Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2005-11-16

Egy "élvonalbeli versenyző" tesztje, mely mindössze 3 ms-os képfrissítési idővel rendelkezik...

Attraktív dizájn, gyors képpont reakció idõ, átlátható menürendszer
8 pont
9 pont
8 pont
összpontszám: 8.3 pont
A képernyõmagasság nem állítható, nincs képernyõvezérlõ program, közepes színhûség



[%TAB%]A ViewSonic VX924-es korábban az egyik leggyorsabb
TFT
monitor volt a világon. A gyártó igyekezve az élvonalban maradni és megszerezni az abszolút első helyet, megújította a szériát, mely most már 3 ms-os képfrissítési idővel rendelkezik. Mielőtt azonban a dolgok elébe szaladnánk, vizsgáljuk meg egy kicsit külsőleg a monitort! Aki már korábban is találkozott az X szériába tartozó ViewSonic monitorral, annak egyből szembetûnhet, hogy a VX924-es szinte teljesen megegyezik a VX910-essel. A monitor letisztult és elegáns formájú, pont olyan, mint amit egy ViewSonic monitortól elvárhatunk. A monitorkábeleket a tartókonzolon keresztül tudjuk vezetni, így azok szinte alig látszódnak. Természetesen lehetőségünk van
analóg
és
digitális
kábelen keresztül is csatlakoztatni a monitort (a jobb képminőség érdekében, amennyiben van rá lehetőség, a digitálisat ajánljuk). A minden irányba forgatható mechanika és talpszerkezet azonban még mindig nem került bele a frissített modellbe sem, mely külsejét tekintve teljesen megegyezik a korábbi típussal.

[%TAB%]A kezelőszervek a monitor elején helyezkednek el, és használatuk magától értetődő. Az OSD menüben is megtalálunk minden szokásos beállítási lehetőséget, és kitûnően használható az automatikus beállító-opció is, miután már csak az igazán kekeckedők végeznek finombeállítást.

Mit is jelent ez a 3 ms?

Az elődje már jóval a tényleges piaci megjelenése előtt, nagy vihart kavart. Azóta hazánkban is kapható egy, és minden bizonnyal voltak páran, akik alig várták, hogy asztalukra helyezhesék az itthon kapható leggyorsabb monitort. A korábbi "szupergyors" monitor azonban most még tovább gyorsult. Így jelenleg ez a monitor a világ leggyorsabb reakcióidejével rendelkező monitorainak egyike, mely sok profi játékost is meggyőzhet a TFT monitorra való átállásról. Azok kedvéért, akik nem lennének teljesen tisztában azzal, mit is jelent reakció idő, illetve miért olyan fontos, ismertetnénk néhány mondatban.

[%TAB%]A TFT monitorok képpontjainak szüksége van egy bizonyos időre, míg feketéről, vagyis alapállapotból kigyulladnak, illetve, amikor a kép változik, a képpontoknak ms-okban mérhető időre van szükségük, míg fel tudják venni a megfelelő új állapotot. Még jobban leegyszerûsítve: reakcióidőn azt az időt értjük, amely alatt egy
képpont
valamilyen színről egy másikra vált. Amikor ez az idő túl hosszú, a monitoron gyorsan mozgó alakzatok mögött szellemképet láthatunk, mely egy bizonyos érték felett már zavaró. A profi játékosok nagyon figyelnek erre, minden zavaró tényezőt igyekeznek kiszûrni, ami ronthatja az eredményüket. A monitorban ugyanazt a TFT panelt találhatjuk, mint a korábbi 4ms változatnál, „mindössze” a vezérlő elektronikán fejlesztettek, ezért minden más tulajdonságában megegyezik az elődjével.

A 3 ms-os reakcióidő (feketet-fehér-fekete) lenyûgöző, és egy ilyen monitoron már nem lesznek problémáink a gyors mozgás során jelentkező szellemképpel. (Hozzátennénk, hogy egy átlagos felhasználó nem érez komoly és látható különbséget a 8 ms-os reakcióidőhöz képest. Gyors mozgásnál, játéknál észrevehető után húzás a lassabb monitorok esetében.)

Képminőség

[%TAB%]Képminőség szempontjából vannak némi fenntartásaink a monitorral kapcsolatban, ugyanis ennek a sorozatnak a modelljei elsősorban a sebességre lettek optimalizálva. A fényerővel meg lehetünk elégedve, és a képernyő láthatósága is kielégítő. Oldalról, körülbelül 60 fok körüli szögből nézve is mindössze egy enyhe színeltolódás és tükröződés figyelhető meg. A tesztképekkel és különféle mintaábrákkal végzett próbák után azonban meg kellett állapítanunk, hogy a színhûség terén nem ez a legjobb monitor, amit valaha láttunk. Mivel a modell panelje nem változott, csak az overdrive technológián javítottak, mely a reakció időért valamint annak gyorsulásáért felelős.

Ésszegezve

[%TAB%]Professzionális grafikai munkára nem a legalkalmasabb, de az eddigiek alapján elmondhatjuk, hogy az átlagos irodai munkára és a profi játékra is kiválóan alkalmas a monitor, és mindannyiunk örülne, ha egy ilyen monitorral nézne farkasszemet. Egy átlagos felhasználó számára mindenképpen jó választás a VewSonic VX924-es, és a gyorsaság miatt: a játékosoknak jobbat nem is ajánlhatnánk. Tulajdonságai, ár/érték aránya, teljesítménye alapján is kiérdemli az "élvonalbeli versenyző" titulust.

Technikai adatok:

Képátló: 19
colos


Natív felbontás: 1280x1024 képpont

Kontrasztarány: 550:1

Fényerő: 270cd/m2

Reakcióidő: 3 ms (Overdrive)

Látószög: 160o/160o

Csatlakozási lehetőség: VGA, DVI

Méretek: 431x467x200mm

Súly: 6.7 kg