Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
Marcos - 2006-09-25

Lassan végjátékához közeledik a 2006-os évad gyorsasági autósport királykategóriája, a Formula 1. Visszavonulásról, bajnoki címrÅ?l, átszerzÅ?désektÅ?l hangos a sajtó...

 
Az a háttér, amely nemcsak a két pilótát, hanem az egész cirkuszt körüllengi – szinte mitizálja – felbecsülhetetlen tapasztalatokat, és technikai kuriózumok egész sorát vonultatja fel. Nincs ez másképp a sportban használt számítástechnikai eszközök portfólióján, neves gyártók, egyedi és egyben csúcskategóriás termékei szolgálják a csúcsokat és a fizika törvényeit döntögető autókat és pilótáikat. Ha csak belepillantunk a top csapatok arzenáljába a Ferrari-t az AMD, az Acer, a BMW-t az Intel, a Williams-et a hp, a McLaren-t a Microsoft támogatja. Az Acer egyenesen egy sorozatot adott ki a Ferrari tiszteletére, melynek színe az összetéveszthetetlen maranellói vörös, és természetesen a csúcstechnika.
 
A háttérben azonban egy újabb csörte zajlott le az idény közepén, és meglepő eredménnyel zárult. Tudvalevő, hogy az autók elektronikai rendszere és vezérlése milliókat ér, nem egy, nem két verseny dőlt el már rajtuk. A legnagyobb, és talán legismertebb milánói székhelyü, olasz specialista, a Magnetti Marelli adja az autók nagy részének a vezérlést. Ha egy picit sarkítva kellene példálóznom, akkor a Bosch kiscserkész a taljánokhoz képest (mielőtt még bárki is felhördülne, a Magnetti Marelli a versenysportban végzi leghatékonyabban munkáját). Na mármost, a következő évadtól a cég viszonya megszünik a Forma 1-gyel, mivel a költségcsökkentés égisze alatt csakis egy motorvezérléssel foglalkozó cég jöhet majd számításba. És ez nem a Magnetti Marelli, hanem a Microsoft MES (McLaren Electronic System) lesz az ECU (Egységes Elektronikai Rendszer) szállítója.
 
Egyesek tudni vélik, hogy a háttérben valójában egy Microsoft által erősen támogatott fejlesztő cég áll. A MES szoros kapcsolatban áll a McLaren-nel, noha a cég hangsúlyozza, hogy a gárda nemcsak nekik szállít elektronikát, hanem a vetélytársaknak is. Ez mind szép és jó, de azért ne higgyük azt, hogy ez nem lesz majd előnyére a csapatnak. Komoly pénzekről, presztízsről és K+F-ről szóló csatározás mindenképp jól jöhet az információs társadalomnak, mert a folyamatos és kiélezett küzdelem olyan megoldásokat és észrevételeket fedhet fel az emberiség előtt, amely tovább javíthatja az ember és gép között kialakult törékeny kapcsolatot.