Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
MaxRay - 2006-11-27

A Fujitsu Siemens Computers bemutatta a szolgáltatásorientált architektúra (SOA) kiépítését támogató FlexFrame for Oracle dinamikus infrastruktúra-platform új változatát.

A Fujitsu Siemens Computers bemutatta a szolgáltatásorientált architektúra (SOA) kiépítését támogató FlexFrame for Oracle dinamikus infrastruktúra-platform új változatát.

A FlexFrame for Oracle V1.0B fontos új jellemzője a Policy Editor, amely terhelés- és időalapú szabályokkal egyaránt vezérelhető. A Policy Editor lehetővé teszi a terheléselosztás rugalmas feltételeinek megteremtését. Számos céges környezetben bizonyos alkalmazásoknál csúcsterhelés lép fel például a hó végi jelentéskészítés idején vagy egyes programok éjszakai futtatásakor. A Policy Editor figyelembe veszi ezeket az időszakokat, és az erőforrások megfelelő kiosztásával javítja az általános alkalmazás-teljesítményt.

Emellett a számítástechnikai node-ok számának növekedése (32-ről 128-ra) alkalmasabbá teszi a FlexFrame for Oracle V1.0B verziót az összetett konszolidációs projektek támogatására. A megoldás az Intel-alapú BX620 pengék mellett már az AMD-alapú BX630 pengéket – és azok különböző konfigurációit – is támogatja, ami az ügyfelek számára lehetővé teszi meglévő technológiai beruházásaik megfelelőbb kihasználását.

FlexFrame

Az infrastruktúra rugalmasságát elősegítő Dinamikus Adatközpont architektúrára épülő FlexFrame for Oracle az Oracle grid-számítástechnikai technológiáját alkalmazza. Ez a koncepció lehetővé teszi a szerver-, a tároló-, az alkalmazás- és a processzorkapacitás egységes erőforrásbázisba történő összevonását (pooling). Így kialakul az a szolgáltatásorientált architektúra (SOA), amelyben az üzleti folyamatok IT-szolgáltatásokká szerveződve futnak. A dinamikus terheléselosztás révén az IT-szolgáltatások valós időben igényelhetik és fogadhatják a rendszererőforrásokat.

A grid-számítástechnika elterjedése

A grid-számítástechnika gyökeresen megváltoztatja az IT-erőforrások kezelésének korábbi szemléletét. A hagyományos felállásban a külön rendszerekre telepített alkalmazások passzívan várták, hogy a felhasználók igényeljék szolgáltatásaikat. A grid-környezet dinamikusan osztja ki az IT-komponensek (alkalmazások, tárolók és processzorok) kapacitását, és ha már nincs rájuk szükség, ismét felszabadítja őket más igények teljesítésére. Így létrejön a grid-számítástechnika és a
SOA
harmóniája – az a környezet, ahol a grid dinamikusan rendelkezésre bocsátja az IT-szolgáltatások formájában futó üzleti folyamatok által igényelt rendszererőforrásokat.

A grid-számítástechnika lényeges tulajdonsága a szerverek és az adatok, valamint a szerverek és az alkalmazások szétválasztása. A grid fontos elemei: virtualizáció (a komponenseken nincsenek statikusan telepített alkalmazások), a dinamikus erőforrás-kiosztás (az erőforrások feladathoz rendelését támogató mechanizmusok) és az automatizáció (a grid adminisztrációjának és felügyeletének automatizálása oly módon, hogy a grid képes saját müködését szabályozni).