Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-11-10

A következÅ? generációs vezeték nélküli hálózatok építése felgyorsulni látszik és világszerte építik az új WiMAX hálózatokat...



Jelenleg tizenhárom szállító dolgozik az
Intel
WiMAX
technológiáján alapuló hálózatok telepítésén, amelyek nagy sebességû, szélessávú internet- hozzáférést biztosítanak vállalkozások és helyi lakosok számára Németországtól Guatemaláig. Az év végéig 11 további szállító tervezi, hogy Intel- alapú WiMAXhálózatokat épít ki.
A WiMAX tesztek világszintû sikerére építve a szállítók teljes, kereskedelmi célú hálózatokat építenek ki nagyvárosokban, valamint elővárosi és vidéki körzetekben annak érdekében, hogy olyan területekre is eljussanak a szélessávú vezeték nélküli hálózatok, amelyeket korábban a szállítók számára lehetetlen, vagy túlságosan költséges volt elérni.
A WiMAX térhódításával párhuzamosan a háztartások és vállalkozások könnyen, hatékonyan és olcsón tudnak egymással vezeték nélküli kapcsolatot létesíteni nyilatkozta Scott Richardson, az Intel Broadband Wireless Divíziójának ügyvezető igazgatója. A WiMAX által nyújtott előnyök nagy sebesség, költséghatékony vezetéknélküli hozzáférés - immár elérhetőek a világ nagyvárosaiban, külvárosi kerületeiben mind a fogyasztók, mind pedig az üzleti vállalkozások számára.
Az Intellel együttmûködve, valamint Intel Intel PRO/Wireless 5116 szélessávú interfészre építve a következő szállítók telepítettek már kereskedelmi hálózatokat: Altitude Telecom (Franciaország), AXTEL (Mexikó), BEC Telecom, S.A. (Dominikai Köztársaság), Dedicado (Uruguay), Globe/Innove (Fülöp- szigetek), Iberbanda (Spanyolország), Irish Broadband (Írország), SferaNET (Lengyelország), Mikkelin Puhelin Oyj és Savonlinnan Puhelin Oy (Finnország), Telgua (Guatemala), Ukrainian High Technologies (Ukrajna), and WiMAX Telecom (Ausztria és Szlovákia).
További hét szállító jelenleg végzi WiMAX hálózatok telepítését, amelyek várhatóan az év végére készülnek el: Americatel Peru S.A. (Peru), Call Plus (Új Zéland), Chunghwa Telecom Co. Ltd. (Tajvan), DBD Deutsched Breitband Dienste GmbH (Németország), Digicel (Caribbean), Entel (Chile), Ertach (Argentína), Integrated Telecom Company (Szaúd- Arábia), Next Mobile (Fülöp- szigetek), és Taiwan Fixed Networks (Tajvan) és VeloCom (Argentína). Az Airspan, az Alcatel, az Alvarion és a Redline Communications Intel- alapú, új WiMAX hálózatai szélessávú szolgáltatásokat nyújtanak felhasználóknak, üzleti szervezeteknek, iskoláknak és közintézményeknek
Ezek a telepítések a WiMAX egyre szélesebb körben való elérhetőségére irányuló igények eredményeképpen valósulnak meg, beleértve ebbe a tajvani kormány által a mobil kezdeményezésekbe, közöttük a WiMAX-ba, valamint az Intel ázsiai szélessávú kampányába tervezett 1,12 milliárd dollár értékû beruházást is. E kezdeményezésen belül az Intel kormányokkal, telekommunikációs felügyeleti szervekkel, oktatási, egészségügyi, mezőgazdasági, közszektorban tevékenykedő ügynökségekkel, valamint szállítókkal dolgozik azért, hogy elősegítsék a WiMAX terjedését Délkelet- Ázsiában.

Az első WiMAX adapterek is megjelentek már melyekkel akár notebookunkal is csatlakozhatunk az új nagysebességû hálózathoz. A történet hazai vonatkozású szépséghibája, hogy hazánkban egyenlőre nem lehet tudni, mikor jelennek meg az első WiMAX hálózatok, így nekünk még várnunk kell az igazán gyors vezeték nélküli szabadságra.