Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
Sulaki - 2006-12-05

Ha nemcsak nézni szeretjük a sportot, hanem müvelni is, és nem szeretnénk telefon nélkül nekiindulni, akkor ez idáig nem sok olyan készüléket találtunk, amelyiket sportolásra fejlesztettek ki...

kontrasztos, szép kijelző, kellemes méret, sportfunkció, "text to speech" funkció, Bluetooth 2.0, bővíthető memória
9.2 pont
8.7 pont
9.4 pont
8.5 pont
9.5 pont
összpontszám: 9.1 pont
3G hiánya, kisméretű kijelző


Ez a készülék ütésálló, sőt pornak és a fröccsenő víznek is ellenálló. Mindezek ellenére mérete a teljesen szokásos. Ez roppant kellemes csalódás, mert az ezelőtti ilyen jellegü „sportos” modellek meglehetősen nagyok és csúnyák voltak. A rozsdamentes készülékház egy sportosan elegáns modellt takar, amely semmivel sem tud kevesebbet, mint amit a Nokia azonos alapú modelljei. A 103 grammos súly egyáltalán nem nehéz. Csak a gumiborítás és a gumírozott billentyüzet, és a csavaros hátlap „sejteti”, hogy nem hétköznapi modellel van dolgunk.

[%BOLD%]A belső
[%BOLD%]
[%IMAGE=3086%]
Bekapcsolás után szemrevételezhetjük a 208 x 208
pixel
felbontású 256 ezer színü
TFT
kijelzőt. A „gyorsaságról” a 220 MHz-es
processzor
gondoskodik, amely nem a legnagyobb a piacon, de a fotónézegető mód kivételével teljesen megfelelő sebességgel müködteti a telefont.

3 üzemmód közül választhatunk: telefon, multimédia, és sport. Telefonként használva nyugtázhatjuk, hogy a
Symbian
OS
9.1-es operációs rendszer fut készüléken a harmadik generációs
S60
-as kezelői felületen. Ezért lehetőségünk van teljesen egyénire szabni a kezelői felületet. Természetesen megtalálhatjuk az előre feltelepített programokat: naptár és határidő napló, Word, Excel és
PDF
olvasó, képnézegető és videó lejátszó programokat, játékokat. Az operációs rendszer logikus és jól használható. Külön érdekesség a szöveg beszéddé alakítása: a "text to speech" funkció. Ezáltal a készülék képes felolvasni a fogadott üzeneteket, igaz ezt egyéni stílusban, úgy, mint, ahogy Fekete Pákó magyar nótákat énekel. Azért ez a furcsa kiejtés, mert az oprendszer nem támogatja a magyar szöveget. Emellett megemlítendő még, hogy a telefon csöngés közben bemondja a hívó fél nevét, ez sport közben, headset használatakor meglehetősen hasznos lehet.

Multimédia

A beépített fényképezőgép 2 megapixeles, ennél ugyan vannak nagyobb pixelszámú optikák is már telefonokban, de azt el kell ismerni, hogy az ütésálló szegmensben ez eddig a legjobb kamera. A 999 darab állókép mellett, mozgóképeket is rögzíthetünk, igazából csak a memória nagysága a szük keresztmetszet, de a
microSD
kártyával akár 1
GB
-ig bővíthetjük a beépített 64
MB
memóriát. A beépített zenelejátszóval könnyedén elboldogulunk, sőt rádiót is hallgathatunk, a mellékelt fülhallgató segítségével, ez kötelező kellék a rádiózáshoz, mert antenna is egyben.

Sport

Ezt a menüpontot az ikonok között navigálva, vagy a jobb oldali piros gombbal is aktivizálhatjuk, ebben az estben a navigációs gomb háttérszíne pirosra vált. Legelőszőr meg kell adnunk nemünket, korunkat, magasságunkat és súlyunkat. Ezután ismét 3 opcióból választhatunk. A „Gyorsindítás” után a beépített mozgásérzékelő bekapcsol, és a lépéseink üteméből kiszámítja sebességünket, a megtett utat és az elégetett kalóriát. Jópofa dolog, hogy kettőt koppintva a telefonra, élőszóval is elmondja ezeket, az adatokat. A Napló funkcióban tárolhatjuk az edzésterveinket és összeállíthatunk, akár többhetes edzésterveket is, csak meg kell adnunk mely napokon szeretnénk sportolni. A naptárban különböző színek jelölik a leendő, az elmúlt és az elmaradt edzéseket. A harmadik opció a "Teszt", itt választhatunk a Cooper-teszt és egy a szobakerékpáron elvégzett erőnléti teszt között. A telefon, mint egy jó tréner szöveges utasításban elmagyarázza mi is a pontos teendőnk.
[%IMAGE=3088%]
Összegzés

Az 5500 egy igazi csemege, mind az okostelefonok és a sporttelefonok piacán. A megszokott Nokia kezelhetőség, jól kiegészítve a manapság már elengedhetetlen zenelejátszó funkcióval és a sportalkalmazásokkal. Ajánlhatjuk mindazoknak, akik a sport közben sem akarják nélkülözni telefonjukat, és társnak/edzőtársnak egy „okostelefont” keresnek, ráadásul megfizethető (65-70 ezer forint) átron.

Technikai adatok



Müködési frekvencia:
GSM
900/1800/1900 MHz, GPRS, EDGE
Méret: 107 x 45 x 18 mm
Súly : 103 gramm
Képernyő : 208x208 pixel, 262 ezer színü TFT
Software környezet : Symbian operációs rendszer,
S60
kezelői felület
Memória: 64 MB belső memória
Memória kártya: microSD bővíthetőség
Beépített kamera: 2
megapixeles
kamera
Adatkapcsolatok:
Bluetooth
2.0, IrDA,
USB
2.0
Audio: Zenelejátszó ( MP3, AAC, AAC+, eAAC+,
WMA
)
Internet: Nokia Minimap
HTML
böngésző
Akkumulátor: 860
mAh
Li-Ion
akkumulátor
Gyártó: Nokia.
Internet: [%A=http://www.nokia.hu/%]www.nokia.hu[%A%]
Ára: 69 000 Ft.