Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2006-01-20

20. évfordulóját ünnepli a PC vírus: az elsÅ? számítógépes kártevÅ? 1986 januárjában jelent meg. Bár maga a floppy lemezeken keresztül terjedÅ? Brain vírus viszonylag ártalmatlan volt...

20. évfordulóját ünnepli a
PC
vírus: az első számítógépes kártevő 1986 januárjában jelent meg. Bár maga a
floppy
lemezeken keresztül terjedő Brain vírus viszonylag ártalmatlan volt, mégis ez indította el a mai vírushelyzethez vezető események láncolatát.

Az eltelt 20 év alatt több mint 150 ezer vírust észleltek, és ez a szám gyorsan növekszik – csak az elmúlt hat hónapban 40 ezerrel emelkedett. Az első vírus megjelenése óta a legnagyobb változás nem a vírusok típusaiban vagy azok mennyiségében történt: sokkal inkább a víruskészítők szándékaiban.

„A legnagyobb változás kétségkívül az, hogy a vírusokat már nem amatőrök írják kedvtelésből, hanem bûnöző csoportok, mégpedig anyagi haszon reményében. Ráadásul semmilyen jel nem utal arra, hogy ez a jövőben megváltozna” – mondta el Mikko Hyppönen, az F-Secure kutatási igazgatója. „Már vannak arra utaló jelek, hogy a rosszindulatú kódok szerzői a laptopok
WLAN
hálózatait fogják megcélozni az automatikusan terjedő férgekkel. Bármi is legyen a következő lépés, érdekes lesz látni, hogy milyen típusú vírusokról beszélhetünk majd húsz év múlva – lehet, hogy a számítógépes vírusok házakat is megfertőznek majd?”

A hajlékonylemezekkel együtt már hosszú ideje eltûnt bootszektor vírusok viszonylag sokáig, 1986-tól 1995-ig hódítottak. Mivel floppy lemezeken keresztül terjedtek számítógépről számítógépre, a fertőzés csak hónapokkal vagy évekkel a kártevő megjelenése után érhetett volna el jelentősebb szintet. Ez a helyzet 1995-ben, a korai Windows operációs rendszerek sebezhetőségeit kihasználó makróvírusok megjelenésével változott meg. A makróvírusok négy éven át uralták az informatika világát. A vírusok terjedési ideje az első felfedezéstől a globális probléma kialakulásáig körülbelül egy hónapra csökkent.

Az
internet
elterjedésével megjelentek az
e-mail
férgek és a vírusok terjedési sebessége is hatványozódott, amelyek közül egyes példányoknak a globális járvány eléréséhez csupán egy napra volt szükségük. A leginkább említésre méltó az egyik legelső ilyen e-mail féreg, a Loveletter, más néven az ILOVEYOU volt, amely széles körben pusztított, és hatalmas anyagi károkat okozott 1999-ben.

2001-ben a hálózati férgek megjelenésével (mint például a Blaster és a Sasser) a terjedési idő egy napról egyetlen órára csökkent. Ezek a kártevők automatikusan és megkülönböztetés nélkül megfertőztek minden olyan internetre csatlakoztatott számítógépet, amely nem rendelkezett megfelelő vírusvédelemmel. Az e-mail és a hálózati férgek jelenleg is pusztítanak az informatika világában.