Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2006-09-18

Az Windows operációs rendszereken az egyik legnépszerûbb alternatív böngésző a Firefox. A program számos bővítménnyel ruházható fel, melyek képesek új funkciókkal felruházni az eredeti böngészőt...


A Mozilla Firefox egyik legnagyobb előnye a kiváló
Gecko
böngésző motor azon tulajdonsága, hogy külső beépülő modulokkal, vagyis plug-in-ekkel bővíthető, melyek képesek új, magaslatokra emelni a felhasználó barát böngésző fogalmát. A cikksorozatunk végig vesz néhány hasznos és érdekes bővítményt a több ezer fellelhetőből.

Plug-in-ek

A beépülő modulok, telepítéséhez, menedzseléséhez nincs más dolgunk, mint az „Eszközök” legördülő menün belül a „Kiterjesztések” (CTRL+SHIFT+K) pontra kattintani, mely megnyit egy külön ablakot, amiben a már feltelepített kiterjesztéseinket láthatjuk, illetve ezeket törölhetjük, beállíthatjuk, és innen egy kattintással továbbiakat is kereshetünk.

Image Zoom

Egy igen hasznos bővítmény az Image Zoom modul, melynek segítségével a weblapokon belüli apróbb képeket is képesek vagyunk kinagyítani. Sajnos csak hagyományos raszteres nagyításról van szó (hisz a weblapokon szinte minden statikus kép raszteres), így a nagyítás során fellépő rohamos minőségromlásra számolnunk kell. A modul telepítése után egy kép fölé állva a jobb egér gombunkat tartsuk lenyomva és egerünk görgőjével nagyíthatjuk, illetve kicsinyíthetjük az aktuális képet.

Teljes név: [%A=https://addons.mozilla.org/firefox/139/%]Image Zoom 0.2.6[%A%]
Készítő: Jason Adams

Page Zoom

Sokszor előfordulhat egy modern nagyfelbontású megjelenítőn oly kicsik egy weblap karakterei, hogy igencsak meg kell erőltetni szemünket, hogy rendesen lássuk a szöveget. Ilyenkor hasznos ez a kiterjesztés, melynek segítségével egy bármely weboldal szöveges tartalmát nagyíthatjuk, és kicsinyíthetjük. Telepítés után a CTRL billentyû nyomva tartása mellett az egerünk görgőjével tudjuk változtatni a betûméretet. A kiterjesztés beállításaiban pedig beállíthatjuk az alapértelmezett méretet, és a nagyítás mértékét is százalékban.

Teljes név: [%A=https://addons.mozilla.org/firefox/1499/%]PageZoom 0.3.2[%A%]
Készítő: Kenji Inoue

IE Tab

Sajnos számos weboldalt írtak meg úgy, hogy „véletlenül” csak a Windows eredeti böngészőjében hajlandóak rendesen mûködni. Ilyenkor segít rajtunk ez a modul, mely lehetővé teszi, hogy az Explorer megjelenítő rendszerét használjuk, egy külön fülben a többi nyitott weblapunk mellett a Firefox-on belül. A telepítés utána funkció tetszés szerint elérhető ikonról, vagy a jobb egér gombbal előhívható legördülő menüből is.

Teljes név: [%A=https://addons.mozilla.org/firefox/1419/%]IE Tab 1.1.0.6[%A%]
Készítő: Hong Jen Yee

Fission

Ez az aprócska kiterjesztés megjeleníti az úgynevezett töltési sávot a címsorban. Így sokkal látványosabban és szembetûnőbben láthatjuk, hogy az éppen betöltés alatt álló weblapnak mennyi része van lent és ezt akár az egyes füleken is nyomon követhetjük. A Firefox így hasonlóan jeleníti meg a töltés állapotát, mint a Mac
OS
Safari nevû böngészője.

Teljes név: [%A=https://addons.mozilla.org/firefox/1951/%]Fission 0.8.6[%A%]
Készítő: Zeniko