Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-11-05

Rengeteg cég fejleszt üzemanyagcellákat világszerte, az LG Chem azonban jövÅ?re már forgalomba hozza az elsÅ? laptopokhoz tervezett külsÅ? üzemanyagcellát. Ezzel a lépéssel mindenkit megelÅ?



Az LG Chemicals élen jár az üzemanyagcellák fejlesztésében, és ennek ékes bizonyítéka azon törekvésük, hogy jövőre olyan cellát dobnak piacra, mely több mint 10 órás üzemidőt nyújthat notebookunknak. A cég új energiaforrása hatékonyabban állít elő elektromosságot, mint bármely vetélytársa, valamint 4000 órás mûködési idejével is jóval megelőz mindenkit. Egy adag 200c3 metanol tartályból 25 W energiát képes termelni a szerkezet, több mint 10 órán keresztül. A szerkezet viszont egyenlőre elég nagy és nehéz, ugyanis a cég állítása szerint közel 1 kg-os a képeken látható áramforrás. A cég tervei szerint néhány éven belül sokkal könnyebb és kompaktabb modellek kifejlesztését tervezik, melyek energiatermelése 5 és 50 W között mozoghat.
Más cégek is igyekeznek alternatív energiaforrásokat használó eszközöket a piacra dobni. A Toshiba például néhány hónapja beépített és újratölthető üzemanyagcellákkal rendelkező
MP3
lejátszók prototípusát mutatta be, de az NEC is fejleszt notebookokhoz cellákat.