Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2007-01-02

A digitális GyÅ?r projekt decemberben új elemekkel járul hozzá a város fokozottabb biztonságához és kényelméhezâ?¦

 
Az
Intel
segítségével 2003-ban indult projekt, melynek végső célja az egész városban elérhető, szélessávú internet- hozzáférésen alapuló szolgáltatások feltételeinek megteremtése, a mai napon egy másik nagyszabású, a város fokozottabb közbiztonságát elősegítő elemmel bővült.
 
Az új alkalmazást, a tüzoltási müszaki-mentési bevetést támogató,
Wi-Fi
– szabványon alapuló, rendszert ünnepélyes keretek között, ma adták át Győr Város Tüzoltóságának Az évente mintegy 1000 bevetést végző tüzoltóság rohamkocsiját két, úgynevezett sisakkamerával és egy laptoppal szerelték fel, mely az elsődleges felderítést és beavatkozást végzők közti közvetlen kommunikációt valósítja meg. Ez a technika közvetíti a látványt a tüzfészek vagy a müszaki mentés helyszínén tartózkodó tüzoltó sisakkamerájáról a parancsnoki jármü számítógépének monitorjára, ami több szempontból is megkönnyíti, biztonságosabbá, illetve hatékonyabbá teszi a mentési eljárást. Az új technológiának köszönhetően már vonulás közben rögzítésre kerülnek a döntések meghozatalához szükséges információk. Az autóban tartózkodó szakembert gyorsabb döntés meghozatalához és jobb helyzetértékeléshez segíti, illetve a közvetített kép alapján csak tüzoltó védőfelszerelésben megközelíthető helyszínen is képes bizonyos feladatokat elvégeztetni a bent tartózkodó tüzoltóval. Ez fokozottan érvényes közmüvek elzárásánál, technológiába történő beavatkozásnál, sérült személy ellátásánál, stb.
 
„Tüzesetek, de érdekesebb káresetek is felvételre kerülnek. A rögzített anyagokat, oktatási célra használjuk; a beavatkozást végző állomány ki tudja elemezni az eset felszámolását a másik két, a bevetésben részt nem vevő csoport előtt, emellett a felvételek visszanézése segíti a tüzvizsgálati eljárás lefolytatását, a tanulságos eseteket pedig bemutatjuk a weblapunkon. Nem utolsó sorban, azonnal segítségére siethetünk megsérült vagy váratlan szituáció miatt bajba került kollégánknak.” – ecsetelte az új, mentést segítő rendszer további előnyeit Pintér Ferenc alezredes Győr Város Tüzoltóságának parancsnokhelyettese.
 
Amennyiben a jelenleg országszerte egyedülálló, 100-200 méteres távolságban üzemelő adatátviteli rendszer beválik a tesztfázisban, és minden körülmények közt rendeltetésszerüen müködik, következő lépésként a vezeték nélküli internetes hálózaton keresztül a parancsnokság híradóügyeletén is láthatóvá válna a sisakkamera által rögzített kép. Ennek feltétele a Győr belvárosának teljes lefedését biztosító, vezeték nélküli információs,
WiMAX
–alapú hálózat.