: minden azzal a 25 éve bemutatott alig 12 cm-es müanyag koronggal kezdődött.