Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2007-06-11

AZ MIT egyik kutatócsoportjának sikerült a teljesen vezeték mentes áram...


Képzeljünk csak el egy olyan jövőt, ahol nem kell a különféle mobil eszközök töltőivel és azok temérdek kábeleivel bajlódnunk. Hazaérve készülékeink automatikusan töltődnének anélkül, hogy bármilyen vezetéket csatlakoztatnánk hozzájuk. Lehet bizonyos eszközöknek még akkumulátorra sem lenne szüksége a müködéshez.

Habár első olvasatra ez egy kissé utópisztikus álomnak tünhet, mégis lehet közelebb van mint hinnénk. Az MIT kutatócsoportja elkészítette egy szerkezetet, mely képes volt közvetlen vezetékes kapcsolat nélkül egy közönséges izzót müködtetni. Az adó és a vevő oldalon kialakított kettő darab 60 cm-es átmérőjü réz drót tekercs segítségével fizikai kapcsolat nélkül sikerült a vevő oldalon lévő 60 W-os izzót müködtetni. A rendszer ultra alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámokat használ, melyek teljesen ártalmatlanok az emberekre és az elektronikus eszközökre egyaránt.

A megoldás jelenleg még kísérleti stádiumban van, és az eddigi legnagyobb átviteli távolság 2 m volt, azonban a kutatások és az eddigi eredmények nagyon ígéretesek. Ez pusztán az első lépés egy teljesen új szemléletü jövő felé, ahol nincsenek kábel dzsungelek…