Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2007-02-22

A holografikus adattárolásról már jó ideje álmodoznak a tudományos fantasztikum rajongói éppúgy, mint a szakemberek. Az álom megvalósult!


A holografikus adattárolók és lemezek technikai lehetőségei már jó néhány éve léteznek, és az eredeti elképzelések szerint már valamikor tavaly meg kellett volna jelenniük. A sok késés után és a gyártási akadályok leküzdésével piaci forgalomba kerültek az első holografikus meghajtók, és lemezek, melyeket az InPhase Technologies tervezett és gyárt.

Míg az optikai lemezek piacán a
HD
DVD
és a
Blu-Ray
közt folyik a verseny az InPhase megalkotta a holografikus technológiát, mely jelentősen túlmutat a kéklézeres rendszerek képességein. A most megjelent lemezek 300
GB
kapacitásúak, de az év vége felé már várható az 1.6
TB
-os lemezek megjelenése.

A technológia egyedüli hátránya az ára, ugyanis a jelenlegi meghajtó modell a Tapestry HDS-300R közel 18,000 dollárba kerül és nem kompatibilis a későbbi 1.6 TB-os lemezekkel. Valamint ez a meghajtó, még csak egyszer képes írni a lemezekre, míg a második modell már képes lesz az újraírásra is.

A meghajtót egyelőre az ipari megrendelőknek szánják és már egy
OEM
gyártóval is aláírtak egy szerződést. Remélhetőleg a későbbiekben a technológia ára eléggé lecsökken, hogy normál kereskedelmi forgalomba kerüljön. De vajon mi lesz a sorsa a kéklézeres technológiáknak!?