Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
MaxRay - 2005-11-29

Tesztlaborunkban járt az Anycom bluetoothos sztereó fejhallgatója, mely képes bármilyen bluetooth adapterrel ellátott eszközzel kapcsolatot létesíteni...

Bluetooth csatlakozás, jó üzemidõ, egyszerû kezelhetõség.
9 pont
9 pont
8 pont
összpontszám: 8.7 pont
Közepes hangminõség, gyengébb minõségû mikrofon.



[%TAB%]A vezeték nélküli
sztereo
fejhallgatók már nem új keletûek azonban, a
bluetooth
kapcsolat széles körû elterjedése ellenére is csak a közlemúltban jelentek meg az első
sztereó
hangzást biztosító bluetooth eszközök. Az Anycom cég BSH100-as típusjlezésû fejhallgatója egy univerzális bluetoothos sztereó eszköz, melyre mikrofont is csatlakoztathatunk, így telefonáláskor éppúgy használhatjuk, mint zenehallgatásra. A vezeték eltûnésével lényegesen nagyobb mozgásteret kapunk zenehallgatás közben, így nem jelent gondot ha pár lépéssel távolabb szeretnénk menni laptopunktól miközben rajtunk van a fejhallgató. A gyakori ellenszenves fogadtatás és előítéletek ellenére, egy headset rengeteg élethelyzetben roppant hasznos lehet, mivel telefonálás közben felszabadítja mind a két kezünket.

[%TAB%]Az eszköz használata roppant egyszerû. Amennyiben még nem párosítottuk össze egyik eszközünkkel sem, akkor bekapcsoláskor nyomva kell tartanunk a hangerő szabályzó gombot a bekapcsolóval együtt. Majd amikor telefonunk, vagy laptopunk felfedezte új eszközünket, már csak párosítanunk kell őket négy nulla megadásával. A fejhallgató jobb oldalán találunk a hangerőszabályzó gombok mellet egy multifunkciós gombot, mellyel hívásokat fogadhatunk, vagy a zenelejátszó programot vezérelhetjük a számítógépünkön.

[%TAB%]A fejhallgató
lítium
ion akkumulátorát többféleképpen tölthetjük, mivel a töltőcsatlakozó mini
USB
szabványú, így akár a számítógépünk USB portján keresztül tölthetjük a fejhallgatónkat, vagy a mellékelt töltő adapter segítségével is. Ilyenkor azonban telefonálásra nem használható az eszköz, mivel a mikrofon is ugyanerre a mini USB portra csatlakozik.

Tapasztalatok

[%TAB%]A tesztelés során rengeteg helyzetben és eszközzel kipróbáltuk a fejhallgatónkat, a telefonoktól kezdve a
PDA
-kon át egészen a különféle laptopokig. A legtöbb telefonnal könnyedén együttmûködött és a néhány másodperces párosítás után már használható is volt, és ugyanilyen egyszerûen „hangoltuk” számítógépekhez is. A hangminőséggel azonban többször is problémáink adódtak. Számítógépes használat esetén komolyabb minőségromlást érzékeltünk körülbelül 3-4 méteres távolságtól, illetve a gép előtt ülve is előfordultak zavarok, valamint telefonos használat közben is észleltünk hangtorzulásokat. Az ilyen és ezekhez hasonló hangzás vagy inkább vételbeli problémák azonban a bluetooth kapcsolat alapvető tulajdonságaiban keresendők, mivel egyre vezeték mentesebb környezetünkben rohamosan növekszik az interferencia. Tiszta körülmények közt, legyen az akár otthon vagy bárhol ahol mérsékeltebb zavaró tényező volt körülöttünk igazán kielégítő hangzást élvezhettünk. Telefonáláskor az általunk hallott hang kiváló volt és a
Windows Mobile
5.0 operációs rendszerrel rendelkező telefonok estében ez különösen igaz, mivel ebben a rendszerben már van egy minőségjavító eljárás (A2DP). A mikrofon érzékenysége viszont gyenge közepesnek mondható, ezért sokszor elég halk hangot továbbít, és akkor sem zajmentesen. Ezen némileg javít a hangerő maximálisra állítása, azonban ilyenkor a zajszint is jelentősen megnövekszik.

[%TAB%]A sztereo headset házi mozi élményt és Hi-Fi hangzást semmiképpen sem nyújt, azonban mivel headsetről van szó, használható minden bluetooth képes eszközzel és így megajándékoz minket a vezeték nélküli mozgás szabadságával, mely 8-10 óra aktív zenehallgatást, vagy beszédet jelent.