Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2006-08-08

A világ 45 felsÅ?oktatási intézménye, köztük a Budapesti Müszaki FÅ?iskola indít multi-threading kurzusokat, hogy a tanulók megtanulják kiaknázni a többmagos platformok elÅ?nyeit ...


Intel
Corporation ma nyilvánosságra hozta azt a világszintü kezdeményezését, mely szerint a felsőoktatásban tanulóknak előképzést nyújt a szoftverfejlesztés forradalmasításáról; amely szerint az egymagos processzorok helyét átvennék a számos utasítást végrehajtani képes, többmagos lapkák. E fejlődési út megváltoztatja a szoftverkészítést, és újszerü gondolkodásmódot igényel annak érdekében, hogy teljes mértékben kihasználhatóak legyenek a processzorok új képességei.
A felsőoktatási program részeként az Intel egy hosszú távú együttmüködés keretén belül, szakértelemmel, anyagiakkal, fejlesztési eszközökkel, tananyaggal, és képzéssel támogatja a világ legelismertebb 45 felsőoktatási intézményét, beépítve azok informatikai tananyagaiba saját többmagos, és több szálon futó processzorairól szóló koncepcióját. A kurzusok vezetői, az Intel Software College multi-threading processzorainak szakértői az Intel többmagos architektúrájának bemutatásával megtanítják a számítástechnikai hallgatókat, hogyan érhetik el programjaik csúcsteljesítményét a több szálon futó utasítást végző, többmagos processzorok segítségével. Az Intel ehhez tananyagokat biztosít, többmagos processzorokkal ellátott laptopokat nyújt az oktatók számára a tantermi oktatáshoz, valamint biztosítja az Intel Software Development Products licenszeit is, emellett az intézmények hozzáférést kapnak fórumokhoz és a technikai támogatáshoz is.

Számos európai felsőoktatási intézmény közt e világméretü kezdeményezés részese a Budapesti Müszaki Főiskola is, valamint több kontinens (Brazília, Kína, India, Amerika) vezető intézményei, és Egyesült Államok-béli patinás egyetemek is szerepelnek az együttmüködő iskolák listáján (Carnegie Mellon University, Cornell University, Georgia Institute of Technology, University of Michigan and University of Washington).

Az első kurzusok az idei év őszi szemeszterében kezdődnek, s az Intel több száz további egyetem bevonását tervezi a 2007-es, és az azt követő tanévekre.

„Az Intel támogatása a többmagos processzorokkal kapcsolatos oktatásban két okból is fontos – mondta Karsten Schwan, a Georgia Institute of Technology számítástechnikai főiskolájának professzora – először is a lehetőség, hogy első kézből informálódhatnak a legmodernebb technológiáról, és eszközökről mindig izgalmas hallgatók számára. Másodszor pedig az Intelhez hasonló cégek, melyek a jelenlegi kutatásokon túlmutató eredményekkel rendelkeznek, képesek feltárni a technológia szélesebb lehetőségeit.”

További információ a programmal kapcsolatban az [%A=/admin/www.intel.com/software/college%]www.intel.com/software/college[%A%] és a [%A=/admin/www.intel.com/education/highered%]www.intel.com/education/highered[%A%] weboldalakon.