Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2007-08-07

A Samsung megállíthatatlan. A nyomtatók piacán is az elsőségre tör. A multifunkciós és a lézernyomtatók között sorra jelennek meg az új modellek...

 
A méretes doboz csalóka, mert a nyomtató mérete kb. fele az őt körülvevő papírhoz képest. Nem kicsi, de nem is túl nagy. A lézernyomtatókhoz képest azért aprónak számít, mondhatni talán a legkisebb is közöttük. Kinézete és formavilága barátságos. Lekerekített élek és egyszerüség jellemzi. Nem lehet véletlen, hogy ott virít rajta a Red Dot dizájn díj matricája. Az előlap lehajtása után tudjuk behelyezni a festékpatronokat. Az új patronok egyébként ezzel a nyomtatóval együtt debütáltak, és Hannoverben, az idei CEBIT kiállításon egy érdekes képzőmüvészeti alkotásként épített fallal mutatták be őket a nagyközönségnek. 4 különböző színünk van: fekete, cián, bíbor és sárga. Az alsó részen van a papírtálca, amely „teleszkópos”, amikor behelyezzük a papírt, akkor célszerü a megfelelő méretre széthúzni. Ha nem A4-es papírt használunk, akkor ez nem szükséges, és ebben az esetben nem is lóg ki a nyomtató síkjából.
 
USB
vezetéken keresztül csatlakoztathatjuk a számítógéphez. Ezután a telepítő
CD
-ről feltettük a meghajtó szoftver, Pár perc alatt el is készültünk. Magyar nyelvi opció is van, így mindenki el tud boldogulni. Természetesen a sikeres telepítést egy próbaoldal nyomtatása koronázza meg.
 
Normál (fekete-fehér) dokumentum nyomtatás nagyon gyorsan másodpercek (16 lap/perc) alatt lezajlik. A müködés a megszokott zajkeltéshez képest kisebb hanggal jár. Egy normál nyomtató zajszintje30-400
dB
, a CLP 300, viszont csak 48 dB. A lapadagoló hibátlanul müködik. A nyomtatóbeállítások egyszerüek, rendelkezésre állnak a szokásosak: elrendezés, papír, grafika és extrák funkció. Ezek alatt a menüpontok alatt a papír méret és minőség mellett a nyomtatási kép finombeállításáig mindent be tudunk állítani.
 
Színes fotónyomtatás esetén ügyeljünk, hogy lézernyomtatóhoz való papírt használjunk. Ebből már A4-es méretben középkategóriás papírból 100 darabot be lehet szerezni 4000 forint alatti költségen. A színes fotónyomtatás esetén, el kell végezni a beállítások módosítását. Maga a nyomtatási idő természetesen megnövekszik, de nem mondanám hogy elviselhetetlenül hosszú (4 lap/perc) lenne. A színek szépek, a képek természetesek. Egy kis gondunk volt csak, hogy a fogytában lévő színes patronok miatt a képen apró hibák jelentek meg, de ez nem a nyomtató hibája. A toner élettartama 1000 papír a gyártó állítása szerint. Ez egy elfogadható érték.
 
Összességében egy jó termékkel volt dolgunk. Árát és méretét tekintve ajánlhatjuk otthoni, és kisebb cégek nyomtatójának is. A kinézet kultúrált a menü kifinomult. Tulajdonképp csak a festékpatronokban pótlására kell figyelnünk, mert könnyen belefeledkezhetünk a nyomtatásba a zökkenőmentes könnyü kezelhetőség miatt.
 
Forgalmazó: Samsung Magyarország Web: www.samsung.hu

Technikai adatok



Havi terhelhetőség: 24000 pld.

Nyomtatás
Sebesség: 16 ff/4 sz nyomat/perc
Felbontás: 600x600 dpi
Processzor: 300 MHz
Memória: 32 MB
Nyomtatónyelv: SPL Color
Első nyomat: 14s (Bk), 26s (Color)
Papírkezelés
Papírméret: A4
Papírkazetta: 150+kézi
Papírsúly: maximum 163g,
duplex
90g
Interfész
USB 2.0
Toner
Fekete-fehér induló toner élettartama 2000 pld., következő kazetta 2000 pld.
Színes induló toner élettartama 1000 pld., következő kazetta 1000 pld.
Drum
Fekete-fehér dob élettartama 20000 pld.
Színes dob élettartama 12500 pld.