Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
MaxRay - 2006-12-06

December 1-én a SYMA Sport- és rendezvényközpontban tartották meg az elsÅ? Mobil Show szórakoztató kiállítás és vásárt....

 
Első ízben ült egy asztalhoz a hazai mobilpiac két jelentős szereplője és a magyar fejlesztésü iGO GPS-navigációs
szoftver
képviselője. A Nokia, a Pannon és a Nav N Go Kft. szakemberei nyílvános fórum keretében latolgatták, hogy miként kapcsolódhat össze a navigáció és a mobil-szolgáltatás. Az izgalmas beszélgetést Horváth Balázs, a Connect Magazin főszerkesztője moderálta, aki leginkább arra volt kíváncsi, hogy mit hoz a jövő.
 
“A kommunikáció és a navigáció egyaránt hihetetlen ütemben fejlődik, és óhatatlan az egymáshoz kapcsolódásuk. Véleményem szerint a navigáció hamarosan egy olyan általános plusz szolgáltatás lesz, mint jelenleg például az MMS. Előbb-utóbb lesz egy olyan mobil multimédiás eszköz, amiben benne lesz a klasszikus értelemben vett gyalogos navigáció: ismerni fogja a repülőgép-menetrendeket, online letölti a tömegközlekedési információkat, vagy akár a bevásárlóközpontok térképét, és persze telefonálni is lehet vele. Ez izgalmas kihívást jelent a készülékgyártóknak, a szolgáltatóknak és persze nekünk, a szoftverfejlesztőnek is.” mondta Fazakas András, a Nav N Go Kft. operatív igazgatója.
 
Az iGO-nál a jövőbeni fejlesztések egyik fő iránya a "connectivity”, ami azt jelenti, hogy a szoftver valamilyen adatkapcsolaton keresztül csatlakozik egy szerverhez, vagy az Internethez. Ez a megoldás rengeteg új üzleti lehetőséget kínál, hiszen számos online szolgáltatással lehet kiegészíteni a GPS-navigációt.

Kiderült az is, hogy a Nav N Go Kft. egy másik jelentős lépésre is készül a közeljövőben. A 2007-ben bemutatkozó iGO “Open Platform”-al ugyanis utat nyit a külsős fejlesztések felé. Segítségével megvalósulhat, hogy a felhasználók vagy fejlesztő cégek saját tartalmat helyezzenek el az iGO-ban, vagy speciális modulokkal egészítsék ki az alapszoftvert. Ez a technikai megoldás akár új célcsoportokat is jelenthet a készülékgyártók és mobilszolgáltatók számára.
 [%IMAGE=3107%]

A hallgatóságot persze az is érdekelte, hogy jelenleg milyen navigációs megoldásokat kínálnak a cégek.

Miletics Pál, a Pannon termékmenedzsere bemutatta a Pannon Navigátort, és a náluk müködő online navigációt, ahol a térképhozzáféréseket 1 napra, 1 hétre vagy 1 hónapra lehet megvásárolni, aszerint, hogy az ember nyaralni megy, vagy a mindennapi munkájához van rá szüksége.

Az iGO fejlesztői ezzel szemben jelenleg off-board megoldást kínálnak. A kéziszámítógépen futó iGO kényelmes megoldás, hiszen az
SD
memória kátya a navigációs szoftvert és a részletes térképeket is tartalmazza, és a felhasználónak csak egyszeri, és előre kalkulálható költséget jelent.

A helyszínen elhangzott, hogy sokak szerint a
PDA
-k és
PNA
-k komfortossága felülmúlja a jelenleg elérhető mobiltelefonos megoldásokat. A készülékgyártók viszont állítják, hogy az egyre okosabb telefonoknak köszönhetően a különbség az eszközök között a jövőben kisebb lesz.

Dankovics Tamás, a Nokia Magyarország üzletfejlesztési igazgatója a jövő év elején megjelenő Nokia N95-ről mesélt, amely beépített GPS-vevővel fog rendelkezni, és egy ma még szokatlan, hibrid megoldással ötvözi az on-board és off-board navigáció előnyeit.

Kiderült, hogy az iGO fejlesztői is gondolkodnak mobiltelefonos megoldásban, hiszen az újabb készülékek már elég erősek ahhoz, hogy igényes grafikájú navigációs szoftvert futtassanak. Így elképzelhető, hogy a Microsoft
Windows Mobile
mellett a jövőben a
Symbian
operációs rendszerü készülékek tulajdonosai is élvezhetik majd a népszerü navigációs szoftvert.

A beszélgetés végére mindenkinek nyilvánvalóvá vált, hogy a GPS-navigáció ma olyan hihetetlen ütemben fejlődik, hogy talán az sem kizárt, hogy egy Pannon szaküzletben egyszer olyan mobiltelefont vásároljunk, amin iGO navigációs szoftver fut.