Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
sulaki - 2006-01-21

Végre nálunk is beindult a földfelszíni digitális mûsorszórás, igaz ugyan, hogy a csatornaválaszték csekély, de előbb-utóbb az m1, az m2 és a Duna TV mellett lesz választék.

parányi méret, USB csatlakozás, távirányító
9 pont
8 pont
9 pont
összpontszám: 8.7 pont
csak 3 csatorna vétele, és az is csak Budapest környékén

A Freecom memóriamodul méretû, ezért talán kiérdemelheti a „legkisebb”
DVB
tuner titulust, mert 28x86x15 mm, és csupán 25 gramm. Az átlátszó mûanyag csomagolást leküzdve kézbe vehetjük az
USB
-s eszközt, a mágnesesen és tapadókoronggal is rögzíthető mini antennát, a hitelkártyaméretû távirányítót, egy
USB
hosszabbító kábelt és a telepítőlemezt. A
szoftver
feltelepítése után, valamely USB 2.0 portra dugott adaptert XP-nk azonnal felismeri, és telepíti a szükséges drivereket. A legügyetlenebb felhasználó is kb. 10 perc alatt végezhet. Sikeres telepítés után, csatlakoztatjuk, és rögzítjük mini antennánkat, majd az automata hangolást elindítva, perceken belül megtalálhatjuk mindhárom közszolgálati csatornát. A belvárosban, a VI. kerületben ez gond nélkül ment, sajnos Budaörsön már nem talált semmit. Ezek ugyanazon a frekvencián érhetők el, mert a digitális technika ezt is lehetővé teszi. Az analóg antennavételhez képest itt sohasem lesz szellemkép, és a kontúrok is mindig élesek maradnak. Ha a mellékelt antenna jelerőssége nem megfelelő, akkor egy normál 75 Ohmos
koax
antenna csatlakozót is csatlakoztathatunk, persze csak akkor, ha a vezeték másik végén tetőantenna is van. Digitális rádióadásokat nem sikerült fognunk, de ezt tudjuk be annak, hogy hazánkban ez még gyerekcipőben jár, és csak kísérleti adásokra redukálódik.

A képminőség tényleg meggyőző, bár az
MPEG-2
kódolás, amellyel az apróság dolgozik, még nem tud 100 százalékos képminőséget produkálni minden mozgókép esetén, de ne legyünk telhetetlenek. Az elektronikus programújság (EPG) is új távlatokat nyit, de természetesen a teletextről sem kell lemondanunk. Az igazi újdonságot az élő adás felvétele, szüneteltetése, és az időeltolásos televíziózás jelenti, melynél lehetőségünk van a már elindult felvételt elejéről elkezdeni nézni, miközben a felvétel nem szakad meg, és a gyorsításokkal akár utol is érhetjük a valós időt.

Összegezve: a 23.990 forintos ár már elérhetővé teszi mindenki számára a digitális televíziózást, amely ugyan csak 3 csatorna nézését jelenti egyelőre, de a szoftvere rögzítő funkcióinak segítségével jó alternatívát jelenthet az asztali DVD-írók számára. Az USB csatolófelület lehetővé teszi a
PC
-s és a laptopos használatot is, ezért ha van rá lehetőségünk, és autós kirándulásra Európa nyugatibb országaiba megyünk, akkor a kicsiny tunert is vigyük magunkkal.

Ár: 23.990 Ft (bruttó)
Forgalmazó: [%A=http://www.multimedia.hu/FCUD0500%]Procomp-Hungary Kft.[%A%]

Technikai adatok:
  • mobil
    DVB-T
    vevőegység, mindössze 28x86x15 mm
  • ideális eszköz kódolatlan TV- és rádióadások vételére
  • tartozék mini
    DVB
    -T vevőantenna
  • csatlakozás a számítógép USB 2.0 portjára, külön tápot nem igényel
  • eszközigény: DirectX 9.0 kompatíbilis videokártya
Windows XP operációs rendszer