Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2005-11-17

Teszteltük a HP által kifejlesztett lemez feliratozási technológiát, méghozzá egy laptop segítségével. Az új megoldással lemezeink arculata különleges és egyedi lehet.



[%TAB%]A LightScribe technológia lehetővé teszi a lézeres feliratozását CD, illetve
DVD
lemezeinknek amennyiben megfelelő bevonattal ellátott lemezt, és „rajzolásra” is képes optikai meghajtót használunk. Az új eljárást használó optikai meghajtók megjelentek slim vagyis notebookokba szerelhető változatban éppúgy, mint hagyományos asztali kivitelben. A HP laptopok bizonyos szériái és modelljei már alapkonfigurációban LightScribe képes meghajtót tartalmaznak, így akárhol legyünk a világban mindig elegáns egyedülálló lemezeket égethetünk. Az mi tesztmodellünk egy nx6110-es belépő szintû notebook, melyet korábbi lapszámunkban már részletesen teszteltünk, így most csak a főbb paraméterein futnánk át még egyszer.

A HP nx6110-es

[%TAB%]Sok notebook használónak nincs szüksége hatalmas teljesítményû erőgépere, vagy mindenféle multimédiás szolgáltatással megtûzdelt különlegességere, mivel könnyen kezelhető irodai gépet szeretne használni. Az nx6110 pont egy ilyen gép. Külső megjelenésében nincs semmi feltûnő, a matt fekete burkolat letisztult és minden díszítőelemtől mentes, viszont egy igen szokatlan hiányosság, még bennünket is meglepett. Amikor felnyitottuk a laptopot nem találtunk hangerő szabályzó gombot ez eddig rendben volna, de az “Fn” funkciógombbal elérhető hangszabályzó funkció sem található a gépen, csak
szoftveres
hangállítás lehetséges.

[%TAB%]A matt fekete burkolat alatt a tesztmodellünkben, egy 1.4
GHz
–es
Celeron
M
processzor
foglalt helyet, melyet egy
Intel
855 GM
lapkakészlet
támogatott. Az 512
MB
rendszermemória e legtöbb irodai alkalmazásra elegendő, azonban ebből még le kell vonnunk az integrált grafikus vezérlő által használt memóriaterületet is. A laptop 15
colos
XGA
(1024x768) felbontású kijelzővel rendelkezik, mely irodai alkalmazásokhoz megfelelő munkaterületet biztosít. Az általunk tesztelt modellben vezeték nélküli kártya nem volt, azonban az nx6110-es más kiépítésû változataiban találunk
Wi-Fi
kártyát. Portok és bővíthetőség terén, minden alapvető összetevő megtalálható, sőt még
FireWire
csatlakozót is találtunk a laptopon. Az adatainkat egy 40
GB
merevlemezen tárolhatjuk, azonban ha ez kevésnek bizonyulna lehetőségünk van
CD
-k és
DVD
-k írására is, valamint a lemezek feliratait is felégethetjük a LightScribe meghajtóval.

A LightScribe technológia

[%TAB%]Ennél az alapvetően újszerû lemez feliratozási eljárásnál, az optikai meghajtó lézer feje, mely az adatokat írja illetve olvassa, végzi el a feliratozást is hasonlóan az adatíráshoz. Ezáltal ennél a technológiánál szinte szó szerint felégetjük e feliratot. Az eljárás csak speciális bevonattal ellátott lemezek estében mûködik, melyet a feliratozó program is érzékel, így más lemezekben nem tehetünk kárt. A lemezen lévő bevonat egy speciális anyag, mely kémiai változásokon megy át a lézer fej által kibocsátott fénysugár hatására. Ezáltal ahol a lézersugár érintkezik a lemez felületével, ott megváltozik a bevonat színe. Sajnos a technológia jelenlegi szintjén ez a színváltozás csak valamilyen szürkeárnyalatot jelent, mivel színes képek égetésére nincs lehetőségünk.

Feliratégetés a gyakorlatban

A feliratok illetve lemezborítók égetése egyáltalán nem bonyolult eljárás, mivel a megfelelő címkéző programokban már benne van LightScribe lehetőség is. A legtöbb optikai lemez író program új változataiba is bekerült a LightScribe opció, így minden bizonnyal használhatjuk kedvenc íróprogramunkat egy frissítés után feliratozásra is. Egy dolgot azonban nem szabad elfelejtenünk: a címkézési folyamat egyszeri eljárás, utólagos törlésre nincs lehetőség egy kész lemezről. Azonban az üresen maradt területekre utólag még égethetünk újabb feliratokat (mivel a meghajtó tudni fogja érzékelni fogja a címke orientációját, könnyen meg tudjuk határozni hova tudunk még írni), így abban az esetben, ha lemezünk adattartalma időközben bővült a feliratozás is bővülhet.

[%TAB%]Az rajzolási folyamat hasonlóan megy végbe az adatíráshoz, és a fej körkörösen halad középről kifelé. Így ha egy lemezborítót úgy terveztünk meg, hogy csak egy bizonyos körvonalon van tartalom, az égetési folyamat gyorsabb lesz mint, ha egy teljes körcikket vagy az egész lemezt beborítjuk. A lemez ilyen módon történő feliratozása, sajnos igen időigényes folyamat és ha jó minőségû teljes komoly borítót szeretnénk, akkor egy lemez feliratozása eltarthat akár 30-40 percig is, ha viszont csak egy két szót írunk fel méghozzá körvonalban akkor 3-5 esetleg 10 perc alatt is végezhetünk.