Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2007-08-09

Egy új fajta és világméretü spam kampány zajlik, melynek célja ezúttal a pénzkeresés és tÅ?zsdei manipuláció voltâ?¦



Felmerülhet a kérdés, hogy a spam-ek hogyan hathatnak ki a tőzsdei árfolyamokra és részvénypiaci rendszerekre. A dolog alapja az úgynevezett „pump-and-dump” technika, amikor a spam-ek küldői először részesedést vásárolnak egy adott cégből, majd megszervezik a
spam
kampányt, melyben a céget népszerüsítik a legkülönfélébb formában, majd a részvényárak emelkedésekor eladják a korábban vásárolt részesedésüket, mellyel komoly haszonra tehetnek szert.

A most szóban forgó kampányt először valamivel több mint 24 órával ezelőtt észlelték Németországban melyet 30 százalékos világméretü
spam
megugrás követett a Sophos adatai szerint. A szóban forgó
e-mail
a Prime Time Stores Inc. Puerto Rico-ban hamarosan megnyíló új üzlethálózatára hívja fel a figyelmet, mintegy tipped adva, hogy vegyünk részesedést.

Az amerikai tőzsdén a szerdai napon mindössze 2.35 százalékot emelkedtek az említett cég részvényei, azonban hétfőn 30 százalékos, kedden pedig 14.8 százalékos volt az emelkedés a kampány lefutásának ideje alatt. Úgy tünik ez a spam valóban müködik!

A Spohos becslései szerint az ilyen és ehhez hasonló spam kampányok napjainkban az össze kéretlen levél 25 százalékát teszik ki, míg 2005 januárjában ez a szám 1 százalék alatt volt.

Egy további érdekessége ezeknek a kéretlen leveleknek, hogy a levél törzs maga üres, a felhívás és a tartalom egy
PDF
állományban található a levelek mellé csatolva, így a spam szürők rendszerint átengedik az e-mail-t.

Azonban ne feledjük, egy idegen soha nem adna számunkra valóban hasznos tőzsdei tippeket! Legyünk mindig körültekintőek a furcsa ismeretlen e-mail-ekkel!