Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2006-07-10

A Seagate nemrégiben egy teljesen új merevlemez technológiát dolgozott ki és szabadalmaztatott, mely lehetÅ?vé teszi az 1 TB kapacitású laptop merevlemezek gyártásátâ?¦



Az új megoldás 10 szeres kapacitásnövekedést jelentene a jelenlegi megoldásokhoz képest, ideértve a
perpendicular
rögzítési eljárást is. A HAMR vagyis Heat-Assisted Magnetic Recording egy merőben új eljárás, mely nanocsöveken alapuló technológiát is magában foglal. Ez lehetővé teszi, hogy az író/olvasó fej közelebb lehessen az adattároló felülethez és ezáltal több információt tudjunk eltárolni.

Azzal, hogy a fej közelebb kerül szükséges egy ellenálló kenőréteggel ellátni az adattároló felületet. Azonban a nagyon kis területre történő írás során a mágneses tároló réteget melegíteni kell, mely károsítja a kenőréteget. Az elpárolgott kenőréteg pótlását a cég a nanocsövek segítségével oldotta meg. A
merevlemez
belsejében plusz kenőanyag tároló lenne, melynek tartalmából időnként visszajuttatnának egy keveset a lemezek felszínére, így pótolva az írás során keletkező sérüléseket a védőrétegben. A tartalék kenőanyag természetesen a háttértároló egész élettartamára elegendő lenne.

Ez a megoldás lehetővé teszi akár 600
GB
kapacitású 1.8
colos
merevlemezek és 1.46
TB
kapacitású 2.5 colos notebook winchesterek gyártását is.

A technológia első piaci megjelenése egyelőre nem ismeretes. Ha figyelembe vesszük az eddigi merevlemez méret növekedési tendenciákat, évek telhetnek el, míg ilyen tárolók kerülnek forgalomba.