Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
Zooo - 2006-11-28

Induljunk ki abból az egyszerü megállapításból, hogy a telefon öltöztet. Ennek az 21. századi közhelynek a fényében az elmúlt hetekben a 8800 Sirocco-nak köszönhetően túlöltözöttnek éreztem magam...

Elegáns megjelenés, elnyűhetetlen acél borítás, karcmentes kijelző
7.3 pont
9.6 pont
7.5 pont
8.2 pont
8.5 pont
összpontszám: 8.2 pont
Mérsékelt üzemidő, a memória nem bővíthető


A szokatlanul hosszú gondolat után úgy érzem ideje rátérni a lényegre. Sokáig töprengtem mi is lenne az, de a rozsdamentes acél ház és a zafírkristály kijelző mögött nem találtam semmit. A telefon megalkotóinak viszont pontosan ez volt a célja! A kortalanul tökéletes formaterv és a masszív konstrukció mindent megad nekünk, amit manapság egy design-telefontól elvárhatunk. Vagyis röviden azt, hogy felhívja a figyelmet a használójára. A készülék ugyanis egyszerüségében vonzza igazán a tekinteteket.

A tesztidőszak alatt a telefon a lehető legváltozatosabb társadalmi környezetben bizonyította ezen tulajdonságát. Bátran állíthatom, legyen szó akár egy kávéházi beszélgetésről vagy egy üzleti tárgyalásról, a tulajdonos számolatlanul gyüjtheti a kíváncsian elismerő pillantásokat a Sirocco használatakor. Újdonsült hódításainkat pedig hitelesen dokumentálhatjuk a 2
megapixel
felbontású kameránkkal 128
MB
beépített
Flash
memória erejéig. Mégis amit a készülékkel kapcsolatban a legfontosabbnak tartok elmondani, hogy jelenléte érzéseket kelt, már-már függőséget is okozhat – a kifinomult stílushoz ugyanis könnyü hozzászokni!
[%IMAGB=3049%]
Egy ilyen szenvedélyes kapcsolatban is elérkezik egyszer az objektív felismerések és a tisztánlátás időszaka. Esetünkben sem történt ez másként! Döbbenetes hibákról nem tudok beszámolni (ha azt nem soroljuk a hiányosságok közé, hogy a rohamosan fejlődő IT világban kissé butácska maradt a kicsike – hangsúlyozom nem is a lenyügöző intellektus volt a cél). Érdekes megoldásokban viszont bővelkedik a telefon. Rögtön kezdéskor előkerülnek a kezelőfelület használatakor jelentkező problémák: az elődjéhez képest ergonómikus gombok olyannyira kicsire sikeredtek, hogy bizony szinte megoldhatatlan nehézség elé állítják a „kosárlabdázókra szabott” ujjakkal megáldott managereket. Így a billentyük kis mérete számos félreérthető bejegyzést eredményezhet a felületes
SMS
íróknak. Apropó üzenetek: a sablonok között megmosolyogtató darabra bukkanhatunk. Az „Én is szeretlek” szöveg gyanítom, hogy a krónikus időhiányban szenvedő embertársaink miatt került a helyére, de ennyire akkor se spóroljunk!

Én a külső gyorsbillentyüket hiányoltam, melyek a tökéletes forma megtartása miatt lemaradtak. A navigációs billentyükhöz rendelt menük használatát pedig a már említett okokból szokni kell.

Ejtsünk néhány szót az üzemidőről is, mivel az előd gyakran felrótt hiányossága a gyorsan merülő akkumulátor volt. Nos amellett, hogy nekünk közepes intenzitású használat mellett három és fél napot illetve három és fél óra beszélgetési időt sikerült kipréselnünk a Sirocco-ból, a csomagban található pótakkumulátorral egyszerü és frappáns választ adott a Nokia az elégedetlenkedőknek. Az asztali töltő pedig a telefonnal megegyező anyagból kis fényjátékkal is elkápráztatja a Nokia 8800 ezen továbbfejlesztett és átalakított változatának leendő vásárlóit.
[%IMAGB=3051%]
Ugyan a cikkünkben nem vesszük át szorosan a tipikus telefontesztek hangulatát idéző technikai részleteket (mert a készülék sem mindennapi…) összegeznünk mégis érdemes a tapasztalatainkat. A Sirocco vitán felül gyönyörü és mindazoknak ideális, akik az átlagos funkciókon túl nem várnak el „mindenható” operációs rendszert és bonyolult, ritkán használt alkalmazásokat. És persze van negyedmillió forintjuk! Persze az ár-érték vitában könnyelmüség lenne elhamarkodott ítéletet mondani. Az alapanyagoknak, a csak itt elérhető felhasználó felületeknek és a számos egyedi szolgáltatásnak, valamint a skandináv minőségnek ára van. A jéghideg finn készülék mellé kapott kiegészítők köre viszont szegényes, bár az alapanyagok a toknál a headset-nél és a hasított bőr törlőnél is kétségtelenül exclusive-ak.

Zárásként következzen kéthetes tesztünk legfőbb tanulsága: a Nokia 8800 Sirocco Edition markáns és egyértelmü üzenetet közvetít a tulajdonosról, ami olykor bizony megfizethetetlen tud lenni.

Technikai adatok



Müködési frekvencia[%BOLD%][%BOLD%]: háromsávos
GSM
(GSM 900/1800/1900
MHz
)
Méret[%BOLD%][%BOLD%]:
[%SUP%]- [%SUP%]Térfogat: 68 cm[%SUP%]3[%SUP%]
- Tömeg: 138 g
- Méret: 107 x 45 x 17,5 mm
Kijelző[%BOLD%][%BOLD%]: 262 ezer színes
TFT
kijelző (208 x 208
pixel
)
Felhasználói felület : csak a Nokia 8800 Sirocco Edition készüléken található, prémium felhasználói felület
Kamera: Beépített, 2 Mp kamera, amely maximum 1600x1200 pixel-es képeket is rögzít
Hangok[%BOLD%][%BOLD%]: MP3 és
AAC
formátumot támogató, beépített digitális zenelejátszó
Beépített FM-rádió
Memória[%BOLD%][%BOLD%]: 128
MB
-os belső NAND
Flash
memória (Nem bővíthető!)
E-mail: az SMTP, a POP3, az IMAP4 és az APOP protokollok támogatása
Java: Java MIDP 2.0
Bluetooth
alkalmazás-interfésszel
Csengőhangok[%BOLD%][%BOLD%]: MP3, AAC, 64 szólamú/ énekhanggal megszólaló polifónikus csengőhangok
Csatlakozás[%BOLD%][%BOLD%]:
- Bluetooth 2.0 Enhanced Data Rate-tel
- Távolról a hálózaton keresztül (OTA) elvégezhető szinkronizálás készülékek között SyncML segítségével
- Helyi számítógépes szinkronizálás
PC
Suite-tal
Adatátvitel[%BOLD%][%BOLD%]: EDGE (EGPRS): Class 8, GPRS: Class 8, TCP/IP
Személyes információ-kezelés (PIM): Naptár, számológép, stopper, ébresztő