Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
MaxRay - 2007-02-23

A HP ma nyilvánosságra hozta 2007. január 31-én zárt elsÅ? pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 25,1 milliárd dollár nettó értékesítési árbevételrÅ?l számolt be a vizsgált idÅ?szakban...

 
Az Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei (GAAP) szerint számított üzemi eredmény 1,8 milliárd dollár volt az első negyedévben. A
GAAP
szerinti korrigált EPS 55 dollárcentet tett ki – szemben az egy évvel korábbi 42 centtel. A cég nem
GAAP
szerinti üzemi eredménye 2,2 milliárd dollár, korrigált részvényegységre jutó nyeresége (EPS) pedig 65 dollárcent volt az első negyedévben – szemben a 12 hónappal korábbi, 48 centes értékkel. „Nagyszerü első negyedévet zártunk. Javítottuk nyereséghányadunkat, és valamennyi divíziónál stabil forgalomnövekedést értünk el” – nyilatkozta Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatója. „Rengeteg munka és lehetőség áll még előttünk. Meggyőződésem, hogy kellő fegyelmezettséggel az év hátralévő részében is magas pénzügyi megtérülést érhetünk el.”
 
Személyi számítógépes rendszerek (PSG)
 
A PSG 8,7 milliárd dolláros árbevétele 17%-kal múlja felül az egy évvel korábbi értéket. Az eladott termékvolumen 19%-kal nőtt 2006 első negyedéve óta. A noteszgépek forgalma 40%-kal élénkült, az asztali gépeké pedig 1%-kal csökkent az előző év megfelelő adatához képest. Az üzleti klienseszközöknél 8%-os, az otthoni felhasználásra szánt klienseszközöknél pedig 28%-os forgalomjavulás figyelhető meg 2006 első negyedéve óta. A Személyi számítógépes rendszerek divízió 414 millió dolláros üzemi eredménye az árbevétel 4,7%-át tette ki – szemben az egy évvel korábbi 293 millió dollárral, ami az árbevétel 3,9%-ának felelt meg.
 
Képalkotás és nyomtatás (IPG)
 
Az IPG 7 milliárd dolláros első negyedévi árbevétele 7%-os növekedést jelent az előző év megfelelő időszaka óta. A kellékanyagok forgalma 11%-kal, az üzleti célú hardvereké 2%-kal emelkedett, az otthoni nyomtatóhardvereké pedig stagnált az egy évvel korábbi szinthez képest. Az eladott nyomtatók darabszáma 18%-kal, az otthoni nyomtatóhardvereké 16%-kal, az üzleti célú nyomtatóhardvereké pedig 21%-kal nőtt 2006 első negyedévével összehasonlítva. A főbb növekedési kezdeményezések lendülete folytatódott: a többfunkciós tintasugaras (all-in-one) eszközök eladott darabszáma 27%-kal, a fotónyomtatóké 49%-kal, a színes lézernyomtatóké 35%-kal, a nyomtatóalapú MFP-ké pedig 80%-kal emelkedett. A divízió üzemi eredménye 1,1 milliárd dollár volt (az árbevétel 15,3%-a) – szemben az egy évvel korábbi 973 millió dollárral (az árbevétel 14,9%-a).
 
Nagyvállalati Tárolórendszerek és Szerverek (ESS)
 
Az ESS 4,5 milliárd dolláros árbevételről számolt be az első negyedévben – 5%-kal többről, mint egy évvel korábban. Az ipari szabványos szerverek árbevétele 10%-kal, a pengeszervereké pedig 45%-kal növekedett. A tárolóeszközök forgalma3%-kal lett magasabb – ezen belül a középkategóriás EVA-tömbcsalád 18%-os árbevétel-bővülése ellensúlyozta a felső kategóriás lemeztömbök és szalagos megoldások értékesítésének lanyhulását. Az üzletileg kritikus (business-critical) rendszerek forgalma 6%-kal csökkent 2006 első negyedéve óta – ezen belül az Integrity rendszerek árbevételének 75%-os felfutása csak némiképp ellensúlyozta a PA-RISC és az Alpha rendszerek értékesítésének visszaesését. A Nagyvállalati Tárolórendszerek és Szerverek divízió 416 millió dollár üzemi nyereséget jelentett az első negyedévre (az árbevétel 9,3%-a), szemben az előző év hasonló időszakának 326 millió dolláros értékével (az árbevétel 7,7%-a).
 
Szoftverek
 
A HP Szoftverdivíziója 550 millió dolláros árbevételt regisztrált a vizsgált három hónapban. Ez az összeg 81%-kal múlja felül a 2006 első negyedévére jellemző értéket. A rendkívüli növekedéshez hozzájárult a Mercury üzletág erőteljes lendülete és az OpenView
szoftverek
értékesítésének 14%-os bővülése. A HP OpenCall szoftverekből származó árbevétel ugyanakkor 6%-kal csökkent a vizsgált időszakban. A 2006. november 6-án lezárt Mercury-akvizíció hatását figyelmen kívül hagyva az árbevétel 7%-kal haladta meg a 12 hónappal korábbi értéket. Az integráció részeként a HP az üzleti technológiát optimalizáló BTO (Business Technology Optimization) szoftvermegoldások kategóriájába vonja össze a Mercury és az OpenView termékeket. A divízió 47 millió dolláros üzemi eredménnyel zárta a negyedévet, ami az árbevétel 8,5 százalékának felel meg. Ez jelentős előrelépés 2006 első negyedévéhez képest, amikor 9 millió dollár (az árbevétel 3%-a) volt az üzemi eredmény.