Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2007-02-12

Sokak örömére a 3GSM konferencián hivatalosan is bemutatták az új Nokia kommunikátort, melyet E90-es modellszámmal hoznak forgalomba…


A cikk címe ezúttal nemcsak egy hangzatos szófordulat, mert a várva várt utód sok tekintetben megváltozott a nagy elődökhöz képest. Immár a külső telefonrész sem egy butácska, éppen csak az alapfunkciókkal ellátott másodlagos szerkezet, mivel az elülső részen is ugyanaz az
S60
-as
Symbian
9.2-es operációs rendszer fut, mint a belső kommunikátoron. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az
S80
-as platform szépen lassan kikopik a használatból. Úgy tünik, hogy a kommunikátorok is áttérnek a roppant jó támogatással rendelkező és igen népszerü S60-as rendszerre.

A következőkben megtudhatják mi változott és milyen újdonságokat tartalmaz az E90-es a közvetlen elődhöz, a Nokia 9300i-hez képest.

A mérete szinte alig változott, hiszen mindössze 6 milliméterrel lett nagyobb viszont egy milliméterrel vékonyabb, mint a 9300i. A pontos méretei 132 x 57 x 20 milliméter. A súlya némileg megnőtt az új modellnek, majd 40 grammot szedett fel és így 210 grammos. A külső is alaposan megváltozott, nemcsak az előlapon, hanem a belső képernyő melletti gombok elrendezése is megújult.

A kijelzőket említve fontos megjegyeznünk, hogy a külső megjelenítő 240x320 felbontású a régi 128x128-as helyett, a belső megjelenítő pedig egészen elképesztő 800x351 pixeles. Mindkét képernyő 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes.

További nagyon fontos rendszerjellemző, hogy sok rajongó örömére immár teljes
3G
és
HSDPA
támogatással is felszerelték az új E90-es modellt, így már napjaink egyre növekvő sebességigényének is meg tud felelni, hiszen a régi típus csak
EDGE
képes volt. Az új
3G
-s képességek mellett természetesen
Wi-Fi
adóvevőt is találunk a készülékben mely
802.11g
szabványú. A
Bluetooth
1.1-es kapcsolatot pedig a
Bluetooth 2.0
váltotta fel.
[%IMAGB=3386%]
A memória kártya is megváltozott és a mai trendeknek megfelelően a 9300i
MMC
kártya helyét egy
microSD
kártyahely váltotta fel, melynek segítségével 2
GB
-ig bővíthetjük a 128
MB
-os alapmemóriát.

További újdonság a kamerák jelenléte, mely részben a 3G-s rendszernek, részben pedig az egyre újabb technikai lehetőségeknek is köszönhető. A külső kamera
QCIF
felbontású, melyet videó hívásokhoz használhatunk, a készülék hátulján pedig találunk egy 3.2
megapixeles
autófókuszos kamerát.
Ezeken felül beépített
GPS
vevő segít eligazodnunk a világban, melyhez a cég új térképprogramja a Nokia Maps is társul.

A rengeteg újdonsággal együtt egy a kommunikátorokon újnak számító változata, az S60-as Symbian operációs rendszert találjuk a készüléken.

Az E szériás üzleti modellekről a következőket nyilatkozta Antti Vasara, a Nokia Enterprise Solutions alelnök-vezérigazgatója

„Hamarosan fordulóponthoz érünk az üzleti mobilitás széles körü elterjedése terén: már nemcsak a felső kategóriás készülékek nyújtanak minden eddiginél nagyobb teljesítményt, sokrétübb funkciókészletet és fokozott interoperabilitást lehetővé tevő mobil megoldást. A felhasználók és a szolgáltatók bárhol és bármikor kihasználhatják a nagy hatékonyság és a fokozott együttmüködés előnyeit” – mondta Antti Vasara, a Nokia Enterprise Solutions alelnök-vezérigazgatója. „Az üzleti felhasználók és a hálózatszolgáltatók a Nokia Eseries további készülékeinek megjelenésének köszönhetően mostantól magasabb színvonalat várhatnak el az üzleti készülékektől, amelyek kompromisszumok nélkül ötvözik a szépséget és az intelligenciát.”

„Segítségünkkel az üzletemberek egyszerüen mobillá válhatnak. Ügyfeleink visszajelzései szerint átformáljuk a mobilvilág üzletmenetét. A Nokia Eseries első generációjának sikerére építve az üzleti felhasználók fokozott elvárásaira a Nokia Eseries készülékek új generációjának kifejlesztésével válaszoltunk. Ezek a készülékek felülmúlják majd a várakozásokat, és megalkuvás nélküli teljesítményt nyújtanak” – tette hozzá Vasara.

A sokakat foglalkoztató nagy kérdés

Hogy vajon megállja e helyét az utód és képes lesz felváltani az igen sikeres elődöt? Nos erre a kérdésre a választ még mi sem tudjuk, hisz az itt felsorolt főbb változások mellett még számos apróbb újítást tartalmaz az E90. Annyi bizonyos, hogy a technikai paraméterek alapján erre, minden esélye megvan.