Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2005-11-15

Az érintÅ?padok és különféle érintÅ? felületek eddig is számos plusz lehetÅ?séget kínáltak számunkra, melyekkel kényelmesebbé tehettük mindennapi munkánkat. Azonban elérkezett az idÅ? a következÅ? lépésre.



[%TAB%]A számítógépes interfészek egyik vezető fejlesztője a Synaptics egy újdonsággal rukkolt elő laptopok számára. A jelenlegi érintőfelületei is számos plusz lehetőséget kínálnak, mint az érintőzónák, görgetősávok és más kényelmi funkciók. Az új érintőfelület képes valami új dologra is, ugyanis a kettős módú (DualMode Touch Pad) nemcsak egy egérvezérlő felület, hanem egyben
multimédia
irányítófelület. Alaphelyzetben ez sem más mint egy megszokott Synaptics érintőpad, melynek képességeivel egy külön cikkünkben is foglalkoztunk. Azonban kettős módra váltva, kék
LED
háttérvilágítás aktiválódik a felület alatt és ikonok, funkciók jelennek meg az touchpadon. Ekkor már multimédia program irányítása és más gyorsgombos funkciók, hangerőszabályzás és némítási funkciók közvetlenül az érintőfelületről érhetők el. Lehetőség nyílik a böngésző, vagy levelező program elindítására, valamint más alkalmazások futtatására is. A váltáshoz hagyományos és kettős mód közt, mindössze a jobb felső érintőzónát kell megérintenünk.

[%TAB%]Az új érintőpadot egyenlőre csak egy nálunk szinte egyáltalán nem ismert notebook típusban találhatjuk meg, mely egy német cégnek, a Medion-nak egyik multimédiás csúcsmodellje az MD96500. Minden bizonnyal rövidesen más gyártók laptopjaiban is feltûnnek majd ezek a kettős érintőpadok, melyek még kényelmesebbé tehetik a számítógépekkel való munkát.