Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2006-09-25

Az utóbbi hetek, hónapok sorozatos incidensei egyre erÅ?sebben jelzik, hogy bizony nincs minden rendben a jelenlegi lítium-ion akkumulátorok gyártásával, fÅ?leg a Sony gyártósorain…



[%IMAGE=2678%]Azok kedvéért akik esetleg lemaradtak volna az elmúlt hónapok robbanásos eseményeiről, összefoglalnánk néhány mondatban a történteket. Nem újabb terrorcselekményekről van szó, hanem gyártási hibás laptop akkumulátorokról, melyek a Sony gyártósorain készültek. A hibás akkumulátorok idővel túlmelegedhetnek, és tûzet is okozhatnak, sőt okoztak is számos esetben, és lassan nem telik el hét, hogy ne hallanánk újabb kiégett vagy felrobbant laptopról. A hibás áramforrások hatalmas mennyiségben kerültek forgalomba. A legnagyobb rész a Dell gépeiben landolt, de kaptak belőle más gyártók is néhány százezres tételekben.

A lista hatalmas számokat tartalmaz, és úgy tûnik egyre nagyobb lesz:
- [%A=https://support.apple.com/macbookpro15/batteryexchange/index.html%]Apple: 1.8 millió hibás akkumulátor[%A%]
- [%A=http://www.dellbatteryprogram.com/%]Dell: 4.1 millió hibás akkumulátor[%A%]
- [%A=http://www.toshibadirect.com/td/b2c/home.to%]Toshiba: 340 ezer hibás akkumulátor[%A%]
- [%A=http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?sitestyle=lenovo&lndocid=BATT-LENOVO%]Lenovo, IBM: 526 ezer visszahívott akkumulátor[%A%]

[%IMAGE=2631%]
Az összesített szám jelenleg több, mint 6 millió de elképzelhető, hogy még többről is szó lehet, bár a cégek állítása szerint már minden hibás szériát felderítettek. Ennek ellenére jelenleg a Lenovo csoport is vizsgálatokat kezdett egy Los Angeles nemzetközi repterén elfüstölt ThinkPad T43-as ügyében. Senki sem sérült meg és a tûz okát valamint körülményeit jelenleg is vizsgálják. Időközben döntést hoztak a Lenovo és az IBM vezetői! Ennek értelmében 526 000 akkumulátort hívnak vissza melyeket egytől-egyig a Sony gyártott!

Ezen felül a Toshiba is akkumulátor visszahívási programot hirdetett. Szerencsére az érintett Toshiba családokat csak Japánban illetve Észak-Amerikában forgalmazzák, így feltehetően a hazai vásárlókat nem érinti a probléma.

A legújabb eset egy Dell géppel, melyben Sony akkumulátor volt a Yahoo egyik irodájában történt ahol szabályosan felrobbant egy laptop, és rövid időre az épület egy részét is kiürítették. Ez az utolsó eset csak egy a sorban. Számos laptop felrobbant, és kiégett hibás akkumulátorok miatt, és előfordult, hogy tüzet is okoztak a megsemmisülő gépek.

A probléma hátterében…



A szakértők szerint a hibát feltehetően a gyártás során a lítium-ion cellákba került fémszennyezés okozza.

Mûködési elv

A lítium-ion akkumulátorokban a töltés tárolásáról lítium-ionok gondoskodnak, amelyek töltéskor a negatív, szén alapú elektródához, kisütéskor pedig a pozitív fémoxid elektródához vándorolnak. Az anódot és a katódot szerves elektrolit választja el egymástól.

A lítium-polimer akkumulátor hatalmas előnye, hogy nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz folyékony elektrolitot, helyette speciális polimer választja el az anódot és a katódot. Ez nagyon vékony és nagyon rugalmas cellákat eredményezhet, mivel nem kell vastag falú burkolattal védekezni a folyadék kifolyása ellen. A modern cellákban feltekerik a vékony cellát, mint egy zselé rudat, így hatalmas felületet kapnak, melynek rétegeit vékony szigetelő sávok választják el. Minél nagyobb kapacitású egy akkumulátor a szigetelő rétegek annál vékonyabbak lesznek. Ma egy tipikus cellában ez a réteg 25 mikron körüli. [%IMAGE=2633%]

A baj akkor kezdődik, amikor szigetelőréteg megsérül, illetve fémszennyeződés következtében gyakorlatilag belülről rövidre záródik az akkumulátor. Ez a rövidzárlat gyors túlmelegedést és sokszor robbanásszerû megsemmisülést von maga után. A szennyeződés a gyártás során kerülhet a cellákba, ha az akkumulátor élete során valamikor belső rövidzárlatot okoz, akkor a végkifejlet katasztrofális.