Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2007-05-16

A Nokia a mobiltelefon-gyártók között elsÅ?ként látja el készülékeit energiatakarékosságra ösztönzÅ? figyelmeztetÅ?velâ?¦

 
 
A Nokia bemutatta első olyan mobiltelefonjait, amelyek a feltöltéskor figyelmeztetik a felhasználókat, hogy ne hagyják a hálózatra csatlakoztatva töltőiket. Mintegy 85 ezer otthon villamosenergia-ellátására elegendő energia takarítható évente meg azzal, hogy a mobiltelefon-tulajdonosok töltőiket kihúzzák a hálózatból. A figyelmeztető szolgáltatás először az új Nokia 1200, a Nokia 1208 és a Nokia 1650 készülékeken lesz elérhető, majd a Nokia teljes termékskálájában megjelenik.
 
A Nokia környezetvédelmi ügyekért felelős alelnöke, Kirsi Sormunen elmondta: „A mobiltelefon által felhasznált villamosenergia mintegy kétharmada elvész, hogyha a feltöltött mobiltelefont a töltőről ugyan levesszük, de a töltő a konnektorban marad. Szeretnénk csökkenteni ezt a veszteséget, és a töltőink által felhasznált energiamennyiséget is az abszolút minimumra szeretnénk leszorítani. Az új figyelmeztetők fontos szerepet játszanak e célkitüzésünk megvalósításában azzal, hogy felhívják a felhasználók figyelmét a töltők kihúzására.”
 
A figyelmeztetők telepítése egyike azon környezetvédelmi kezdeményezéseknek, melyek 2007-es megvalósítását a Nokia vezetésével a mobiltelefon-gyártók egy megállapodás keretében elvállalták. A Nokia a gyártók közül elsőként építi be készülékeibe a figyelmeztetőket.
 
A Nokia a lehető legnagyobb energiatakarékosság érdekében elsőként vezeti be a tömegek számára készült telefonokon a figyelmeztetőket. A Nokia 1200, a Nokia 1208 és a Nokia 1650 tömeges forgalmazására számítanak a gyorsan bővülő piacokon, így Indiában, Kínában és Latin-Amerikában.
 
A figyelmeztetők telepítése a Nokia energiatakarékosságot célzó kezdeményezés-sorozatának legutóbbi eleme. Tavaly a vállalat legújabb töltői megkapták az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency, EPA) Energy Star díját. A 2005 óta használt töltők messze túlteljesítették az EPA kritériumait, hiszen az Energy Star-normáknál 50-70%-kal kevesebb villamosenergiát fogyasztanak, emellett a legmagasabb európai uniós követelményeknek is megfelelnek.
 
A Nokia célkitüzése tovább csökkenteni töltőinek energiafogyasztását. A telefonhoz már nem csatlakozó, de a konnektorban hagyott töltő által felhasznált energia mennyiségét 2010-ig további 50%-kal kívánja csökkenteni.