Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2006-10-11

Végre eljutott hozzánk is a 2003 International CES Innovations Design & Engineering díjas Tivoli Audio Radiocombo készülék. A céget az a Henry Kloss alapította...

hangminőség, esztétikum, variálhatóság
7 pont
9 pont
9.8 pont
összpontszám: 8.6 pont
magas ár



Henry Kloss alkotta meg a világhírü AR1 akusztikus felfüggesztésü hangsugárzót, a 60-as évek végén az első projektoros televíziót, később a Dolby
B
zajszürős kazettás magnót és rengeteg különféle multimédiás hangszórót. Már 70 éves volt, amikor 2000-ben Tom DeVestoval megalkották a Tivoli Model One rádiót. A Tivoli audio eszközök a közel 50 éves Hi-Fi tapasztalatát ötvözik az egyszerü, kifinomult minőségi stílussal. A fő cél mindig a legjobb hangminőség elérése volt elérhető árfekvéssel. A Tivoli család minden tagja kimagasló ár/érték arányt képvisel mind a hangzás, mind a formatervezés tekintetében, természetesen saját kategóriájában.

Model One

Az alap építőkocka. Első ránézésre úgy néz ki, mintha egy második világháborús filmből maradt volna itt, és a titkos ügynökök ezzel adták volna le rejtjelezett rádióadásaikat. Finom vonalvezetését az egyszerüség jellemzi. Semmi fölöslegesség. Fa kerete elegánssá teszi. Az előlapon, bal oldalon található egy kicsi hangsugárzó, a jobb oldalon a rádió állomáskereső tekerőgombja és a kettő között a hangerőszabályzó, amely alatt egy funkció gomb (kikapcsolás/
FM
/
AM
/ AUX ), ill. két diszkréten világító LED. A hátlapon található egy bass-reflex nyílás, antennabemenet (de beépített antennája is van), külső müsorforrás-csatlakoztató bemenet, audio kimenet erősítőhöz, fejhallgató csatlakozó, mélynyomó csatlakozó, hálózati 220 és 12 Voltos csatlakozó. Bekapcsolás után életre kel a rádió és a szoba megtelik hangokkal. Az állomáskereső „maga a csoda”, olyan érzékenységről tesz tanúbizonyságot, hogy a kifinomult tengerészeti müszerek is megirigyelhetnék. Az 5:1 áttétel miatt élményszámba megy a rádióadók keresése. Meglepő módon, elegendő a belváros közepén az emeleti szobában a beépített antenna. Bár a tuner rész (kierősítve, vagy fülhallgatón keresztül), a Model One csak monoban szól, de méretéhez képest dinamikus, és az emberi beszédhangok tónusosak, kellemes a bemondókat hallani. A magas és a középtartomány nagyon szépen szól, a mély kicsit kevés, de a 7 cm-es hangsugárzótól ez is szép teljesítmény. Szerintem nincs olyan ember, aki ne szorítana neki helyet akár az íróasztalán, akár a konyhában, vagy a víkendházban.

Model Two
[%IMAGE=2753%]
A második lépcsőfok, mert a mini rádió kiegészül egy jobboldali hangfallal, amely méretre ugyanakkora, mint a Model One. A kiegészítő egység még letisztultabb darab, mert az előlapon csak a 7 cm-es hangszóró található. Csatlakoztatás után kiszélesedik a tér. Akár egy nagyszobát is betölt hangokkal, mert 5 méter távolság is lehet a két egység között. A sztereó effektek szépen előjönnek, és a teljes hangerőn se torzul el a hangzás! Ez nagyon nagy dolog, mert a szokásos müanyag „gagyiparádé” eszközök már félhangerő környékén elkezdenek torzítani, és utána meg csak erőlködnek, ráadásul a jobb és baloldali hangszórók sincsenek fél méternél távolabb egymástól. A Tivoli minden hangerőfokozaton tisztán, egyenletesen szól. A mély ugyan már egy kicsit több, de még nem az igazi.

Model Sub
[%IMAGE=2755%]
Ha még szebb hangzást szeretnénk, semmi baj, erre is van megoldás. Csatlakoztatjuk a Model Sub-ot, és egy hasonlóan szép formájú eszköz gondoskodik a mélyhangokról. A 11 cm-es hangsugárzó teszi a dolgát. A leggyengébben fogható rádióadó is szépen duruzsol. Persze, mindig lesznek elégedetlenek, mert az utcákon dübörgő mélyládák rezonanciáját nem érhetjük el, de ezt a készülékcsaládot nem is a hangnyomás verseny lelkes híveinek tervezték. Maradjunk annyiban, a harmonikus hangzásnál jobb jelzőt nem tudok találni.

Model
CD


Ma már CD nélkül nem sokan tudnának létezni. A CD egység újabb lépcsőfokot jelent a teljesség felé. Méretre megegyezik a Model One és a Model Two paramétereivel, csak kicsit (2 cm) mélyebb. Természetesen a design (egyszerüség, fakeret) is teljesen hasonló. Ehhez a „modernebb” eszközhöz már távirányító is dukál. A hitelkártya méretü távkapcsoló minden funkciót kezel, kiegészítve a hangerő szabályozással. Itt van egy kis trükk, mert nem közvetlenül a Model One hangerejét kezeli, hanem a CD hangkimeneti szintjét, ezáltal teljes kimeneti szintre állítva ebben az esetben már torzíthat. Kíváncsiságomnak engedve belehallgattam a Ganxsta Zolee & Kartell Helldorado lemezébe is. „Dübörgött” rendesen, de igazából a visszafogottabb, gitáros-dobos (Jesse Cook) produkciók illenek hozzá.

[%IMAGE=2756%] Összegezve a mai „minden müanyag” világban üdítő színfolt a Tivoli Audio, mely szemet és fület egyaránt gyönyörködtet. A minőségi komponensek mesteri rendszert alkotnak. Igaz, nagyon hangos „üvöltést” ne várjunk tőle, de egy közepes méretü szobában barátságos légkört teremthet. A fentebb felsorolt elemek Radio Works fedőnéven komplett csomagban is megvásárolhatóak, 181 000 forintos áron. Az ár ugyan elég magas, de a hangminőség és a komponensek egyszerü, szép kidolgozása kárpótol mindenért.

Az egyes modellek árai:
Model One[%ITALIC%][%BOLD%]: 46.000 Ft. [%ITALIC%][%BOLD%]Model Two : 69.000 Ft.
Model Sub : 39.000 Ft.
Model CD: 76.000 Ft
A fentiek egy Radio Works csomagban: 181.000 Ft.