Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-12-07

A Yamaha és a FujiFilm közösen fejlesztették ki a Labelflash elnevezésû technológiát, mely komoly versenytársa lehet a HP által kifejlesztett Lightscribe eljárásnak.



A két cég új fejlesztésû eljárása hasonlóan mûködik a HP által kifejlesztett Lightscribe technológiához, mely az írófej lézersugarát használja optikai lemezek címkézésére. A Labelflash lehetővé teszi a felhasználók számára képek, feliratok égetését a lemezekre. Természetesen ez a megoldás is megfelelő írófejjel és technológiával felszerelt írókat és speciális bevonatú lemezeket igényel. A Lightscribe-hoz hasonlóan, a Labelflash esetén is meg kell fordítanunk a lemezt, melyre 256 árnyalatú képet égethetünk. A felirat 0.6 mm mélyen kerül beégetésre a lemez speciális bevonattal ellátott kék felületébe.

A két lézeres feliratozási technológia azonban több szempontból is különbözik. A Labelflash lemezek bevonata egy szerves alapú speciális polimer, mely aránylag vastag, ezért csak
DVD
lemezeknél használható, míg a Lighscribe vékonyabb és
CD
-ken is alkalmazható. A Yamaha szerint az írási folyamat egyszerû felirat esetén 5 percet vesz igénybe, míg nagyfelbontású kép esetén 20 percet. A HP technológiája ezzel szemben érezhetően lassúbb, és ahogy korábbi tesztünkből kiderült, egy komoly címke akár 35 percünkbe is kerülhet a Lightscribe-bal.

Míg a Labelflash technológiát egyelőre csak az NEC alkalmazza asztali íróinak bizonyos szériáiban, addig a Lightscribe jóval népszerûbbnek tûnik.