Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2006-01-06

A közelmúltban még szinte egyeduralkodónak számító infravörös optikával rendelkező egerek kora lassan leáldozóban van, és sorra jelennek meg a lézeres utódok...

Lézer optika, kényelmes használat
9 pont
8 pont
8 pont
8 pont
összpontszám: 8.3 pont
Közepes érzékenység, nincs oldalgörgetés

A lézeres egér infravörös elődjéhez képest egy sokkal vékonyabb, és pontosabb sugarat használ elmozdulásának mérésére, ezért a nagy pontosságot igénylő alkalmazásoknál előszeretettel fogadják az új technológiát. A Microsoft egereket vannak akik szeretik, egyeseknek kevésbé szimpatikusak, azonban szinte mindenki ismeri. Összességében elmondható, hogy igen jó és kifinomult számítástechnikai kiegészítők gyárt a főleg programjairól ismert cég.
 
Az óriáscég termékpalettáján is megjelentek a lézeres egerek melyek soha nem látott pontosságot és érzékenységet nyújtanak használóiknak. Egy egérnél azonban nem csak a belső technológia számít hiszen nap, mint nap szorongatjuk ezt a kis eszközt, melynek külső kialakítása és elrendezése éppen olyan fontos, mint mûködése és pontossága. Az egérnek egy roppant kényelmes elnyújtott alakja van, mely teljesen szimmetrikus. Az egér elrendezése optimális és a két oldalsó gomb is kényelmesen használható. Öt gombos egérről van szó, melynek gombjai természetesen programozhatók, és a cég saját IntelliPoint programjával külön összetett funkciókat adhatunk minden gombnak. A programon belül beállíthatjuk az egér érzékenységét is több más konfigurációs lehetőség mellett. Ettől függetlenül lehetne egy kicsit komolyabb a konfigurációs software. Természetesen ahogy – ideális esetben - minden
USB
-s egérnél Windows XP operációs rendszer alatt, azonnal használhatjuk mindenféle installálás nélkül. Több mai egéren van sokkal több gomb és funkció, melyek szükségessége nagyon felhasználófüggő, egy fontos dolog azonban kimaradt az egérből, mely legtöbbünknek hiányozna. Ez nem más mint az oldalsó görgetés.
 
Ugyan lézeres egérről van szó, és ennek hallatán sokan egyből egy játékokra kihegyezett csodára gondolnak, esetünkben azonban másról van szó. A Microsoft Laser Mouse 6000-es lézeres egér 800 pont felbontású négyzet inchenként, viszont az optika és a vezérlőrendszere nem olyan kiforrott, mint más konkurens gyártók csúcsmodelljei (Gondoljunk csak a Logitech MX1000-re). Így átlagos irodai, illetve otthoni használatra mindenképpen alkalmas az egér, azonban profi játékosoknak nem ajánlanám. Egy dolgot mindenkinek érdemes figyelembe venni egy ilyen eszköz vásárlásánál, mégpedig magunkat, vagyis a saját egyedi szokásainkat és egérhasználatunk, ezért ha lehetőségünk van rá mindenképpen próbáljuk ki a vásárlásra kiszemelt egerünket a megvétel előtt.