Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2007-06-14

Az Apple a WWDC fejlesztÅ?i konferencia és szakkiállítás megnyitóján bemutatta a Mac OS X operációs rendszer készülÅ? legújabb, Leopard kiadásának közel végleges változatát.

Az Apple a WWDC fejlesztői konferencia és szakkiállítás megnyitóján bemutatta a Mac
OS
X operációs rendszer készülő legújabb, Leopard kiadásának közel végleges változatát.

A Mac OS X várhatóan októberben megjelenő hatodik frissítése közel 300 újítást tartalmaz majd, köztük a dokumentumok rendszerezését segítő Stacks nézettel kiegészített Asztalt és Dokkot, valamint a továbbfejlesztett Finder programot, mely a Cover Flow technológiával is segíti dokumentumok megosztását és böngészését több Mac számítógép között. A Leopard emellett biztosítja a számos, különböző formátumú dokumentumba való betekintés lehetőségét a hozzájuk tartozó programok indítása nélkül, tartalmazza a Time Machine adatmentő és visszaállító szolgáltatást, az egy időben futó sok program csoportokba rendezését és együttes kezelését segítő Spaces szolgáltatást, valamint a kommunikáció új, kreatív módjait kínáló iChat és Mail programokat.

„A Leopard a Mac OS X legjobb változata lesz, még a Tiger szolgáltatásait is messze felülmúló, új lehetőségekkel” - mondta Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója. „Hisszük, hogy jelenlegi és leendő vásárlóink kedvelni fogják a Leopard új funkcióit, melyek még népszerübbé teszik majd a Mac platformot.”

A Time Machine szolgáltatásnak köszönhetően a felhasználók visszatérhetnek számítógépük egy-egy korábbi állapotához, így meglelhetnek azóta törölt, módosított vagy megsérült anyagokat is. A rendkívül egyszerüen üzembe helyezhető Time Machine önmüködően biztosítja az állományok korábbi állapotának rögzítését, archiválását. A Spotlight kereső szolgáltatás a Time Machine használata esetén az állományok korábbi változatai között is képes a keresésre. A biztonsági mentés természetesen történhet a Mac lemezeire,
FireWire
vagy
USB
kapukon keresztül csatlakoztatott külső eszközökre, hálózati kiszolgálókra vagy akár az AirPort Extreme bázisállomáshoz csatlakoztatott, megosztott merevlemezre is.

A Leopard három további technológiát támogat, melyek az új
hardver
fejlesztések eredményeit teszik elérhetővé: teljes körü, natív 64-bites támogatást a 64-bites alkalmazások számára, megtartva a visszafelé kompatibilitást a 32-bites programok számára is; könnyü többmagos optimalizálást és hangolást az új
Intel
processzorok számára; valamint a Core Animation környezetet a fejlett grafikus hardver eszközök és szolgáltatások jobb kihasználása érdekében.

A Mac OS X Leopard változat várhatóan októberben kerül majd az üzletekbe.