Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2006-10-24

Manapság ha valaki internet böngészÅ?rÅ?l beszél legfeljebb két program neve jut eszünkbe, pedig jóval több alternatíva létezik, habár jelentÅ?s részük a két-három legelterjedtebb motort használja..

 
Cikkünkben igyekszünk a ma ismertebb és valamilyen szempontból különleges Windows rendszerre fejlesztett
internet
böngészőket sorra venni, a teljesség igénye nélkül, majd egy rövid kitekintést teszünk a térbeli böngészők jelenleg igen szükös és problémás világába.
 
Ezzel az írással szeretnénk rávilágítani arra a tényre, hogy nem feltétlenül kell egy adott böngésző hibáitól szenvednünk, hisz számtalan alternatívánk van. Senki sincs megkötve, hogy Explorert használjon, hiszen van tőle sokkal fejlettebb és jobb lehetőség, de a FireFox sem az egyetlen létező megoldás.
 

Mozilla Firefox


 
[%IMAGE=2820%]Napjaink egyik legsikeresebb és leggyorsabban terjedő ingyenes internet böngészője. A Mozilla alapítvány fejleszti és az általuk kifejlesztett
Gecko
motorra épül. A böngésző különféle kiterjesztések révén, számos extra funkcióval felruházható melynek köszönhetően tudásának és kényelmi funkcióinak szinte nincs határa. A megjelenítő rendszere és alapmotorja sokkal stabilabb és biztonságosabb, mint az Explorer és az általa használt
Trident
motor. A különféle extrák révén pedig még tovább növelhető a biztonsága. Az automatikus előugró ablak blokkolás, „füles” böngészés és számos a korábbi Explorerekben elképzelhetetlen funkció már az alap programban benne vannak. A FireFox egyre nagyobb részesedésre tesz szert az Explorerrel szemben, köszönhetően megbízható müködésének, bővíthetőségének, a „füles” böngészés lehetőségének és biztonsági szempontból is szerencsésebb választás. A 2.0-ás verzió immár beépített
RSS
és
XML
kezelő rendszerrel is rendelkezik, valamint antiphising vezérlés is belekerült. A bővítményi révén, pedig akár
FTP
klienssel, letöltő eszközökkel és akár virtuális ablakokkal is felvértezhetjük a böngészőnket. Így pontosan úgy viselkedhet, és olyan funkciókkal használhatjuk, amire nekünk személy szerint szükségünk van.
 
Link:[%A=http://www.mozilla.com/%] Mozilla[%A%]
 

Opera


 
[%IMAGE=2821%]Az Opera egy multifunkciós internet böngésző és alkalmazáscsomag. Főbb funkciói közt szerepel a hagyományos böngészés,
e-mail
kliens
és az
IRC
chat
is. Az Operát egy oslói központú cég az Opera Software fejleszti. A böngészőnek létezik variánsa szinte minden operációs rendszerre és eszközre, ideértve a mobileszközöket,
PDA
-kat, telefonokat, és játékkonzolokat is. Roppant széles körü funkcionalitását, biztonsági és böngésző segédfunkcióit tovább bővíthetjük egy Windows rendszerek esetében némileg szokatlan
widget
eszközökkel. A widgetek, különálló programocskák az Operán belül, melyek a böngészővel indulnak de, nem integrálódnak a böngészőablakba. A rendszer müködése hasonlít a Mac
OS
desktop
widget rendszeréhez. A widgetek közt találunk számos érdekes és hasznos kiegészítő programot éppúgy, mint játékokat. Az Opera böngésző egy sokoldalú és igen megbízható alkalmazás, mely jó ideje kedvelt a felhasználók egy viszonylag szük, a biztonságot jobban szem előtt tartó rétegében.
 
Link: [%A=http://www.opera.com/%]Opera[%A%]
 
 

Netscape


 
[%IMAGE=2829%]A Netscape Navigator vagyis a Netscape, egy igen régi internet böngésző, mely az 1990-es években igen népszerü volt. Egykor a Netscape Communications Corporation vezető programja volt és sokáig a legnépszerübb böngésző.
 
Netsacpe történelem röviden
 
A Netscape sikerének egyik oka volt, hogy míg az őt megelőző böngészők csak a weblap teljes letöltése után mutatták meg a kívánt lapot addig a Netscape közvetlenül töltés közben elkezdte a megjelenítést (ahogy ma már minden böngésző). A későbbi fejlesztésekkel támogatták a cookie-kat, frame-eket, és a JavaScript-et is, melyek később nyílt szabványokká váltak. A 90-es évek végéig ez volt a domináns és abszolút piacvezető internet böngésző a Windows rendszereken. Természetesen a nem kereskedelmi célú változata ingyenes volt.
 
Elsősorban a Microsoft közbelépésének köszönhetően, és a böngésző fejlesztéseinek lassulásával a 2000-es évektől kezdve már az Explorer felváltotta piaci vezető szerepét, és a Windows tömeges terjedésével egyre csökkent a Netscape népszerüsége. Az Explorer a 4.0-ás verzióig minden tekintetben alsóbbrendü volt a Netscapehez képest, azonban az Explorer 4.0-ás verziójában debütáló Trident motor már felülmúlta a nagy elődöt.
 
Netscape ma
 
A jelenlegi Netscape vagyis teljes nevén Netscape Browser (8.xx) a Mozilla Firefox-ra épül, és az
AOL
tulajdonában van, de a fejlesztéseket egy Mercurial Communications nevü cég végzi. A korábbi Netscape 6-os és 7-es verziók a Mozilla programcsomagra épültek. Müködése és felépítése is hasonló a FireFox-hoz, a fejlesztők azonban beleépítettek egy Spyware keresőt és néhány más biztonsági funkciót is. Ahogy az eredeti FireFox a Netscape és támogatja a kiterjesztéseket, azonban jelenleg egy sem található a program oldalán. Néhány FireFox kiterjesztés és bővítmény viszont kompatibilis a 8.0-ás és 8.1-es verziókkal de a legújabb (2006.10.20) 8.1.2-es verzióval szinte egy sem.
 
Link:[%A=browser.netscape.com/ns8%] Netscape Browser[%A%]
 

Internet
Explorer


 
Napjaink legnépszerübb Windows-os internet böngészője, mely számos hibája és hiányossága ellenére jelenleg is a domináns böngésző, habár az utóbbi időben jelentős piacot vesztett FireFox-nak köszönhetően. Az Explorer kezelése és müködése egyszerü, támogatja szinte az összes internetes szabványt, azonban funkcionalitása rémesen szük és a legnagyobb problémát a mérhetetlen mennyiségü biztonsági rés és hiányossága okozza. Viszont, mivel minden Windows rendszerrel megkapjuk a felhasználók jelentős részének kézenfekvő a használata, akkor is, ha nem ez a legbiztonságosabb alkalmazás. Tény, hogy az elmúlt évek alatt sokat javítottak rajta és a legújabb 7-es verzióban már számos FireFox ihlette megoldással találkozhatunk. Ennek ellenére még mindig komoly biztonsági problémákkal küszködik.
 
Link:[%A=http://www.microsoft.hu/%] Microsoft[%A%]
 

Flock


 
[%IMAGE=2822%]Egy az eredeti Firefox erősen átalakított és továbbfejlesztett változata. Fejlesztői számos funkciót és extra képességet építettek bele, melyek az eredeti FireFox esetében csak kiterjesztésekkel érhetők el. A böngészőt úgynevezett közösségi böngészőnek is nevezhetjük, mivel támogat számos képmegosztó,
blog
és hírgyüjtő oldalakat, és leegyszerüsíti azok kezelését illetve anyagaink feltöltését. Ilyenek például a Flickr, MySpace, Technorati. Beépített RSS olvasóval is felszerelték, így a hírek böngészése is egyszerübbé válhat. Müködésében nagyban hasonlít a FireFox-ra és ugyanúgy kiterjesztésekkel bővíthető, azonban a FireFox kiterjesztések nem minden esetben kompatibilisek, mely fordítva is igaz. A saját lapján számos bővítmény közül válogathatunk.
 
Link:[%A=http://www.flock.com/%] Flock[%A%]
 

Madfox


 
Ingyenes, szabadon letölthető böngésző. Egy kínai webfejlesztő által módisított Firefox verzió, mely teljes egészében kompatibilis az eredeti verzióval. A Madfox-nál csak a Gecko megjelenítő motoron változtatott a programozója, hogy javítsa a nem szabványos kompatibilitását az Internet Explorerrel az eredeti böngészőnek. Így feltehetően kevesebb kellemetlenséget kell elviselnie a felhasználóknak a rosszul megírt weblapok miatt.
 
Link:[%A=http://www.splyb.com/madfox/?page_id=28%] Madfox[%A%]
 

K-Meleon


 
[%IMAGE=2827%]Ingyenes, szabadon letölthető böngésző. A K-Meleon is a FireFox motorját a Gecko-t használja, azonban a felhasználói felület megjelenítésére Windows
API
-kat használ a Mozilla eredeti böngészőjében használt XUL rétege helyett. Ennek köszönhetően a böngésző müködése jóval gyorsabb és a leegyszerüsített kezelőfelület egy sor előre beépített funkciót rejt, melyeket az eredeti FireFox-ban jórészt csak kiterjesztésekkel érhetünk el.
 
Link:[%A=kmeleon.sf.net%] K-Meleon[%A%]
 

Maxton


 
[%IMAGE=2828%]A Maxton vagy korábbi nevén MyIE2 ingyenes szabadon letölthető böngésző, mely az Explorer Trident motorját használja alapértelmezésben, de némi módosítással használhatjuk a FireFox Gecko rendszerét is. A Maxton számos remek funkcióval van felszerelve és a saját bővítményeivel még tovább fejleszthető, azonban a Trident rendszer előnyökkel és hátrányokkal is járhat. Lévén az Explorer motorja igen sebezhető és hiányos így sokkal nagyobb a biztonsági kockázat ha ezt használjuk, habár a Maxton sokkal többféle biztonsági eszközzel rendelkezik, viszont teljesen kompatibilis lesz az Explorerrel.
 
Link:[%A=http://www.maxthon.com/%] Maxthon[%A%]
 

Avant


 
[%IMAGE=2825%]Az Avant egy Freeware internet böngésző, mely az Internet Explorer Trident motorját használja. Hasonlóan a Maxton-hoz számos plusz funkcióval és képességgel ruházták fel, valamint az Explorer shell miatt rendkívül gyors, de motorjának alapvető tulajdonságai miatt sérülékenyebb mint a Gecko motort használó rendszerek, habár ezt a böngészőt is számos biztonsági funkcióval és technikával felszerelték.
 
Link:[%A=http://www.avantbrowser.com/%] Avant[%A%]
 

Amaya


 
[%IMAGE=2823%]A W3C által fejlesztett egyedi böngésző és szerkesztő eszköz, mely alkalmas a tartalomszerkesztésre is. Az Amaya saját megjelenítő motort használ, és képes még az SVG objektumok megjelenítésére is. Emellett a böngésző képes egyszerre több akár teljesen eltérő rendszerü dokumentumot is megjeleníteni. Támogatja az (X)HTML, MathML és SVG dokumentumokat is. Habár hagyományos böngészésre is alkalmas, elsősorban nem ilyen irányú felhasználásra tervezték.
 
Link:[%A=http://www.w3.org/Amaya/%] Amaya[%A%]
 

Off By One


 
[%IMAGE=2830%]Egy érdekes mini-böngésző, mely teljesen független minden Windows-os modultól, és megjelenítő rendszertől. A program roppant kicsi és akár installálás nélkül is remekül müködik szinte minden Windows verzión. Sajnos azonban csak
HTML
3.2 támogatása van, valamint teljesen hiányzik belőle a JavaScript és
Flash
támogatás, valamint a komplex layout és table megjelenítéssel is gondjai adódnak. Viszont mindössze 1.2
MB
tárhelyet foglal.
 
Link:[%A=www.offbyone.com%] Off By One[%A%]
 

Arachne


 
[%IMAGE=2824%]Teljes képernyős internet böngésző és internetes programcsomag, valamint e-mail kliens
DOS
operációs rendszer alá. A jelenleg létező legfejlettebb
DOS
-os grafikus böngésző, mely számos protokolt és szabványt támogat. Bizonyos bővítményekkel még a DivX,
MP3
és
PDF
dokumentumok kezelésére is képes lehet. Az Arachne futtatható az eredeti DOS és a későbbi DR-DOS verziók alatt is. Az eredeti verziót Michael Polak fejlesztette Borland C++ 3.1 alatt. Később lett
Linux
verziója is azonban ennek fejlesztése abbamaradt 2000-ben, nem úgy a DOS változaté, melyet a mai napig fejlesztenek (2006.10.20).
 
Link:[%A=http://www.cisnet.com/glennmcc/arachne/%] Arachne[%A%]
 

Böngészők időben


 
A lista nem teljes és az itt ismertetett böngészők mellett még számos átirat és egyéb program áll rendelkezésünkre, melyek igyekeznek valami pluszt nyújtani a vetélytársaikhoz képest. Ahogy azt láthattuk korábban is az uralkodó böngésző időről-időre változik és könnyen lehet, hogy amely programot ma még milliók használnak, néhány év múlva már el is felejtenek. Többen is versenyben vannak az Explorerrel szemben és a technikailag fejlettebb FireFox már most komoly 10% felette résesedésre tett szert, mely úgy tünik, még tovább növekedhet. Ha nem vagyunk elégedettek jelenlegi böngészőnkkel, vagy netán az Explorert használjuk, ne féljünk és próbáljunk ki bátran mást is. Sok kellemes meglepetésben lehet részünk…
 
 
 

Böngészők térben


 
A térbeli vagyis
3D
-s webböngészés kicsit talán tudományos fantasztikumnak tünhet pedig egyáltalán nem az. Számos programot írtak és fejlesztenek a mai napig is, melyek megpróbálnak könnyen áttekinthető virtuális böngésző teret alkotni számunkra. Az elképzelés érdekesen hangzik és vannak előnyei is, azonban a jó, és hosszas barangolás után is áttekinthető virtuális tér létrehozása nem könnyü. Arról nem is beszélve, hogy számos próbálkozás jelentős erőforrást is igényel, a 3D-s megjelenítés miatt lelassulhatnak az alkalmazások, a különféle nagyfelbontású illetve multimonitoros rendszereken pedig beláthatatlanul viselkedik a jelenleg létező programok jelentős része. Egyik érdekes és talán leghasználhatóbb megoldás a CubicEye nevü böngésző, mely ahogy neve is mutatja négyzetes térben rendezi el az oldalakat ahol egyszerre 5 weboldalt látunk és kezelhetünk. Az Ubrowser inkább csak egy kísérlet és demonstrációs program, mivel képes ugyan térbeli formákon megjeleníteni a hagyományos weboldalakat de mindig csak egy oldalt. A 3B Browser egy virtuális térben müködő internet áruház vagy inkább bevásárlóközpont és ennek megfelelő funkciókkal látták el. Kezelése kissé bonyolult és meglehetősen lassú.[%IMAGE=2826%]
 
A 90-es években sokat lehetett hallani a
VRML
leíró nyelvről is, mely a későbbiekben soha sem terjedt el és mára szinte teljesen feledésbe merült. Hasonlóan a 3D-s böngészők kérdése is szinte eltünt a köztudatból. Találkozhatunk ugyan néhány ígéretes próbálkozással, ezek viszont jobbára csak jó szórakozást jelentenek, és nemigen beszélhetünk valójában használható programokról.