Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2007-05-22

A Samsung Electronics ma bejelentette, hogy kifejlesztett egy 8 gigabájtos microSD memóriakártyát, ami ideális méretü a mai multimédiás mobiltelefonokhoz…


Az új, köröm nagyságú kártya, amely a
microSD
kártyák között ma a legnagyobb kapacitással dicsekedhet, 2000
MP3
fájl, 4000 digitális fénykép vagy kb. 5
DVD
minőségü film tárolására képes.

Az
SD
kártyákat mostanáig főként digitális fényképezőgépekben, illetve egyre inkább televízióknál használták adattárolásra. A MicroSD kártyák, amelyeknek mérete mindössze egynegyede egy SD kártyának, lefelé kompatibilisek az SD kártyákkal egy átalakító segítségével, és így a mobiltelefonokkal letöltött multimédia fájlok könnyen megjeleníthetők más eszközökkel is.

A másodpercenkénti 16 megabájt olvasási és 6 Mb/mp írási sebességgel a 8
GB
-os Samsung microSD kártya jócskán felülmúlja a Speed Class 4
SDHC
normát, amely 4
Mbps
írási sebességet követel meg. Ez úgyszintén jóval gyorsabb, mint a legtöbb, jelenleg a piacon jelen lévő rivális microSD kártyán található SD Speed Class 2 megjelölés.

A Dataquest piackutató cég előrejelzése szerint a memóriakártya-piac egészében átlag 10%-os éves növekedésre számíthat 2006 és 2010 között, míg a nagysürüségü 8 GB-os kártyák iránti kereslet ugyanebben az időszakban évente átlagosan 2,6-szeresére növekszik majd. Az eladott egységek tekintetében 2010-re a 8 GB-os memóriakártyák jelentik majd a fő piaci vonulatot.