Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
IT-Extreme - 2007-01-11

A nÅ?k többet beszélnek. A férfiak logikusabbak. A nÅ?k érzékenyebbek, a férfiak pedig a bal fülükkel többször értik félre a hallottakat, mint a nÅ?k...


A cégek többsége -lásd pl. mobiltelefon társaságok- már felismerték azt a piaci erőt, ami e mögött rejlik. Láthattunk már rózsaszín kagyló mobilt és cicás kulcstartót, csak úgy mint James Bondos Heineken poharat, de ezek javarészt csupán külső jegyekben igyekeznek megfelelni a nemek által diktált elvárásoknak.

Létezik azonban egy olyan technikai eszköz, ami bár a piacon van már hosszú évek óta még mindig pont azok vonakodnak használni, akik a leginkább nyerhetnének vele, ez pedig nem más, mint a GPS, ami a női agy mankója lehetne.

A férfi és női agy

A férfi és a női agy egyik legszembetünőbb különbsége a mérete és súlya. A nőké kisebb, de ez nem jelenti azt, hogy rosszabb. Sőt, némiképpen jobban is funkcionál, hiszen a nők képesek mindkét agyféltekéjüket egyformán és egy időben használni, míg a férfiak nem. Igaz, a nők ennek a tulajdonságunknak köszönhetik azt is, hogy gyakran keverik össze a jobb és bal irányt, és nem tudnak útbaigazítást nyújtani A férfiak lenyügöző módon tudnak tájékozódni, s nekik a térkép olvasása nem különösebben nehéz feladat. Térlátásuk is fejlettebb, mint a nőké. A kétdimenziós vázlatot minden nehézség nélkül el tudják képzelni a térben. Ellenben simán átsiklanak a részletek felett. A nők észreveszik és megjegyzik a házak formáját, az emberek ruházatát, a színeket és jeleket, de egy férfinak nincs figyelme ezekre az apróságokra. Abból, hogy a nők szimultán használják agyuk két oldalát, az következik, hogy figyelmük több dolgot képes egyszerre befogadni, így bár felületesebben, kissé szétszórtabban de több tevékenységet képesek egyszerre elvégezni. Ennek nagy hasznát veszik, amikor az összes családtagra és a közben végzett házimunkákra is egy időben kell figyelmet szentelniük, viszont hátrány számukra az összpontosított erőfeszítéseket követelő, egyetlen célra irányuló feladatok végzésekor. Ezért lesz kevesebb nőből hivatásos sofőr vagy professzor.

A nők és a technika

„Egy felmérés szerint a nők ékszerek, cipők vagy nyaralás helyett ma már inkább elektronikus készülékeket szeretnének ajándékba kapni. A 15 és 49 éves nők és férfiak körében végzett tanulmányból az is kiderült, hogy a gyengébb nem képviselői egyáltalán nem félnek a technikai csecsebecséktől, sőt, szívesen használják is azokat.

A Teenage Research Unlimited által összesen több mint 2 ezer amerikai férfi és nő megkérdezésével készült felmérés szerint a nők átlagosan 6,6 technikai eszközt birtokolnak, míg a férfiak 6,9-et. Öt megkérdezett nőből négy állította, hogy semmilyen nehézséget nem jelent számára a kütyük kezelése, a válaszadók közel fele még a számítógépes hibakeresést is egyedül végzi. A kutatás szerint a nők sokkal jobban vonzódnak a technikához, mint ahogy azt bevallják -- ezzel az állítással a megkérdezett nők majdnem 60 százaléka egyetértett. A nők harmada egyenesen "techie"-nek vallotta magát.”

Úgy tünik, hogy a 0,3-nyi különbség, ami a férfiak és nők közötti technikai eszközök birtoklására vonatkozik magában foglalhatja a
GPS
-t is, hiszen a navigációs rendszereket ma még leginkább a férfiak használják. Pedig pont a nőknek lenne nagyobb szükségük rá, ha csak abból indulunk ki, hogy a férfiak térérzékelése alapjában véve jobb, mint a nőké. Az agyi különbségekből adódó női hátrány leküzdhető lenne GPS-el ellátott
PDA
-k segítségével de –úgy tünik –a gyengébbik nem még nem nagyon ismerte fel az ebben rejlő lehetőségeket.

Ezekben a tenyér méretü eszközökben megtalálható Kelet – Európa részletes térképe. Nekünk csak annyit kell tennünk, hogy bepötyögjük az utcanevet, házszámot és a készülék hangos utasításokat adva elnavigál bennünket a célhoz. A
szoftver
előre telepítve tartalmazza a legtöbb étterem, kávézó és hotel címét is, így, ha turistaként járunk egy számunkra teljesen ismeretlen környéken, a kis kézi kütyü elvezet minket a legközelebbi étteremhez. Beállíthatjuk a navigáció nyelvét, az útvonalkövetés megjelenítését a kijelzőn, sőt a készülék azt is kiszámolja, hogy várhatóan mikor érkezünk a célhoz. Akár autóval, akár gyalog közlekedünk, nem kell idegeskednünk amiatt, hogy eltévedünk.

És hogy mit tartogat a jövő? Nos, a
3D
technológia már most elérhető, az IBM kutatói pedig azt sem tartják kizártnak, hogy a mobiltelefonok és a PDA-k hamarosan nemcsak automatikusan észlelik majd felhasználóik tartózkodási helyét, hanem preferenciáikat is megtanulják, ha az előfizető ezt igényli. És innen már csak egy lépés, hogy személyes üzeneteinket akár beépített holografikus üzenetrögzítővel továbbítsuk majd mint, ahogy azt Leila hercegnő tette a Csillagok Háborújában.